colesterol grăsimi bune

Atenție la sursele de colesterol din farfurie

Dona10/04/2021

Dacă vrei să pierzi din kilogramele în plus și să fii mai sănătoasă, atunci trebuie să te uiți cu atenție la ce mănânci zi de zi și să găsești alternative mai sănătoase. Adică să ai grăsimi bune în farfurie.

Nivelul ridicat de colesterol se vede doar în analizele medicale, căci nu are simptome specifice care să ne alerteze. În schimb, este unul dintre factorii de risc pentru afecțiuni grave cardiovasculare (hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, atac ischemic, infarct, boală arterială periferică, ateroscleroză sau îngustarea arterelor, apariția cheagurilor de sânge, angina pectorală).

În mod evident organismul tău are nevoie de grăsimi

Da, cu siguranță ai nevoie de grăsimi, însă poți alege surse și tipul acestora astfel încât organismul tău să beneficieze de ele și să nu devină un risc pentru sănătatea lui. Ne le vrei depozitate în artere sau ca țesut adipos sau visceral în jurul organelor interne.

Sursele de grăsimi mai puțin sănătoase, și anume cele saturate și provin din lapte și produse lactate (în special unt, smântână, brânzeturi nedegresate (integrale), carne roșie și carne grasă de orice fel. Specialiștii spun că ar trebui să limitezi consumul acestora zilnic astfel încât să reprezinte sub 10% din totalul lipidelor consumate într-o zi.

Trebuie să iei în considerare și alimentele procesate (verifică eticheta produselor!).

Dacă ești un iubitor la lapte și lactate, alege variantele degresate la produsele la care poți și redu cantitatea din cele bogate în lipide. Sau fă mai mult efort în zilele când scapi la paste cu sos de brânză sau pizza.

Dar de unde îți iei grăsimile sănătoase?

Cele mai sănătoase lipide sunt cele din surse vegetale, mono- și polinesaturate. Așadar, consumă măsline, avocado, semințe (susan, in, floarea soarelui), nuci, uleiuri vegetale (măsline, rapiță, in), pește (mai ales cel gras – macrou, somon, scrumbie, ton, sardină, hering), lapte de soia, tofu. Ouăle au un conținut mai redus de grăsimi saturate, așadar bucură-te de ele.

Acizii grași Omega-3 și Omega-6 sunt deosebit de importanți pentru sănătatea sistemului cardiovascular, pentru imunitate și pentru menținerea sub control a colesterolului.

Dar și pe acestea consumă-le cu atenție căci sunt totuși lipide, deci îți aduc multe calorii. Combină-le cu legume, vegetale și fructe deoarece lipidele ajută la absorbția unor vitamine precum A, D și E.

 

 


Aboneaza-te la Newsletter