Arsurile la stomac, de la simptom banal la indicator al unor afecțiuni

Dona06/09/2021

Senzația de arsura la stomac este acel simptom care se manifestă în general după o masă copioasă, când conținutul acid al stomacului se întoarce până în cavitatea bucală, începe în epigastru, acea adâncitură de sub stern ce corespunde porțiunii superioare a stomacului și apoi urcă până în spatele sternului, ridicându-se uneori până la nivelul gâtului.
Cauza cea mai frecvența a arsurilor la stomac o constituie refluxul gastro-esofagian, dar și o hrană în care abundă grăsimile. De asemenea, consumul exagerat de alcool poate crea acest disconfort, dar și faptul că nu se mestecă îndeajuns hrana. Și consumul frecvent de dulciuri și de produse de patiserie, o problema des întâlnită la românii din ziua de azi, sunt factori declanșatori ai neplacutei senzații.

Trebuie eliminate alimentele grase și „grele”

Pentru a scăpa de arsuri este indicat să se renunțe la alimentele grase și „grele” pentru digestie, la prăjeli, la dulciuri cu unt, untură sau multă margarină, la condimente folosite în exces precum hrean, piper, ceapă, usturoi, la conserve și la mâncărurile reîncălzite, în special în cuptorul cu microunde.
De asemenea, nu este recomandat oțetul și nici fructele care nu sunt bine coapte.

Trebuie să se mestece foarte bine fiecare înghițitură și mai ales să faceți acest lucru în liniște, adică să nu se ia masă în picioare, în mers sau în timp ce se desfășoară alte activități sau se vorbește.
Mesele trebuie să fie ușoare, alcătuite din porții mici, împărțite în minimum cinci pe zi. Foarte important este ca cina să se ia cu două-trei ore înainte de culcare pentru a permite digestia înainte de culcare.

E necesar să se afle cauzele exacte.

Persoanele care resimt frecvent senzația de arsuri la stomac este indicat să se adreseze medicului deoarece acestea pot fi un simptom al unor probleme de sănătate ce trebuie descoperite și tratate de timpuriu, precum angina pectorală cauzată de fluxul slab de sânge către inimă, calculi biliari, ulcer gastric, hernie hiatală, cancer esofagian, pareză gastrică, esofagita (inflamarea esofagului), ori pleurita (inflamarea membranei ce îmbracă plămânii și cavitatea).

Medicul va investiga cauzele exacte ale neplăcutei senzații și va oferi tratamentul corespunzător.

Câteva remedii naturiste pentru arsurile la stomac ce apar din cauza unor mese grele sunt: consumul unei căni cu ceai de coadă-șoricelului după mesele principale, ceaiul de rădăcină de lemn dulce (trei căni pe zi) sau de mușețel înainte de fiecare masă principală și de mentă după mesele principale.

Rezultate bune a dat și cura cu suc de varză crudă. Se consumă înainte de fiecare masă, până la 50 ml de suc proaspăt. La fel de bună este și cură cu suc de aloe (50 ml de două ori pe zi, cu o ora înainte de masă).
Unul dintre leacurile binecunoscute contra arsurilor la stomac este bicarbonatul de sodiu, însă acesta nu este recomandat dacă persoană respectivă suferă de ulcer gastric.


Aboneaza-te la Newsletter