
Bătăile neregulate ale inimii necesită investigații amănunțite
Dona10/01/2022Deși sunt considerate, de cele mai multe ori, un lucru banal, palpitațiile – acele bătăi neregulate sau foarte rapide ale inimii – sunt, de fapt, tulburări de ritm cardiac și pot reprezenta începutul sau semnul unor probleme serioase de sănătate.
Simptomele sunt ușor de identificat. Practic, pulsul poate crește de la valoarea normală până la 150 de bătăi pe minut, ajungând la 300 de bătăi pe minut (când este posibil să intervină chiar decesul). În general, o persoană nu își percepe bătăile inimii, însă atunci când acestea se situează între 150 și 250 intervine o senzație de disconfort determinată de efortul deosebit pe care îl face mușchiul cardiac.
Palpitațiile pot avea diverse cauze. Printre acestea se numără: predispoziție genetică, stări accentuate de oboseală, tulburări psihonervoase, infarct miocardic, insuficientă cardiacă sau supunerea unor șocuri. În plus, ele pot să apară că urmare a unor boli, a emoțiilor puternice sau a eforturilor susținute sau de lungă durata. Alte posibile cauze sunt: consumul exagerat de cafea sau de băuturi energizante, de alcool și de țigări.
Nu trebuie amânată vizită la medic
Este bine de știut că palpitațiile pot ascunde de la simple extrasistole la anumite anomalii ale inimii – cum ar fi dilătari ale cavităților, disfuncții ale miocardului, disfuncții ale unor vâlve cardiace, anomalii congenitale și altele – sau ale tiroidei, dar pot fi cauzate și de o carență de vitamine și minerale – cel mai frecvent lipsa de calciu și magneziu – care trebuie remediate. De aceea, este indicat să se facă și un set de analize de sânge pentru a depista anumite lipsuri de vitamine ori minerale, dar și o electrocardiogramă, la sfatul medicului de familie.
În cazul în care palpitațiile reapar trebuie consultat obligatoriu un medic cardiolog. De asemenea, se impune o pauză de la orice tip de activitate epuizantă care conduce la stres.
Dietă persoanelor care se confruntă cu aceste probleme trebuie să cuprindă cât mai multe crudități (legume și fructe), cereale integrale și carne de pește. De asemenea, sunt recomandate plimbările lungi prin parc sau prin alte zone cu aer curat.
Trebuie evitate sedentarismul și mediul agitat
Mediul ambiant influențează și el starea celor care se confruntă cu palpitații. Este ideal că în preajmă să aibă mereu persoane tonice, pozitive, dar în același timp trebuie evitată agitația și aglomerațiile.
Foarte important este să fie evitat, pe cât posibil, sedentarismul, care, printre altele, duce la excesul ponderal, ce nu face altceva decât să suprasolicite inima. Așadar, în ciuda a ceea ce se crede, o persoană care suferă deseori de palpitații nu trebuie să evite să facă sport, ci acesta este chiar indicat, însă exercițiile fizice sunt recomandate cu moderație și la indicațiile unui specialist.
Printre plantele care sunt de ajutor în caz de palpitații se numără cură de două săptămâni cu talpa-gâștei (se pun una-două lingurițe cu plantă la o cană cu apă fierbinte, iar ceaiul se bea pe parcursul întregii zile) și infuzia de păducel este la fel de bună, dar și cea de floarea pasiunii (pasiflora). Recomandat este și sucul de orz verde, consumat proaspăt, câte 50 ml pe zi, cel puțin două săptămâni.