
Asigură-te că infecția urinară s-a vindecat
Dona04/09/2019Infecțiile urinare sunt frecvente – fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu această afecțiune și de aceea par și banale. Însă trebuie să ne asigurăm de fiecare dată că sunt complet vindecate din cauza complicațiilor pe termen lung pe care le pot cauza (precum infecții la nivelul rinichiului sau boala cronică renală).
Sunt o afecțiune cu o prevalență mai ridicată în rândul femeilor decât al bărbaților
Femeile sunt cele mai afectate, mai ales în perioada sarcinii, principalul microorganism cauzator fiind infecția cu E. Coli în 80% din cazuri. Această diferență a prevalenței este justificată nu numai de poziționarea uretrei care permite accesul rapid a unor microorganisme din vagin. O altă cauză sunt modificările hormonale, de exemplu, modificări periodice sau cele din perioada sarcinii care scad și răspunsul autoimun al organismului, sau cauzate de folosirea unor metode contraceptive (pilulele, steriletul). De aceea, recurența infecțiilor urinare este crescută la femei și acestea trebuie să se asigure de vindecarea completă prin efectuarea analizelor de laborator după încheierea tratamentului.
Din păcate, din cauza abuzului de antibiotice, a crescut și rezistența la tratament.
Atât la femei, cât și la bărbați, anumite investigații sau manevre urologice (introducerea unor sonde, cateterul urinar) și anumite afecțiuni și terapii care ne scad imunitatea (precum diabetul de tip 2, cancerul, boli autoimune, chimioterapia) favorizează apariția acestui tip de infecții, agravarea simptomelor și cresc dificultatea tratamentului. La bărbați, afecțiunile prostatei împiedică golirea vezicii urinare favorizând astfel infecțiile. De aici și incidența crescută la bărbații trecuți de 50 de ani.
Tratamentul corect
Se face după analize de laborator care includ urocultură cu antibiogramă pentru a determina cauza infecției și la ce antibiotic este germenul sensibil. În funcție de aceste rezultate și istoricul medical al pacientului medicul urolog și/ sau ginecolog va recomanda un antibiotic, dar poate recomanda și suplimente și probiotice pentru a crește rata de vindecare.
Dintre suplimentele recomandate de specialiști D-manoza inhibă aderarea bacteriei E. Coli. Tabletele sau prafurile cu extract de merișor sau afine susțin sănătatea tractului urinar, doar că trebuie atenția la conținutul de zahăr, mai ales la diabetici. Dintre probiotice, eficacitatea Lactobacillus a fost demonstrată de studii clinice. Aceste suplimente sunt deosebit de utile, în principal la pacienții cu risc crescut (și sistemul imunitar afectat de alte boli). De exemplu, la pacienții cu diabet de tip 2 tractul urinar este foarte vulnerabil în fața agenților patogeni, care, mai mult, prezintă o rezistență mai crescută la tratament. Astfel, administrarea de suplimente va asigura o rată mai mare a vindecării și reducerea infecțiilor urinare recurente.
Însă, tratamentul trebuie completat de un aport de apă zilnic ridicat (minim 2 l), de evacuarea corectă și completă a vezicii ori de câte ori avem nevoie și de măsuri locale corecte de igienă.
Așadar, după respectarea tratamentului și a celorlalte recomandări medicale, este nevoie, chiar dacă ne simțim mai bine, să mergem din nou la control și să efectuăm analizele care să confirme că ne-am vindecat complet.