Ața dentară, înainte sau după periaj?

Dona11/09/2021

Utilizarea aței dentare și periajul corect efectuat regulat sunt cele două elemente cheie ale unei igiene orale corecte. Ambele ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene, a resturilor alimentare dintre dinți și din zona cuprinsă între gingie și dinte, la reducerea cariilor, a bolilor gingivale și la eliminarea respirației urât mirositoare.

Din păcate, România șchioapătă în domeniul igienei, mai ales a celei orale. Potrivit primului studiu național despre bolile parodontale, 19% dintre români nu se spală pe dinți nici măcar o dată pe zi, iar 40% nu au fost deloc la dentist în ultimele 12 luni. De asemenea, un studiu comandat de GSK Consumer Healthcare pentru campania Zâmbește România a scos la iveală că peste 80% dintre români se confruntă cu probleme dentare, iar 4 din 10 copii au carii pe dintîi definitivi.

Cele două tehnici trebuie realizate zilnic

Periajul este recomandat de cel puțin două ori pe zi, dimineață și seara. Periuța îndepărtează mecanic resturile alimentare doar de pe suprafețele accesibile ale dinților.

Ața dentară trebuie folosită cel puțin o dată pe zi, seara, înainte de culcare. Aceasta elimină circa 40% din placă bacteriană, vinovată pentru carii sau afecțiuni ale gingiei. Prin formă și structura sa, acest instrument din ce în ce mai folosit este menit să igienizeze suprafețele inaccesibile periuțelor de dinți. Mai mult, după caz, ața dentară poate plasa în aceste zone fluor sau substanțe ce acționează chimic împotriva microorganismelor.

Dar fiecare utilizator de ață dentară se întreabă: când e mai bine de folosit ață dentară, înainte sau după periaj? Aici, medicii dentiști sunt împărțiți în două tabere, iar dezbaterea continuă seamănă cu celebra controversă existențială legată de ce a fost prima oară, oul sau găina. Pe de o parte sunt cei care consideră că dacă se folosește mai întâi ața dentară se dislocă resturile dintre dinți, iar fluorul din pastă de dinți poate pătrunde mai ușor în acele locuri astfel încât protecția contra cariilor va fi mai mare. Pe de altă parte, unii medici dentiști susțin că este mai bine să se folosească ața dentară după periaj, pentru a desăvârși igienizarea zonelor greu accesibile prin periaj.

Ambele tehnici au avantaje și dezavantaje, însă dau roade, iar acest lucru se va reflecta în aspectul danturii. De altfel, toți medicii dentiști sunt de acord că folosirea atei dentare, împreună cu periajul, trebuie efectuate în fiecare zi și sunt cele mai importante acțiuni pentru menținerea sănătății orale, atât a dinților cât și a gingiilor.

Folosirea corectă a aței dentare

Pentru folosirea corectă a atei dentare, rupeți o bucată de aproximativ 30-40 cm lungime. Această se înfășoară pe degetul arătător de la ambele mâini. Între degete se lasă circa 3-5 cm de ață dentară liberă pentru lucrul efectiv. Pentru a introduce ață dentară între dinții de sus, împingeți ușor degetele, alternativ, folosind o mișcare de zigzag. În cazul dinților foarte apropiați, apăsați ușor în jos ața dentară printre dinți printr-o mișcare de zigzag. Deplasați cu atenție ața în sus și în jos în spațiul dintre dinți. Asigurați-vă că ața alunecă pe întregul spațiu dintre dinți, astfel încât să curețe și zona dintre dinte și gingie. Curbați ața la baza fiecărui dinte, în formă literei C. Nu forțați pentru a nu răni gingia. Apoi, scoateți ușor ața dintre dinți. Desfaceți o bucată mică de ață dentară curată de pe unul dintre degetele arătătoare. Porțiunea utilizată pentru curățare va fi înfășurată pe celălalt deget, astfel încât să rămână liberă o bucată nefolosită. Cu aceasta reluați procedura de igienizare la următoarea pereche de dinți. Repetați aceste etape pentru a curăță spațiile dintre toți dinții inclusiv cei din spate. La final, clătiți-vă bine cu apă, pentru a elimina reziduurile alimentare și pe cele din placă bacteriană.

Pentru persoanele care au spații mai mari între dinți sau gingia se retrage, lăsând descoperită rădăcina dintelui, se obțin rezultate mai bune folosind o ață dentară mai lată. Dacă spațiile dintre dinți sunt foarte mici, se folosește o ață subțire.

Ața dentară poate fi cerată (pentru a alunecă mai ușor pe suprafață dinților) sau fluorurată (pentru a aduce un suport de fluor în aceste zone greu accesibile). Există, de asemenea, un tip special pentru purtătorii de lucrări dentare (punți dentare), numit superfloss. Această are în mijloc o zona mai groasă, buretoasă, cu ajutorul căreia se curăță sub punți.


Aboneaza-te la Newsletter