Atenție la produsele de machiaj expirate!

Dona05/11/2021

Multe femei au în trusa de machiaj produse care au depășit termenul de valabilitate sau care nu sunt păstrate și igienizate corespunzător. Conform unui sondaj citat de publicația Daily Mail, numai una din patru femei ține cont de data de expirare a accesoriilor de machiaj, iar 68% dintre utilizatoare înlocuiesc un astfel de produs numai atunci când acesta se termină, chiar și după zece ani de la deschidere. În plus, 72% dintre femei nu spală niciodată aplicatoarele sau pensulele de machiaj. Astfel de practici sunt nocive pentru sănătate, așadar atenție la produsele de machiaj expirate!

Verificați periodic data de expirare

Ca și în cazul produselor alimentare, produsele de machiaj au termen de valabilitate și pot deveni periculoase dacă sunt folosite după ce depășesc această dată. Astfel, rujurile ori fardurile infestate cu bacterii și cu ingrediente expirate pot cauza infecții ale tenului sau în zona bucală, iar o mascara ținută în condiții improprii, în care au pătruns reziduuri și microorganisme periculoase, sau care a depășit termenul de utilizare poate duce la conjunctivite.

Ca regulă de bază, o dată la câteva luni, inspectați fiecare obiect din trusa de machiaj și verificați data sa de expirare. De asemenea, dacă  observați că acestea și-au schimbat mirosul sau textura, aruncați-le fără ezitare deoarece și-au modificat structura chimică și pot deveni periculoase. Același lucru trebuie făcut dacă au intrat în contact cu apa sau au fost ținute în căldură.

Nu uitați că aplicatoarele și pensulele trebuie curățate frecvent pentru a îndepărta reziduurile și este indicat să fie ferite de umezeală.

Pentru a nu avea neplăceri, cumpărați întotdeauna numai produse cosmetice care, conform legislației în vigoare, au inscripționată – pe recipient și pe ambalaj – data de valabilitate.

În general, o mascara nu trebuie ținută mai mult de 3-6 luni de la deschidere, fardul de obraz 12-18 luni, rujul 18 luni, iar fondul de ten 6 luni. De asemenea, fardul de ochi poate fi folosit maximum 12 luni, conturul de ochi lichid 3-6 luni, iar creionul de ochi 24 de luni.

Unii compuși chimici pot fi cancerigeni

Dincolo de pericolele cauzate de folosirea produselor de machiaj expirate sau ținute în condiții improprii, trebuie acordată multă atenție și compoziției acestora. În acest sens, specialiștii avertizează că unii compuși pot cauza cancer. Autorii Kim Erickson și Samuel Epstein susțin în cartea lor, „Drop Dead Gorgeous: Protecting Yourself from the Hidden Dangers of Cosmetics” că multe ingrediente din trusa de machiaj s-a dovedit că pot cauza cancer la animalele pe care au fost testate și că n-ar trebui folosite în procesele de înfrumusețare.

Culorile pe bază de gudron de cărbune, phenylenediamin, benzen și chiar și formaldehidă sunt câteva dintre substanțele chimice ce pot fi găsite în astfel de produse. Compuși care intervin asupra sistemului hormonal cu efecte asupra sistemului imunitar, a celui neurologic dar și reproducător, care se pot observa după câțiva ani de folosire zilnică.

Și dr. Jean Munro, director medical la Spitalul Breakspear din Hertfordshire, care a tratat mii de femei ce manifestau sensibilitate la accesoriile de machiaj, susține această afirmație. „Nu e nici o îndoială că oamenii sunt afectați de produsele cosmetice. Atât de multe lucruri sunt acum puse în cosmetice, care sunt cancerigene, și sunt permise pentru că astfel de produse nu sunt considerate la fel de serioase ca medicamentele sau mâncarea”, a declarat Munro.

Fardul de ochi sau cel de obraz, fondul de ten și rujul conțin zeci de substanţe chimice, precum tereftalat polythylene, etilparabeni, metacrilat de polimentil, metilparabeni și propilparabeni, ce pot cauza infertilitate, tulburări hormonale si ale organelor corpului, erupţii cutanate, alergii, tulburări ale sistemului imunitar și risc de cancer.

Sfatul specialiștilor este simplu: folosiți cât mai rar sau chiar deloc produse cosmetice pe bază de substanțe chimice, sau alegeți-le pe cele din ingrediente naturale și, ca regulă de aur, feriți-vă de produsele de machiaj expirate.


Aboneaza-te la Newsletter