Beneficii SPF

Dona05/04/2023

Produsele cu SPF, sau factor de protecție solară, sunt esențiale în protejarea pielii împotriva efectelor nocive ale radiațiilor UV de la soare. Aceste produse pot include loțiuni, creme, spray-uri sau chiar balsamuri pentru buze, care conțin ingrediente active menite să ofere o protecție adecvată împotriva arsurilor solare și a altor daune cauzate de radiațiile UV. Cu toate că SPF-ul poate varia de la un produs la altul, specialiștii recomandă utilizarea unui produs cu cel puțin SPF 30 pentru a obține o protecție adecvată împotriva soarelui.

Există și o altă întrebare care sigur v-ați pus-o măcar odată. Ecranele dispozitivelor (TV, telefon mobil, laptop, etc.), mai exat lumina albastră nu afectează pielea? Răspunsul este da, dar veți vedea mai jos că BABE Laboratorios oferă un produs care este o soluție perfectă pentru această problemă.

 

Ce înseamnă SPF?

 

SPF este prescurtarea de la “Sun Protection Factor” (ro: “factor de protecție solară”) și este un indicator al nivelului de protecție solară oferit de o cremă cu protecție solară. Acest număr reflectă timpul de expunere la soare necesar pentru a cauza o arsură solară în cazul în care nu se folosește nicio cremă cu protecție solară, comparativ cu timpul necesar pentru a cauza o arsură solară când se folosește o cremă cu protecție solară. Cu alte cuvinte, SPF-ul arată cât de mult timp putem sta la soare fără a ne arde, dacă folosim o cremă cu protecție solară, față de situație în care nu folosim nicio cremă.

Teoria cunoscută este urmatoare, dacă folosim o cremă cu SPF 30, atunci putem sta la soare de 30 de ori mai mult decât dacă nu am folosi nicio cremă, fară a ne arde. Parțial este adevărată această afirmație. Este un factor important și perioada de expunere, dar sunt și alti factori care trebuie să se ia în calcul. De exemplu, nu este același lucru dacă cineva se expune la soare la ora 9:00 dimineața sau la ora 13:00 după-amiază. Așadar, conform FDA (Food and Drug Administration) și cantitatea de radiații solare trebuie să se ia în calcul atunci când ne expunem la soare cu produs cu SPF aplicat. FDA oferă un exemplu foarte clar în acest sens. Putem fi expuși la aceeași cantitate de radiații solare la ora 9:00 dacă petrecem 1 oră la soare și la ora 13:00 dacă petrecem 15 minute la soare. Este uriașă diferența. Este important să se rețină că SPF-ul se aplică doar la protecția împotriva radiațiilor UVB și nu la protecția împotriva radiațiilor UVA, care pot cauza îmbătrânirea prematură a pielii și alte daune pielii. De aceea, este important să alegeți produse de protecție solară cu spectru larg, care protejează împotriva ambelor tipuri de radiații UV.

 

 

Benefeciile produselor cu SPF

 

Produsele solare sunt esențiale pentru protejarea pielii împotriva efectelor nocive ale radiațiilor UV de la soare. Beneficiile utilizării produselor solare sunt numeroase și esențiale pentru sănătatea pielii. Aceste produse protejează pielea împotriva arsurilor solare, a îmbătrânirii premature a pielii, a dezvoltării ridurilor și a altor daune cauzate de expunerea excesivă la soare. De asemenea, utilizarea regulată a produselor solare poate reduce riscul de a dezvolta cancer de piele, care este unul dintre cele mai grave riscuri asociate cu expunerea prelungită la soare. În plus, utilizarea produselor solare poate ajuta la menținerea unei pielii hidratate și sănătoase, deoarece multe dintre aceste produse conțin ingrediente hidratante și antioxidante care îmbunătățesc starea generală a pielii. Prin urmare, acestea ar trebui să fie o parte integrantă a rutinei zilnice de îngrijire a pielii.

 

Tipuri de produse cu SPF

 

Există o varietate de produse cu SPF disponibile pe piață pentru a proteja pielea împotriva efectelor nocive ale radiațiilor UV. Aceste produse pot include creme, loțiuni, spray-uri, uleiuri, balsamuri pentru buze și chiar cosmetice cu protecție solară. Cremele și loțiunile cu SPF sunt cele mai comune tipuri de produse de protecție solară și sunt potrivite pentru toate tipurile de piele. Spray-urile cu SPF pot fi mai ușor de aplicat și pot ajuta la acoperirea mai mare a zonei corpului. Uleiurile cu SPF pot fi folosite pentru protecție solară și pot ajuta, de asemenea, la hidratarea pielii, mai ales în cazul pielii uscate.

Este important să se aleagă un produs cu SPF adecvat pentru tipul și necesitățile pielii și să se utilizeze produsele cu protecție solară in mod regulat și în mod adecvat pentru a proteja pielea împotriva efectelor nocive ale radiațiilor UV.

 

Produs cu SPF pentru adulți și produs cu SPF pentru copii. Cum alegem?

 

Atunci când vine vorba de alegerea produselor cu SPF, este important să ținem cont de diferențele dintre produsele pentru adulți și cele pentru copii. Produsele cu SPF pentru copii sunt create special pentru pielea delicată și sensibilă a copiilor și conțin adesea ingrediente mai blânde și mai naturale decât produsele pentru adulți. Aceste produse sunt, de asemenea, create pentru a fi rezistente la apă și transpirație, ceea ce este important pentru copiii care se joacă în aer liber și care sunt expuși la soare pentru perioade lungi de timp. De asemenea, produsele pentru copii au adesea un SPF mai mare (50 sau peste) decât cele pentru adulți, pentru a oferi o protecție suplimentară împotriva radiațiilor UV.

Când alegeți un produs cu SPF pentru adulți sau pentru copii, este important să verificați eticheta pentru a vă asigura că produsul are un spectru larg de protecție, ceea ce înseamnă că protejează împotriva ambelor tipuri de radiații UV. De asemenea, verificați nivelul SPF și alegeți un produs cu cel puțin SPF 30 pentru protecție adecvată împotriva radiațiilor UVB. În general, este recomandat să utilizați un produs cu SPF 50 sau mai mare pentru o protecție maximă.

 

Cum alegem dintre SPF 15, 20, 30, 50, 50+ ?

 

În general, alegerea nivelului SPF depinde de nevoile individuale ale fiecărei persoane, de culoarea pielii și de condițiile în care vor fi expuse la soare. Este important să țineți cont și de tipul pielii. Dacă aveți pielea deschisă la culoare și foarte sensibilă la soare, ar putea fi mai bine să alegeți un nivel mai mare de SPF. Dacă aveți pielea mai închisă la culoare sau deja v-ați obișnuit cu soarele, SPF 15 sau 20 ar putea fi suficient.

 

Care este diferența? Cremele de protecție solară SPF 15 filtrează aproximativ 93% din razele UVB, în timp ce cremele solare SPF 30 filtrează aproximativ 97%, cele cu SPF 50 aproximativ 98% și SPF 100 aproximativ 99%. Nicio protecție solară nu ne protejează complet. FDA solicită oricărei creme de protecție solară cu SPF sub 15 să aibă un avertisment că protejează doar împotriva arsurilor solare, nu împotriva cancerului de piele sau a îmbătrânirii pielii.

Mai jos vă rog să regăsiți un tabel care poate fi un ajutor în alegerea produsul folosit.

 

Cum alegem SPF în funcție de culoarea pielii
Culoarea pielii
Timp petrecut la soare (h) Foarte deschisă (nu se bronzează, se arde ușor) Deschisă (se bronzează greu, se arde ușor) Light” (prima dată se arde, pe urmă se bronzează) Mediu (se arde rar) Închisă (nu se arde niciodată)
1 SPF 30 SPF 15 SPF 15 SPF <15 SPF <15
2 SPF 30 SPF 30 SPF 30 SPF 15 SPF <15
3 SPF 50+ SPF 50+ SPF 30 SPF 15 SPF 15
4 SPF 50-100 SPF 50+ SPF 30 SPF 30 SPF 15
5 SPF 50-100 SPF 50-100 SPF 50-100 SPF 50+ SPF 30

 

 

Nicio cremă de protecție solară nu este impermeabilă sau „rezistentă la transpirație”. Pentru cele mai bune rezultate, reaplicați protecție solară cel puțin la fiecare 2 ore și chiar mai des dacă înotați sau transpirați (reaplicat la 20-40 de minute). De obicei, crema de protecție solară se îndepărtează si mai mult atunci când ne ștergem cu prosopul, așadar în acel caz, imediat după, se aplică din nou produsul cu factor de protecție.

 

Filtru mineral sau filtru chimic?

 

Există două tipuri principale de filtre utilizate în produsele cu SPF – filtrele minerale și cele chimice. Filtrele minerale, cum ar fi oxidul de zinc sau dioxidul de titan, reflectă radiațiile UVB și UVA de la suprafața pielii, formând o barieră fizică. Filtrele chimice (cum ar fi avobenzone), absorb radiațiile UVB și UVA în piele și le transformă în căldură.

Deși ambele tipuri de filtre oferă protecție împotriva radiațiilor UV, există unele diferențe între ele. Filtrele minerale sunt considerate mai naturale și mai sigure pentru pielea sensibilă, deoarece nu conțin substanțe chimice sintetice. Ele pot fi mai eficiente împotriva radiațiilor UVA, care sunt asociate cu îmbătrânirea pielii și riscul de cancer de piele. Cu toate acestea, filtrele minerale pot fi mai vizibile pe piele și pot lăsa un aspect albicios. În general filtrele minerale sunt folosite în produse pentru copii.

Pe de altă parte, filtrele chimice sunt mai ușoare și mai ușor de aplicat, având o consistență mai subțire și putând fi absorbite mai ușor de piele. Ele oferă o protecție mai eficientă împotriva radiațiilor UVB.

În general, alegerea dintre un filtru mineral și unul chimic depinde de preferințele individuale și de nevoile pielii. Dacă aveți pielea sensibilă sau o preferință pentru ingrediente mai naturale, un filtru mineral ar putea fi mai potrivit. Dacă sunteți activ și aveți nevoie de o protecție mai eficientă împotriva radiațiilor UVB, un filtru chimic ar putea fi o alegere mai bună.

 

Produse pentru protecție solară din gama BABE Laboratorios

 

Brandul din Spania care se găsește în mod exclusiv în farmaciile Dona, BABE Laboratorios oferă și produse cu SPF, atât pentru copii cât și pentru adulți.Aceste produse au o textură ușoară și se absorb rapid în piele, fără a lăsa o peliculă grasă sau lipicioasă. Gama de produse SPF de la BABE laboratorios este potrivită pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru pielea sensibilă sau predispusă la acnee. În plus, toate produsele lor SPF sunt testate dermatologic și sunt fabricate cu ingrediente de înaltă calitate, astfel încât utilizatorii să fie siguri că pielea lor primește protecție adecvată și îngrijire de calitate superioară.

 

Pentru adulți se oferă două produse, unul pentru față, celălalt pentru corp:

  • Super Fluid Loțiune solară de față cu SPF50
  • Spray transparent pentru protecție solară cu SPF50.

 

Super Fluid Loțiune solară de față cu SPF50 de la BABE Laboratorios este un produs de îngrijire a pielii de înaltă calitate, realizat pentru a oferi o protecție eficientă împotriva razelor UV dăunătoare ale soarelui. Această loțiune solară are o formulă extrafuidă și se absoarbe rapid în piele, lăsând-o hidratată și catifelată fără a lăsa o peliculă grasă sau lipicioasă. Formula sa include filtre solare de înaltă calitate, cu spectru foarte larg: UVB+UVA, lumină albastră. Super Fluid nu numai că oferă protecție împotriva razelor solare, dar este și un scut protector împotriva razelor infraroșii, a luminii albastre emise de ecrane și dispozitive mobile.

Pe lângă filtru conține și carnozină, un antioxidant puteric, dar susține și fermitatea pielii.  Așadar, produsul oferă dublă protecție împotriva factorilor externi care au efect negativ asupra pielii. Producătorii s-au gândit și la hidratarea pielii, astfel au inclus în compoziția loțiunii și acid hialuronic.

Se recomandă utilizarea zilnică a loțiunii de protecție solară pentru față. Se aplică o cantitate mică de produs în mână și se masează uniform pe față. Se aplică cu 20 de minute mai înainte de a se expune la radiații solare. Se reaplică frecvent, astfel încât pielea să fie mereu protejată. Se evită contactul direct al produsului cu ochii.

 

Gama BABE Laboratorios oferă și un alt produs, mai exact un spray transparent, pentru corp. Acest spray cu aplicare de 360° permite să se protejeze pielea de razele solare cu precizie și ușurință, fiind potrivit pentru toate tipurile de piele. Tehnologia “Wet Skin” asigură o protecție solară excelentă, chiar și pe pielea umedă, având o textură transparentă. Formula să include elemente active care calmează și hidratează pielea, pe lângă o protecție puternică cu spectru larg de SPF 50.

Compoziția acestui produs seamănă mult cu compoziția loțiunii, fiind compus din filtru solar cu antioxidant și un hidratant (bisabolol). Filtrele solare utilizate protejează împotriva radioatiilor UVA+UVB. Are și vitamina E, astfel produsul are și efect antioxidant, dar ajută și la hidratarea, catifelarea și calmarea pielii deshidratate și sensibile, ajutând la reducerea simptomelor de iritație.

 

Gama BABE oferă două fotoprotectoare pentru copii, o loțiune și un spray. Aceste produse au filtre cu spectru larg, atât UVB, cât și UVA. Produsele conțin și substanțe active cu efect calmant și hidratant, astfel oferă o piele moale și catifelată.

Loțiunea se poate folosi și pe pielea sugarilor, dar spray-ul se recomandă doar copiilor de peste 3 ani. Spray-ul vine cu avantajul tehnologiei  “Wet Skin”, care asigură o protecție solară excelentă, chiar și atunci când este aplicat pe pielea umedă.

 

 

Expunerea excesivă la soare poate duce la arsuri solare, îmbătrânire prematură a pielii și riscuri de cancer de piele. Prin urmare, este esențial să se ia măsuri de protecție solară adecvate, cum ar fi evitarea expunerii prelungite la soare în timpul orelor de vârf, purtarea hainelor de protecție și aplicarea regulată a produselor cu SPF. Fiecare persoană ar trebui să aleagă un produs de protecție solară adecvat nevoilor sale și să îl utilizeze în mod regulat pentru a asigura sănătatea și frumusețea pielii pe termen lung.

 

Bibliografie:

  1. https://laboratoriosbabe.com/ro/product/transparent-sunscreen-wet-skin-spf-50/
  2. https://www.fda.gov/about-fda/center-drug-evaluation-and-research-cder/sun-protection-factor-spf
  3. https://www.cancer.org/latest-news/choose-the-right-sunscreen.html

Aboneaza-te la Newsletter