dureri de cap sarcină

Atenție la durerile de cap din timpul sarcinii

Dona29/07/2021

Te bucuri că ești însărcinată și poate ești speriată de ce citești sau ce auzi sau chiar ce simți. Majoritatea femeilor au diferite probleme în timpul sarcinii. Unele au disgravidie (grețuri) de un nivel diferit de severitate. Altele parcă își pierd capacitatea de concentrare și de atenție. Altele descoperă cu au trombofilie sau probleme de tensiunea sau diabet gestațional. La unele femei se umflă picioarele, pe când altele se luptă cu incontinență urinară sau dureri de cap.

Dacă nu treci printr-o sarcină, nu poți să înțelegi și să apreciezi efortul pe care îl face o femeie pentru a proteja dezvoltarea viitorului copil și a-l aduce pe lume după o călătorie plină de provocări, lungă de până la 42 de săptămâni.

Astăzi îți vom povesti de ce trebuie să fii atentă la durerile de cap în ultimele luni de sarcină

Inima ta deja pompează acum o cantitate semnificativ mai crescută de sânge. Este perioada în care viitorul tău bebeluș crește ca Făt-Frumos din poveste, luând mai mult decât oricând în greutate. Așadar, pentru tine de acum încolo va fi mai greu.

Dacă în trimestrul III de sarcină ai dureri de cap, fii atentă la ele, la durata lor, dacă vin și cu alte simptome și nu întârzia să mergi la medic. Aceste probleme care apar noi, mai ales dacă sunt însoțite și cu noi tulburări de vedere pot fi un simptom al preeclampsiei care apare în ultimul trimestru de sarcină.

Ce trebuie să urmărești atent

Dacă ți se mărește tensiunea arterială (≥140/90 mmHG), nu aștepta o secundă și mergi la medic. Aceasta este responsabilă de 20% din decesele materne și de întârzierile de dezvoltare a fătului.

Dacă durerile tale de cap nu cedează la analgezicele permise în timpul sarcinii și, în plus, simți că se întâmplă ceva cu vederea ta, că ți-este încețoșată și mai ai și niște dureri în capul pieptului.

AI un risc crescut de preeclampsie dacă ești la prima sarcină și ai vârsta ori sub 20 de ani, ori peste 35 de ani, hipertensiune arterială cronică, sarcină multiplă, diabet, sindrom antifosfolipidic sau probleme de coagulare a sângelui.

Dacă nu mergi imediat la medic și ignori semnalele corpului tău, poți face eclampsie (tensiune arterială peste 160/110 mmHG), care este urgență majoră pentru gravide căci poate cauza comă și chiar deces.

 


Aboneaza-te la Newsletter