Astenia de primăvară: definire, cauze şi tratament

Dona24/03/2022

Oamenii sunt influențați de schimbările din jurul lor, fie că este vorba despre schimbările de mediu, condițiile meteorologice sau chiar trecerile dintre anotimpuri. Astenia de primăvară este definită ca incapacitatea de adaptare a omului la schimbările de vreme (de la o vreme caldă și însorită la una rece și umedă), de la o calitate superioară a aerului la una inferioară sau declanșarea alergiilor când totul înflorește în jurul nostru.

 

Ce este astenia de primăvară?

 

Astenia reprezintă o slăbire generală a organismului, fiind resimțită ca o stare de oboseală accentuată, ce afectează starea fizică și psihică.
Astenia de primăvară este o condiție ce se produce odată cu trecerea de la iarnă la primăvară și este în strânsă legătură cu capacitatea organismului de adaptare la schimbările externe. Astenia de primăvară poartă și denumirea de febra primăverii, nefiind considerată o boală, ci doar o condiție medicală ce vă poate afecta mai mult sau mai puțin activitatea de zi cu zi.

Dereglări minore provocate de astenia de primăvară:

– Reducerea cantității de serotonină – care influențează starea de spirit și apetitul persoanei afectate;
– Afectarea somnului – somnul, sau mai bine spus ritmul circadian este afectat din cauza incapacității corpului de adaptare la orele de trezire și culcare la tranziția dintre anotimpuri.
– Creșterea nivelului de melatonină din organism – organismul uman în condiții de întuneric produce melatonină, ce are rol în inițierea și menținerea somnului.

Din punct de vedere statistic, astenia de primăvară este mai des întâlnită la femei cu vârsta între 30-40 de ani, bărbații fiind afectați într-un procentaj scăzut. La nivel european, astenia de primăvară afectează 10% din populație, acest procent reprezentând o medie a tuturor țărilor europene, procentajul fiind diferit în corelaţie cu zona geografică, sex și vârsta populației respective.
Astenia de primăvară are o perioadă scurtă de desfășurare, stările provocate fiind ușor confundate cu cele ale anxietății sau depresiei.

 

Simptomele asteniei de primăvară

 

Astenia de primăvară reprezintă instalarea unei stări de melancolie adesea nejustificată, alături de o epuizare a întregului organism. Cele mai importante simptome ale asteniei de primăvară:

Oboseală:

– Musculară – manifestarea unor dureri musculare însoţite uneori de modificări ale ritmului cardiac ori de scăderea tensiunii arteriale.
– Intelectuală – este caracterizată prin capacitatea de concentrare redusă, ameţeală, vedere tulbure, pierderea memoriei.

Irascibilitate:

– Față de mediul înconjurător – intoleranţa la zgomote, lumini sau vedere înceţoşată.
– Față de alte persoane – este caracterizată prin hiperactivitate, apariţia anxietăţii, pierderea apetitului sexual, neglijarea aspectului fizic.

Dureri – persoanele afectate de astenie pot fi afectate de dureri abdominale, toracice, cefalee.

Tulburări nocturne – astenia poate cauza insomnii, somnolenţă, deprivând persoana afectată de un somn odihnitor.

Lipsa vitalităţii – persoana afectată de astenia de primăvară se autoizolează de alte persoane, cheful de viaţă dispare odată cu iniţiativa.

Simptomele enumerate anterior pot fi diferite de la un pacient la altul, motiv pentru care un consult de specialitate este recomandat.

Simptomele ce reprezintă un semnal de alarmă sunt:

– Instalarea depresiei;
– Gânduri sau tentative de suicid;
– Abuz de substanțe halucinogene;
– Abuz de substanțe alcoolice;
– Incapacitatea sau dificultatea de a avea interacțiuni sociale.

 

Cauzele asteniei de primăvară

 

Cauzele declanşării asteniei de primăvară pot fi multiple, cele mai importante fiind următoarele:

  1. Un nivel scăzut al endorfinelor
    Endorfinele ajută la instalarea unei stări de calm și de bine, iar odată cu scăderea nivelului de endorfine, se instalează negativismul, anxietatea și melancolia. Scăderea lor este cauzată de lipsa luminozităţii dar și din cauza lipsei activităţilor fizice.
  2. Lumină intensă din timpul zilei
    Ochii organismului uman au rolul de a ajusta cantitatea de melatonină produsă de organism, iar odată cu venirea primăverii din cauza expunerii îndelungate la lumina, produce mai multă melatonină, ducând astfel la un dezechilibru hormonal.
  3. Incapacitatea de adaptare
    Odată cu venirea primăverii, zilele sunt mai lungi iar corpul uman nu se poate adapta, fiindu-i afectat somnul. Totodată cu venirea primăverii apar şi deficiențele alimentare de vitamine și minerale, la care corpul nu se poate adapta ușor.
  4. Alergiile
    Persoanele care au predispoziții la alergii sezoniere prezintă un risc sporit pentru asteniile de primăvară, majoritatea acestora încadrându-se în categoria de vârsta de peste 60 de ani.
  5. Stresul
    Stresul poate avea un impact negativ asupra oricărei acţiuni, inclusiv astenia de primăvară, deoarece persoanele ce au un nivel ridicat de stres depun eforturi în gestionarea schimbărilor din viață.
  6. Schimbările climatice
    Instabilitatea meteorologică reprezintă o nouă provocare pentru organism în adaptarea la condițiile meteo mereu schimbătoare cum ar fi creșterea sau scăderea bruscă a temperaturii, perioadele scurte de viscol, ploile de primăvară.

 

Cum tratam astenia de primăvară?

 

Modificarea dietei alimentare

Astenia de primăvară poate fi tratată printr-o dietă echilibrată cu mese regulate fiind recomandată pentru formarea obiceiurilor sănătoase. Alimente recomandate pentru combaterea acestei acțiuni:
– Fructele și legumele – reprezintă o sursă extraordinară de energie, vitamine și minerale, ce nu trebuie să lipsească din dieta zilnică.
– Dovleacul – ajută la reducerea oboselii și ameliorează stările anxioase şi insomniile;
– Cerealele integrale – previn stările de somnolență și conțin vitamina B, fiind un adjuvant natural împotriva oboselii;
– Citricele – conţin vitamina C în cantităţi considerabile și ajută organismul la adaptarea facilă a schimbărilor de mediu;
– Ciocolata neagră – oferă corpului o sumedenie de minerale necesare corpului (fier, magneziu, mangan, cupru, potasiu, seleniu, zinc, fosfor);
– Pepenele roşu – datorită concentraţiei mari de antioxidanţi și a unui aport sporit de apă și electroliţi;
– Smochinele – conţin mineralele și vitaminele necesare organismului în combaterea asteniei;
– Probioticele – ajută la întărirea organismului și reduc starea de somnolenţă;
– Verziturile – urzicile, ștevia și spanacul ajută la întărirea sistemului imunitar.

Fototerapia – este o modalitate eficientă în inhibarea secreției de melatonină, pacientul fiind astfel expus la o sursă de lumina fluorescentă albă de 10 ori mai intensă decât lumina naturală. Durata unei şedințe este de aproximativ 240 de minute, timp în care pacientul îşi poate desfăşura activităţile obişnuite.

Psihoterapia – ajută la gestionarea simptomelor asteniei de primăvară și previne agravarea stării de disconfort.

Odihna – este foarte importantă în refacerea organismului, unde somnul odihnitor joacă un rol esențial.

Activitatea fizică – poate preveni stările prelungite de oboseală, așadar înotul, mersul pe bicicletă, dansul, gimnastică ușoară sunt utile în combaterea asteniei de primăvară. Alte modalități de a combate astenia de primăvară sunt: menținerea contactelor sociale, distracția și râsul.

Fitoterapia – reprezintă o metodă de a combate sau de a preveni astenia de primăvară, aceasta constând în folosirea plantelor în scopuri terapeutice. În susținerea sistemului imunitar este de mare ajutor ghimbirul, măcrișul ce conține nutrienții și mineralele necesare organismului, ginsengul ce ajută la combaterea stresului, echinaceea ce cântărește sistemul imunitar.

Lumina naturală – petrecerea timpului în aer liber împreună cu o doză de mișcare, ajută producerea de serotonină din corp și va ține astenia departe.

 

De reținut despre astenia de primăvară

 

Astenia de primăvară nu este sinonimă cu anemia, cele două fiind afecțiuni complet diferite, astenia de primăvară reprezentând un cumul de factori ce contribuie la capacitatea organismului de adaptare.
Astenia de primăvară este caracterizată în principal prin următoarele simptome: insomnia, anxietatea și apatia.
O alimentație sănătoasă și diversificată, bogată în legume, verdețuri și fructe, în combinație cu odihna, relaxarea și exercițiile fizice constante ajută la tratarea acesteia.
Consumatorii de alcool, persoanele sedentare, în vârstă sau persoanele depresive sunt predispuși la astenia de primăvară.
Vă recomandăm Sanvero Complex de Vitamine și Minerale ce susține buna funcționare a sistemului imunitar și nervos.

Mod de administrare: doza zilnică recomandată, necesară pentru a obține un efect benefic: 1 comprimat pe zi, dizolvat în 200 ml apă.

 

Surse:

1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/asthenia-weakness#treatment
2. https://www.healthline.com/health/weakness#prevention
3. https://www.medihelp-assistance.com/en/mediway/spring-asthenia–symptoms-and-treatments-325.html
4. http://www.scumc.ro/10-lucruri-despre-astenia-de-primavara
5. https://poise.ro/astenia


Aboneaza-te la Newsletter