Lovitură la cap

Atenție dacă te lovești la cap!

Dona14/09/2020

O lovitură la cap poate fi urmată de niște simptome în primele minute sau chiar după mai multe ore: dureri de cap care nu trec cu medicamente, amețeală, stare de rău, probleme de memorie, probleme de coordonare și echilibru, schimbări ale stării de spirit (agitație, nervozitate, iritabilitate), probleme de vedere, inconștiență sau somnolență. Copiii plâng, își schimbă comportamentul obișnuit și nu mai reacționează la noi sau la obiectele preferate. Un plus de atenție în cazul copiilor căci nu pot întotdeauna discerne sau spune corect ce simt.

Dacă avem simptome moderate, stăm acasă și ne monitorizăm în primele 48 de ore.

Este vorba de durere locală care cedează la un analgezic, amețeală ușoară și eventual o stare de slăbiciune. Nu e recomandat să stai singur/ă în această perioadă. Nu lua pentru durere aspirină, deoarece are și rol anticoagulant și poate cauza sângerare!

Dacă există o leziune ușoară, trebuie imediat dezinfectată și tratată.

E obligatoriu să chemi ambulanța dacă ai anumite simptome

Este vorba de: pierderea conștienței după lovire, probleme de memorie, durere care nu cedează (la ibuprofen, paracetamol), stări de rău repetate după lovire, schimbări de comportament și de stare de spirit (iritabilitate), ai consumat alcool, ai avut o operație la cap sau iei tratament cu anticoagulante, ai o stare de somnolență, probleme cognitive (de reacție, înțelegere), probleme de coordonare și echilibru, amorțeală în anumite părți ale corpului, scurgeri de lichid din urechi, probleme de vedere, convulsii.

E o diferență între o lovire de colțul mesei sau tocul unei uși și un traumatism cauzat de o cădere sau un accident. Dacă ai îngrijorări, chiar dacă ai doar simptome ușoare sau moderate, poți să discuți cu medicul. Chiar după contuzii ușoare ai nevoie de câteva zile să îți revii, așadar în cazurile mai serioase, poate dura săptămâni.

Medicii recomandă ca odihnă și evitarea stresului după un traumatism care nu este minor. După cum am scris mai sus, iei analgezice (paracetamol sau ibuprofen), NU aspirină! Te hidratezi bine și eviți cafeaua și alte surse de cofeină, alcoolul și băuturi energizante. Îți reiei activitatea fizică treptat și eviți o perioadă activități solicitante precum cele sportive (minim 3 săptămâni) sau să conduci mașina. Și copiii vor sta acasă și vor fi solicitați mai puțin.

În primele 3 luni, trebuie urmărite simptomele sindromului post-contuzie: dureri de cap, amețeli, probleme de concentrare și memorie, probleme de coordonare, depresie, anxietatea, schimbări de comportament

 


Aboneaza-te la Newsletter