
Arsurile solare
Dona03/04/2023Lumina solară este esențială pentru organism, contribuind, printre altele, la sinteza vitaminei D, absorbția calciului și a fosforului din alimente și fixarea lor în oase. Totodată, ea joacă un rol foarte important în combaterea stărilor depresive și în menținerea unei bune funcționări a sistemului imunitar. Totuși, o expunere incorectă și excesivă la soare reprezintă un factor de risc pentru dezvoltarea unor boli cu evoluție severă, așa cum este cancerul de piele, poate favoriza apariția unor probleme imediate, ca arsurile solare sau insolația, și poate agrava unele afecțiuni deja existente, precum bolile cardiovasculare sau cele autoimune.
CE SUNT ARSURILE SOLARE
Arsura solară este o reacție inflamatorie a pielii, la acțiunea radiațiilor UV, prezente în lumina solară sau produse de surse artificiale, cum sunt lămpile cu ultraviolete sau solarul. Pielea roșie, dureroasă și care se simte fierbinte la atingere reprezintă semne ale arsurilor solare. Doar 15 minute de expunere la soare puternic, fără a-ți proteja pielea, sunt suficiente pentru ca pielea să fie deteriorată. Totodată, spre deosebire de arsurile termice, ale căror efecte se văd imediat, în cazul arsurilor solare, manifestările pot fi observate și la patru ore după expunere.
Arsurile solare repetate și, în general, supraexpunerea îndelungată la soare accelerează procesul de îmbătrânire a pielii și reprezintă una dintre cauzele principale ale apariției cazurilor de cancer de piele, așa cum sunt carcinomul cu celule bazale, carcinomul cu celule scuamoase și melanomul, cea mai gravă formă de cancer de piele.
La nivel celular, arsurile solare sunt asociate cu modificări microscopice ale pielii. Se declanșează astfel formarea de celule induse de arsuri prin expunerea la UV și o reducere a celulelor Langerhans și a mastocitelor, mecanisme ce joacă un rol esențial în apărarea organismului.
Arsurile solare apar mai frecvent în rândul adolescenților și adulților tineri.
CAUZELE ARSURILOR SOLARE
Oricine desfășoară activități în aer liber, indiferent că este vorba despre plajă, practicarea unui sport, plimbări îndelungate sau programul de lucru specific din anumite domenii, cum sunt construcțiile, se expune la acțiunea razelor ultraviolete, care sunt o sursă invizibilă de radiație (radiații electromagnetice cu o lungime de undă mai mică decât cele ale luminii percepute de ochiul omenesc).
Expunerea la radiațiile solare are efectul benefic de a stimula sinteza cutanată a vitaminei D și de a oferi căldură. Din păcate, atunci când pielea este supusă excesiv la radiații ultraviolete, pot apărea efecte dăunătoare. Cele mai grave sunt arsurile solare acute sau eritemul solar.
Principala leziune cauzată de arsurile solare este deteriorarea directă a ADN-ului, care are ca rezultat inflamația și apoptoza celulelor pielii (moartea celulară). Inflamația cauzată de arsurile solare provoacă vasodilatația vaselor de sânge cutanate, rezultând eritemul caracteristic (înroșirea pielii). Acesta apare, de obicei, la 3-4 ore după expunere, cu niveluri maxime la 24 de ore.
Expunerea mai puțin intensă sau pe o durată mai scurtă la UVR are ca rezultat o creștere a pigmentării pielii, cunoscută sub numele de bronz, care oferă o anumită protecție împotriva daunelor ulterioare induse de UVR. La expunerea repetată la UVR, pielea se îngroașă şi se suprimă imunitatea mediată de celule cutanate, ceea ce ar putea contribui la cancerul de piele non-melanomic și la anumite infecții.
TIPURI DE RAZE UV
Potrivit Centrului American pentru Combaterea și Prevenirea Bolilor (CDC), există trei tipuri de raze UV:
– raze ultraviolete de tip A (UVA), reprezintă cea mai consistentă sursă de radiație solară (peste 90%); razele UVA ajung pe suprafața pământului și au capacitatea de a pătrunde în piele (epiderma, derm, până aproape de hipoderm), unde pot produce deteriorări la nivelul țesutului cutanat și pot crește riscul de cancer de piele;
– raze ultraviolete de tip B (UVB), ajung într-o proporție mult mai mică pe suprafața pământului (reprezintă în jur de 5% din radiația solară) și pot penetra pielea (epiderma, până aproape de derm), dar nu atât de adânc ca razele UVA; totuși, cercetătorii le consideră responsabile pentru anumite tipuri de cancer de piele;
– raze ultraviolete de tip C (UVC), nu ajung la suprafața pământului, pentru că sunt absorbite de atmosferă; cât timp stratul de ozon le reține, ele nu reprezintă un pericol.
Diferența dintre radiațiile UVA și UVB constă în modul în care acestea penetrează pielea. Radiațiile UVB sunt cele care îți fac pielea să se înroșească. În primă fază, radiațiile UVB declanșează o reacție la nivelul pielii, care determină înroșirea pielii și inflamarea sa. Pe termen lung însă, acest tip de radiații distrug structura ADN a pielii. Rapiditatea cu care o arsură apare la suprafața pielii este determinată de factori precum tipul pielii tale, intensitatea soarelui, precum și timpul de expunere la razele soarelui.
Radiatiile UV sunt cele mai puternice între orele 10:00 și 16:00. Intensitatea lor diferă, însă, în funcție de locul în care te afli. De pildă, riscul de arsuri solare este mai mare dacă te afli la altitudini înalte, în contact cu apa sau în diminețile fierbinți de vară. Prin urmare, este important să urmărești zilnic indicele UV, o măsură științifică internațională ce reflectă puterea soarelui într-un anumit spațiu și moment. El variază între 1 și 11 și cu cât este mai ridicat, cu atât și riscul de afectare al pielii este mai mare:
– indice UV între 1 și 2, nu reprezintă un pericol pentru piele, nu este nevoie să iei măsuri speciale de protecție;
– indice UV între 3-7, este recomandat să nu te expui la soare și să iei măsuri de protecție;
– indice UV între 8-10,este recomandată folosirea cremelor sau loțiunilor cu factor SPF de cel puțin 30, în funcție de particularitățile pielii tale, este posibil să ți se recomande o cremă sau un ulei cu SPF mai mic sau mai mare de 30;
– indice UV de 11, este indicat să stai în spații închise, pentru că razele UV sunt extrem de periculoase.
CUM SE PRODUC ARSURILE SOLARE
Arsurile solare se produc în momentul în care organismul este expus la o cantitate de radiații ultraviolete care depășește capacitatea acestuia de a produce melanină, pigmentul ce dă culoare pielii, părului și ochilor. Melanina acționează ca un factor de protecție natural, atunci când te expui la razele soarelui sau la cele artificiale, provenite de la solar, de exemplu. Cu cât razele soarelui sunt mai puternice, cu atât producția de melanină este accelerată.
Problema este că această producție de melanină este determinată genetic și protecția pe care ea o oferă se pierde, la un moment dat. Cei mai mulți oameni nu produc suficientă melanină ca să le protejeze pielea și, în cele din urmă, radiațiile UV produc arsuri, cu apariția durerii, roșeții și tumefierii. Aceasta, în lipsa unei protecții suplimentare, care ar trebui asigurată prin folosirea cremelor și loțiunilor cu factor de protecție adecvat particularităților pielii fiecărei persoane.
FACTORI DE RISC
Riscul de arsuri solare este invers proporțional cu latitudinea și, prin urmare, este cel mai mare în apropierea Ecuatorului, unde şi intensitatea ultravioletei B (UVB) este cea mai mare. Momentul zilei este, de asemenea, important. Arsurile solare sunt mai probabil să apară la prânz decât mai devreme sau mai târziu în cursul zilei (între orele 10:00 și 14:00 – 65% din radiațiile UV ajung pe pământ).
Adăpostul oferit de nori oferă o anumită protecție, dar cantități semnificative de radiații ultraviolete (UVR) ajung încă la suprafața pământului (norii și poluarea mediului reduc radiațiile UV).
Factorii suplimentari care cresc riscul de arsuri solare includ altitudinea (altitudine mai mare presupune un risc mai mare de arsuri solare, deoarece intensitatea UVR care ajunge la piele este mai mare,radiația UV crește cu 4% pentru fiecare creștere de 300 m a altitudinii) și reflexia de la zăpadă (aproximativ 90%), nisip (15% – 30%) și apă (5 – 20%).
Există, de asemenea, dovezi, că pielea umedă este mai predispusă la arsură solară ca pielea uscată.
Consumul excesiv de alcool poate fi un factor de risc pentru arsurile solare.
Factorii de risc ai arsurilor solare sunt reprezentați de către:
– vârstă, sugarii și copiii mici sunt mai sensibili la acțiunea dăunătoare a razelor UV;
– tipul de piele, persoanele cu tenul deschis la culoare (păr blond sau roșcat, ochi albaștri) prezintă risc mai mare de arsuri solare;
– expunerea la razele soarelui între 10.00 și 16.00;
– activitățiile în aer liber;
– aparatele de bronzat artificial;
– utilizarea de substanțe medicamentoase fotosensibilizante (tetraciclina);
– asocierea anumitor afecțiuni preexistente (lupus eritematos).
TIPURI DE PIELE
Tipurile de piele mai închise la culoare necesită de obicei doze mai mari de UVR pentru a dezvolta un eritem vizibil. În 1975, a fost dezvoltat așa-numitul sistem Fitzpatrick, fototiparea pielii clasifică oamenii în șase grupuri, pe baza culorii de bază a pielii și a tendinței de a se bronza și de a se arde atunci când se expun la radiații UV. Astfel, tipurile de piele sunt clasificate, în mod tradiţional, în următoarele categorii Fitzpatrick:
– fototipul cutanat 1, persoanele cu fototip 1 au o piele palidă, păr frecvent blond sau roșu și ochii de culoare deschisă. Dacă acești oameni sunt expuși la soare strălucitor timp de 30 de minute, ei vor fi întotdeauna arși. Nu se bronzează niciodată;
– fototipul cutanat 2, majoritatea acestor oameni au un ten frumos și ochii de culoare deschisă. Dacă o persoană cu fototip 2 rămâne la soare timp de aproximativ 30 de minute, pielea de obicei se va înroși și va dezvolta arsuri solare. Unii dintre acești oameni se bronzează, dar numai după expuneri repetate la soare (se bronzează cu dificultate);
– fototipul cutanat 3, în acest grup există un spectru larg de tenuri ale pielii, variind de la nuanțe lăptoase până la unele mai închise. După expunerea la soare timp de 30 de minute, aceste persoane se vor bronza, deși gradul de bronzare variază de la o persoană la alta. După expunerea prelungită la soare, se pot arde;
– fototipul cutanat 4, persoanele din acest grup au în general părul închis la culoare, ochii maro sau negri și un ten relativ închis. Majoritatea populației din Africa de Nord se află în această categorie. Ei dezvoltă un bronz uniform după 30 de minute de expunere la soare, dar nu se vor arde;
– fototipul cutanat 5, acest grup cuprinde persoane cu pielea închisă la culoare (de exemplu, persoane din India). Rareori se ard și întotdeauna se bronzează ușor;
– fototipul cutanat 6, persoanele din acest grup (de exemplu, persoane de origine africană) au pielea în totalitate întunecată. Când sunt expuse la soare, pielea lor se întunecă până la o nuanță maro/neagră. Aceste persoane niciodată nu se ard la soare.
Persoanele cu fototipuri de piele Fitzpatrick de tip I până la III au un risc crescut de arsuri solare. Acest lucru se datorează scăderii pigmentului de melanină din piele, cea care blochează radiațiile UV. Persoanele cu fototip cutanat tip I prezintă un risc mult mai mare de arsuri solare decât omologii lor de tip VI. 15 minute de expunere la soarele amiezii pot provoca arsuri solare la o persoană cu pielea albă, în timp ce o persoană cu pielea mai închisă poate tolera expunerea ore în șir.
SIMPTOMELE ARSURILOR SOLARE
Arsura solară nu se manifestă imediat. De regulă, simptomele apar la 4 ore după expunerea prelungită la soare, se înrăutățesc în 24-36 de ore și se rezolvă în 3-5 zile. Este important să știi că te confrunți cu arsuri solare, încă de la primele semne, ca să acționezi corect și la timp. Apoi, dacă simptomele se accentuează sau persistă, este esențial să te prezinți la medic și să urmezi recomandările acestuia, în ceea ce privește tratamentul.
Atunci când suferi o arsură solară, manifestările acesteia sunt, în general, următoarele:
– modificări ale culorii pielii, de la roșeață ușoară, până la roșu intens sau maro;
– senzația de piele caldă sau fierbinte, la atingere;
– durere și sensibilitate la atingere;
– inflamație;
– apariția de flictene sau vezicule pline cu lichid, care se pot sparge; acestea apar, de regulă, după câteva ore sau zile;
– cefalee, febră, greață, stare de oboseală (în cazul arsurilor solare severe);
– senzație de durere la nivelul ochilor sau de nisip în ochi (dacă au fost afectați și ochii).
La un interval de 3 până la 8 zile de la expunerea la soare, începe procesul de vindecare a pielii, iar stratul superior deteriorat se „cojeste”. Este indicat să nu îndepărtezi forțat aceste coji, pentru a permite pielii să se regenereze și a evita apariția unor leziuni cutanate. Pentru o perioadă de timp, pielea decojită are o culoare și un aspect neuniform. De la caz la caz, vindecarea unei arsuri poate dura câteva zile sau mai mult.
GRADURILE DE ARSURI SOLARE
Arsurile solare pot fi clasificate în 3 categorii, în funcție de severitatea simptomelor:
– arsuri solare de gradul 1, acestea sunt cele mai comune arsuri solare și se manifestă prin apariția zonelor înroșite, sensibile și dureroase, la nivelul pielii. Simptomele se pot agrava pe perioada primelor 36 de ore, iar apoi se vor ameliora pe parcursul următoarelor 5 zile;
– arsuri solare de gradul 2, acestea afectează, pe lângă primul strat al pielii, și pe al doilea și cauzează bășici dureroase și pline de lichid, care se vor sparge și vor duce la exfolierea stratului superficial al pielii. Simptomele înregistrează o acutizare în primele 48 de ore, iar apoi încep să fie mai blânde. Acestea pot lasă cicatrice după vindecare. Arsurile solare de gradul 2 se vindecă în 10-12 zile;
– arsuri solare de gradul 3, în cazul arsurilor de gradul 3, pielea este afectată în profunzime. Astfel, aceasta devine predispusă la infecții. Arsurile de gradul 3 au simptome mai agresive. Este necesară îngrijirea medicală pentru tratarea acestor arsuri solare, dar și pentru reducerea riscurilor asociate.
COMPLICAȚIILE ARSURII SOLARE
Expunerea repetitivă și îndelungata la soare, care are ca rezultat apariția arsurilor solare de diverse grade, crește riscul altor deteriorări cutanate și chiar al dezvoltării unor afecțiuni grave, așa cum este cancerul de piele. Astfel, în timp, pot apărea anumite complicații determinate de arsurile solare, cum ar fi:
– îmbătrânirea prematură a pielii, arsurile solare repetitive accelerează procesul de îmbătrânire a pielii, pentru că determină modificări ale țesuturilor acesteia. Fotoîmbătrânirea poate include manifestări ca: slăbirea țesuturilor conjunctive, ceea ce reduce elasticitatea și fermitatea pielii, riduri adânci, piele uscată și aspră, apariția unor pete închise la culoare sau decolorate pe față, dosul palmelor, brațe, piept, umeri, pistrui (efelide);
– leziuni precanceroase, de obicei, apar leziuni în zonele deteriorate de razele soarelui, în special pe gat, față, cap, mâini; 5-10% dintre aceste leziuni se transformă în carcinom cu celule scuamoase, un tip de cancer de piele. Este esențial să mergi la consult dermatologic, medicul specialist îți poate recomanda o multitudine de proceduri de tratament care pot îndepărta preventiv, cu succes, leziunile de keratoză actinică, fără să lase cicatrice;
– cancer de piele, expunerea excesivă la soare, chiar și atunci când nu e urmată de arsuri solare, crește riscul dezvoltării diverselor tipuri de cancer de piele, cum este melanomul, pentru că poate afecta ADN-ul celulelor pielii. Arsurile solare din copilărie și adolescență pot crește acest risc și mai mult. Unele tipuri de cancer pot să debuteze cu mici inflamații care sângerează ușor, formează cruste, se vindecă și apoi se redeschid. În cazul melanomului, o aluniță deja existentă își poate modifica forma, dimensiunea, culoarea, conturul (devine neregulat) sau pot să apară altele cu aspect suspect. Mergi la control medical dacă observi o umflătură pe piele, modificări ale aspectului alunițelor sau inflamații care nu trec;
– afecțiuni oculare, radiațiile UV pot deteriora retina, cristalinul sau corneea. Pot să apară cataracta, degenerescență maculară, pterigionul.
ARSURILE SOLARE LA COPII
Copiii, în special bebelușii, au nevoie de protecție față de razele solare, în funcție de vârstă și de activitățile pe care le desfășoară. Expunerea neprotejată la soare este cu atât mai riscantă în cazul copiilor care au multe alunițe, pistrui, tenul și părul deschise la culoare sau care au în familie istoric de cancer de piele.
Ca și adulții, copiii pot suferi diverse tipuri de arsuri solare care se pot manifesta astfel:
– înroșirea pielii și senzația de cald la atingere;
– durere cutanată;
– prurit;
– durere însoțită de senzația de furnicături;
– apariția veziculelor cu lichid;
– tumefacție (edem);
– cefalee;
– senzație de greață;
– febră și frisoane;
– amețeală.
În cazul în care copilul se confruntă cu arsuri solare, poți lua anumite măsuri:
– îndepărtează rapid copilul din soare;
– fă-i baie sau duș cu apă călâie (nu rece) sau aplică-i pe piele comprese reci, pe care le schimbi de câte ori este nevoie;
– oferă-i un plus de lichide în următoarele 2-3 zile;
– în caz de durere, poți să-i dai paracetamol sau ibuprofen;
– aplică pe pielea copilului gel cu aloe vera sau o cremă hidratantă;
– când mergi cu el afară, acoperă-i pielea afectată, până când se vindecă;
– solicită ajutor medical imediat dacă: arsura este foarte dureroasă și apar vezicule; copilul are fața tumefiată; arsura se întinde pe o suprafață mare din corp; apar febra, frisoanele; copilul are cefalee, este confuz și acuză o stare de leșin; cel mic prezintă semne de deshidratare (sete intensă, uscăciune a gurii și a ochilor).
În general, poți evita arsurile solare la copii, ținând cont de câteva recomandări utile ale specialiștilor:
– evită expunerea celui mic la soare, în intervalul 10:00 – 16:00;
– îmbracă-l în haine cu mâneci lungi, ușoare, lejere;
– obișnuiește-l să poarte ochelari de soare, pălărie, șapcă;
– aplica-i o cremă cu factor de protecție contra UVA și UVB, de cel puțin 30; folosește cremă, cu cel puțin 15-30 de minute înainte de expunerea la soare și, ulterior, reaplic-o la fiecare 2 ore, după ce copilul a intrat în apă sau a transpirat;
– este recomandat ca bebelușii să stea numai la umbră. Dacă, totuși, au fost expuși la soare, folosește o cremă de protecție cu SPF de cel puțin 30, pe o zonă expusă mică, așa cum este fața.
CE NU ESTE INDICAT SĂ FACI
Nu este indicat să faci în cazul în care te confrunți cu arsuri solare:
– nu aplica unt, vaselină sau alte produse pe baza de ulei, acestea pot bloca porii, căldura și transpirația nu pot fi eliminate și pot să apară infecțiile;
– nu sparge veziculele, acestea conțin un fluid natural al corpului (ser), care este un strat protector ce ajută la vindecare. Prin urmare, spargerea veziculelor încetinește procesul de vindecare și, totodată, crește riscul de infecție. Dacă veziculele se sparg, totuși, curăță zona delicat, cu apă și săpun, aplică o cremă antibacteriană și acoperă cu o compresă umedă;
– nu folosi produse care conțin benzocaină sau lidocaină, aceste substanțe pot cauza alergie la unele persoane și pot agrava arsura;
– nu consuma alcool până nu se vindecă arsurile, pentru că riscul de deshidratare este foarte mare.
REMEDII RAPIDE ÎN CAZ DE ARSURĂ SOLARĂ
Simptomele arsurilor solare se vor ameliora în 2 zile, însă vor dispărea definitiv după mai multe zile. Tratamentul pentru arsurile solare nu va vindeca pielea, însă va ameliora durerile și va reduce disconfortul până când pielea se va vindeca de la sine. Efectele pe care arsurile solare le au pe termen lung însă, nu pot fi combătute prin tratament.
Tratamentul clasic pentru arsurile solare include medicamente antiinflamatoare, care să calmeze inflamația și durerile asociate acesteia. Există antiinflamatoare și sub formă de cremă sau gel, care pot fi aplicate pe zonele afectate pentru ameliorarea durerilor.
Compresele reci aplicate direct pe zonele cu probleme sunt eficiente în tratarea arsurilor solare. Cremele și gelurile din comerț, pe bază de aloe și mentol, sunt și ele eficiente în tratarea arsurilor solare. Hidratarea are, de asemenea, un rol esențial în procesul de vindecare a arsurilor solare.
O serie de tratamente naturiste pot fi folosite pentru ameliorarea simptomelor specifice arsurilor solare. Acestea sunt la îndemână și fac simptomele mai ușor de suportat până la vindecarea pielii:
– aloe vera, gelul de aloe vera, extras din frunza plantei suculente de aloe, are efecte calmante, hidratante și regenerante asupra pielii. Studiile făcute în domeniu au dovedit că aloe vera reduce inflamația și accelerează procesul de vindecare a pielii 2 . Conținând o cantitate mare de antioxidanți, gelul aloe vera combate efectele radicalilor liberi asupra pielii;
– uleiul de cocos, este, de asemenea, eficient în tratarea arsurilor solare. Întrucât conține o cantitate mare de grăsimi saturate, acesta hidratează în profunzime pielea. Pielea arsă de soare devine uscată și provoacă mâncărimi, însă uleiul de cocos îi reda hidratarea, combătând efectele neplăcute;
– iaurtul rece este folosit adesea pentru calmarea durerilor și disconfortului asociate arsurilor solare. Acesta conține probiotice din belșug și reface țesuturile pielii, calmând totodată durerea și senzația de usturime.
– fulgi de ovăz, această metodă nu este atât de populară în România, însă peste Ocean este una dintre cele mai cunoscute și folosite metode naturale de combatere a arsurilor solare. Fulgii sau tărâțele de ovăz se pun în apa din cadă în care se va face apoi baie, pentru calmarea simptomelor neplăcute specifice arsurilor solare;
– vitamina C, proprietățile antioxidante ale vitaminei C fac din aceasta un aliat de preț împotriva arsurilor solare. Vitamina C protejează pielea de radicalii liberi cauzate de radiațiile UV. Mai mult decât atât, vitamina C poate fi folosită și sub formă de ulei pentru a reduce severitatea arsurilor solare;
– comprese cu ceai, ceaiul conține antioxidanți din belșug, care ajută pielea să se vindece mai rapid. Datorită conținutului mare de polifenoli, roșeață pielii este redusă și ea. Catechinele din ceai stimulează procesul de refacere a pielii. Poate fi folosit orice timp de ceai din plante, însă mușețelul este în special recomandat grație proprietăților calmante pe care le deține;
– salata verde, este bogată în conținutul de vitamine și antioxidanți așa că poate accelera procesul de vindecare a pielii arse de soare. Mărunțește câteva frunze de salată și folosește-le pe post de compresă pe zona cu probleme. Vei observa imediat o ameliorare a simptomelor;
– castravetele este un înlocuitor natural extrem de eficient pentru loțiunile de după plajă. Acesta, dacă este aplicat pe pielea arsă de soare, are efecte calmante, răcoritoare și totodată hidratante. Pentru efecte mai puternice, folosește blenderul pentru a obține o pasta de castravete și unge-ți pielea cu pasta obținută;
– hamamelis, tinctura sau extractul de hammamelis pot fi folosite pentru combaterea arsurilor solare. Acestea au efecte antiinflamatoare, antioxidante, analgezice precum și regeneratoare. Ceea ce înseamnă că durerile și disconfortul create de arsurile solare vor fi ameliorate, iar procesul de vindecare va fi accelerat;
– cartoful ras, amidonul din porumb ameliorează simptomele specifice arsurilor solare. Taie cartofii felii, pe care le vei aplica apoi direct pe piele, ori dă-i pe răzătoare și aplică pasta obținută pe pielea arsă;
– unguentul de gălbenele are efecte puternice atunci când vine vorba despre calmarea arsurilor solare. Acesta ameliorează instantaneu simptomele și hidratează pielea în profunzime, grăbind astfel vindecarea.
Expunerea la soare este benefică pentru organism, câtă vreme este rațională și corectă. Pentru a evita arsurile solare, insolația și nu numai, precum și efectele acestora pe termen lung, este important să ții cont de anumite reguli și recomandări ale medicilor și specialiștilor în sănătate publică, pentru a te proteja cât mai bine de efectele razelor ultraviolete.
Bibliografie:
https://www.cdc.gov/niosh/topics/sunexposure/sunburn
https://www.cdc.gov/cancer/skin/basic_info/sun
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sunburn/symptoms-causes
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/sunburn