Atenție la supraexpunerea la soare!

Dona12/08/2019

Expunerea la soare ne aduce și beneficii, dar ne poate cauza și multe probleme de sănătate. Fără să ne dăm seama, drumul către sau de la birou poate fi cauza apariției arsurilor solare sau a insolației, dacă nu ne luăm niște măsuri de prevenție. Iar dacă suntem una dintre persoanele din grupele de risc, atunci trebuie să fim și mai atenți.

Supraexpunerea la soare nu înseamnă doar să stăm direct în soare. Putem face insolație și dacă stăm la umbră, dar temperatura exterioară este ridicată. Sau ne putem deshidrata și să ne simțim rău dacă mergem în transportul public sau cu o mașină fără climatizare. De exemplu, în zilele sufocante din perioada caniculei, ne simțim epuizați chiar și dacă stăm la umbră și ne protejăm cu pălărie/ șapcă/ umbrelă și ne hidratăm permanent. Astăzi confortul termic nu este un moft, ci o necesitate.

O atenție în plus trebuie acordată copiilor care ies afară în zilele caniculare. Chiar dacă stau la umbră, când atmosfera este foarte încălzită după mai multe zile cu temperaturi de peste 40 de grade, aceștia se pot deshidrata foarte ușor și pot face insolație chiar dacă au capul protejat și nu stau direct în soare.

Care sunt persoanele cu risc ridicat de supraexpunere la soare

Pacienții cronici, copiii, persoanele vârstnice și femeile însărcinate sunt grupele de risc valabile pentru orice tip de afecțiune. Însă, în cazul  expunerii la soare, mai adăugăm persoanele care petrec mai mult timp în aer liber (cu risc de supraexpunere cronică) și persoanele cu multe alunițe sau cu istoric de insolație.

Simptomele supraexpunerii la soare

Trebuie să intrăm în alertă și să intervenim urgent adresându-ne unui medic sau să chemăm ambulanța dacă:

  • Avem arsuri pe piele, mai ales pe pielea cu alunițe și acestea sunt deja vizibile, pe zone mari și sunt dureroase.
  • Ni s-a umflat fața.
  • Avem febră și facem frisoane.
  • În cazurile grave – dureri de cap, stări de confuzie, stare de slăbiciune generală, leșin, incapacitatea de a răspunde, deshidratare.

Primele măsuri de intervenție în caz de insolație sau supraexpunere la soare

Poate fi vorba de noi sau de cineva apropiat sau de cineva necunoscut. Este important ca să intervină rapid echipa medicală, însă și noi putem face ceva până la venirea medicului:

  • Persoana afectată va fi dusă într-un mediu mai răcoros, va fi ajutată să bea apă (dar nu foarte rece) și i se vor pune comprese cu apă pe cap și la axile.
  • Nu i se vor administra medicamente (nici antitermice) fără recomandarea expresă a echipei medicale
  • Pe lângă faptul că trebuie chemată ambulanța sau să ducem persoana la spital, este important să anunțăm și persoane apropiate. În cazul în care deja pacientul este în stare gravă (inconștiență sau confuzie), atunci un aparținător poate să ofere informații despre starea de sănătate și eventual, despre tratamente curente.

Putem să ne protejăm?

Expunerea prelungită sau supraexpunerea accidentală la soare nu doar ne cauzează insolație, arsuri solare, ci și accelerează procesul de îmbătrânire (apariție ridurilor, pierderea elasticității) și crește riscul apariției cancerului de piele.

Așadar, să vedem ce putem face ca să prevenim aceste neplăceri:

  • Folosiți creme/ unguente/ soluții cu factor de protecție solară cât mai ridicat (peste 20 SPF) marcate pentru UVA și UVB. Le aplicăm cu atenție cu minim 30 de minute înainte de a ne expune la soare sau a ieși din casă și le reaplicăm la fiecare 2 ore. Atenție, odată ce intrăm în apă sau începem să transpirăm, sau ne ștergem cu prosopul, protecția va scădea considerabil.
  • Purtăm haine și ochelari de soare autorizați (marcați CE) și cu factor de protecție solară.
  • Folosim umbrele și saltele de plajă cu factor de protecție solară (specialiștii ne atrag atenția că există produse specializate de plajă pentru reducerea efectelor negative ale ultravioletelor asupra pielii).
  • Ne hidratăm foarte bine, consumăm fructe și legume proaspete, reducem consumul de cofeină și alcool.
  • Dacă luăm deja un tratament (medicamente sau plante), întrebăm medicul sau citim prospectul să vedem dacă substanțele respective nu cresc sensibilitatea la ultraviolete (ne pot apărea pete pe piele).
  • Perioada de expunere va fi dimineața și seara; aici specialiștii au păreri diferite, deoarece nu există o părere comună asupra intervalului în care să nu stăm deloc la soare. Bineînțeles, mai depinde și unde mergem în vacanță. Perioadele cu valori ridicate ale ultravioletelor diferă dacă mergem la Marea Neagră sau la Mediterană sau la Marea Nordului.
  • Dacă nu ne simțim bine după o zi de plajă, nu mai mergem a doua zi sau reducem la minim timpul de expunere.
  • În perioadele caniculare, alternăm statul în aer liber cu cel în spații cu temperatura controlată (aer condiționat).
  • După expunerea la soare, folosim creme emoliente pentru a ne hidrata pielea. Pe lângă dermato-cosmetice specializate, putem apela la creme cu aloe vera, gălbenele sau lăptișor de matcă care ne vor ajuta să ne simțim mai bine.

Aboneaza-te la Newsletter