
Apneea sau oprirea respirației în timpul somnului
Dona10/09/2019Aproximativ 3% din populație manifestă apnee nocturnă, un sindrom ce apare în timpul somnului și se manifestă prin oprirea temporară a respirației. În cazul persoanelor trecute de vârsta de 40 de ani se estimează că 4% dintre bărbați și 2% dintre femei suferă de această tulburare.
Apneea nocturnă poate fi determinată de o obstrucție (îngustare) a căilor aeriene superioare, de o tulburare funcțională a musculaturii respiratorii sau o boală, cum ar fi, de exemplu, insuficiența cardiacă.
Practic, persoanele care suferă de apnee în somn se opresc din respirat în mod repetat în timpul somnului, pentru intervale cuprinse între câteva secunde şi un minut sau chiar mai mult.
Acest sindrom apare atunci când musculatura gâtului şi a limbii se relaxează în timpul somnului şi blochează parţial căile aeriene.
Factorii de risc pot fi obezitatea, polipii şi amigdalele mărite. De altfel, s-a constatat că 80% dintre cei afectați sunt supraponderali.
Dacă într-un interval de o oră pacientul are cel puţin zece întreruperi ale respiraţiei, fiecare cu durata de minimum zece secunde fiecare, cantitatea de oxigen care ajunge la creier este insuficientă. În această situaţie, concentraţia de dioxid de carbon din sânge creşte şi apar variaţii ale ritmului cardiac. Scăderea concentraţiei de oxigen declanşează o trezire parţială, care este însoţită de un sforăit puternic şi de o inspiraţie bruscă.
Aceste simptome nu sunt sesizate de pacienți, însă cei care suferă de apnee în somn se simt adesea extrem de obosiţi şi somnolenţi în timpul zilei, iar capacitatea lor de concentrare şi performanţa fizică suferă drastic.
Atenție! Pe termen lung, această problemă dăunează grav organelor vitale și pot apărea tensiune arterială mărită, afecţiuni cardiace ori pulmonare sau chiar atac cerebral.
Dacă sforăiţi intermitent, vă simţiţi ameţit sau obosit dimineaţa, aveţi dureri de cap sau probleme de concentrare, vi se întâmplă să aţipiţi în timpul zilei, sunteţi supraponderal, transpiraţi în exces, aveţi hipertensiune și probleme sexuale este foarte posibil să suferiți de apnee în somn. În cazul în care v-ați recunoscut stările în cele descrise mai sus, este indicat să vă adresați medicului de familie.
Pentru diagnosticarea exactă se folosește o aparatură specială, pe bază de senzori, care se folosește acasă. Medicul urmărește datele înregistrate și, în cazul în care se va confirma apneea veți fi îndrumat către un laborator de somnologie pentru un diagnostic mai detaliat şi recomandarea terapiei.
Cel mai obişnuit tratament prescris pentru apneea în somn este un aparat CPAP (Continuous Positive Airway Pressure – presiune pozitivă continuă în căile aeriene).
Acesta furnizează o presiune prin intermediul unei măşti pe care pacientul o poartă în timpul nopţii și menţine căile respiratorii deschise, eliminând astfel obstrucția. În mod normal, efectele benefice apar rapid, imediat după începerea tratamentului prin această metodă.
În afară de terapia CPAP sunt recomandate şi schimbările în regimul de viaţă. Persoanele afectate trebuie să aibă o greutate normală, să evite alcoolul, fumatul, somniferele, dormitul pe spate și consumul cafelei seara.
De asemenea, este posibil ca medicul specialist să recomande îndepărtarea chirurgicală a polipilor nazali, respectiv a amigdalelor faringiene, după caz.
În cazuri rare, pacienţii cu apnee în somn pot avea nevoie de medicaţie sau chiar de intervenţii chirurgicale.