Beneficiile suplimentelor 5 HTP

Dona04/07/2019

Depresia, anxietatea, atacurile de panică, problemele de somn au crescut ca incidență în ultimii ani. De aceea, căutăm soluții naturale ca să ne ajute să trecem mai ușor peste perioadele stresante sau să facem față anumitor afecțiuni.

Unul dintre suplimentele pe care le putem lua este 5 HTP sau L-5 hidroxitriptofan, un precursor al serotoninei, neurotransmițătorul din organismul nostru care joacă un rol important pentru starea noastră de bine. Deoarece nu o putem procura din alimentație, 5-HTP este extrasă din semințele unei plante africane Griffonia simplicifolia și poate contribui la creșterea nivelului de serotonină din organismul nostru. De exemplu, în Statele Unite ale Americii, până în 1995 era obținut doar cu rețetă, fiind apoi aprobat ca supliment eliberat fără prescripție medicală.

Din păcate, dovezile științifice care să susțină toate beneficiile 5 HTP sunt insuficiente în acest moment, comparativ cu alte suplimente precum melatonina, de exemplu. Așadar beneficiile și riscurile despre care vom discuta în continuare sunt potențiale.

5-HTP ajută în depresie, atacuri de panică și anxietate, PMS

Acest supliment joacă un rol antidepresiv prin creșterea nivelului de serotonină. Conform analizelor de laborator, la persoanele care suferă de depresie nivelul de serotonină este foarte scăzut. Efectele 5-HTP sunt mai vizibile în combinație cu anumite medicamente, nivelul de serotonină la anumiți pacienți crescând chiar și de 5 ori. Creșterea nivelului de serotonină ajută în cazul celor care suferă de anxietate, atacuri de panică, stări de rău în perioada premenstruală (PMS).

Tratamentul celor cu dureri cronice

Unii medici prescriu acest supliment și celor care suferă de dureri cronice cauzate de anumite afecțiuni, precum fibromialgia, deoarece acești pacienți au nevoie de ajutor ca să doarmă și să se simtă mai bine.

Un ajutor pentru cei care vor să slăbească și cei cu tulburări de comportament alimentar

Deoarece tulburările de comportament alimentar au cauze psihologice, creșterea nivelului de serotonină cu ajutorul suplimentelor de 5-HTP și antidepresive vin să completeze psihoterapia și să dea rezultate mai bune pe termen mai scurt. Anumite studii efectuate la persoanele obeze au arătat o reducere a poftelor și a tendinței de a mânca compulsiv.

5-HTP vă ajută dacă aveți probleme cu somnul

Problemele legate de calitatea somnului au, de cele mai multe ori, sunt cauzate de stres, depresie, traume sau afecțiuni psihologice. De aceea, intervenind asupra nivelului serotoninei, calitatea somnului crește.

 

Care sunt efectele adverse ale 5-HTP

Deși nu este un supliment care să contribuie singur la creșterea dramatică a nivelului serotoninei, totuși, consumul neadecvat ne poate crea dezechilibre chimice deoarece afectează nivelul altor neurotransmițători din organismul nostru precum dopamina, norepinefrina și epinefrina. De aceea, în funcție de concentrație, trebuie respectate indicațiile producătorului sau ale medicului pe perioade limitate cu pauze. Creșterea mare și rapidă a nivelului serotoninei cauzează stări de rău, greață, vomă (care sunt efectele multor antidepresive), dar și palpitații, stări de tremur, transpirație, picioare și mâini neliniștite, dureri de cap. Există și simptome foarte grave asociate sindromului serotoninei, și anume hipertensiunea arterială, febra, mania, halucinațiile.

Este considerat sigur un dozaj zilnic de 200mg, dar unele studii arată eficacitatea și siguranța administrării unor doze de până la 3g/ zi. Conform anumitor studii efectuate pentru pacienți cu obezitate și nevoia de a pierde în greutate, doze de 900mg-8mg/kg au fost considerate sigure pe o perioadă de 2 săptămâni. Însă trebuie reținut că dozele mai ridicate cresc și riscul apariției efectelor secundare.


Aboneaza-te la Newsletter