anxietatea depresia

Anxietatea și depresia se pot acutiza de Sărbători

Dona11/11/2020

Perioada Sărbătorilor nu aduce numai bucurii, din păcate. Specialiștii ne atrag atenția asupra faptului că trebuie să avem mai multă grijă de noi și de cei dragi dacă suntem sau sunt în situație de risc, avem anxietate sau depresie sau resimțim mai acut stresul sau presiunea factorilor externi. Pacienții cronici și cu afecțiuni sistemice sunt printre categoriile de risc și trebuie să acorde mai multă atenție sănătății mentale.

Există o serie de motive enunțate de psihologi și în anii anteriori pentru care ne este afectată sănătatea mentală în perioada sărbătorilor, la care se mai adaugă acum stresul și distanțarea cauzate de pandemie.

Pacienții cu afecțiuni cronice au deja o predispoziție către tulburări de somn, anxietate și/ sau depresie din cauza manifestărilor și modificărilor induse în organism de bolile respective și, uneori, și din cauza tratamentului medicamentos. Așadar, în perioada Sărbătorilor aceștia pot fi copleșiți de singurătate, temeri financiare, izolare, impredictibilitate și chiar de presiunea pe care și-o creează singuri încercând să realizeze prea multe într-un timp foarte scurt. Este un cerc vicios, deoarece știm că tulburările de somn agravează problemele de sănătate mentală.

Ce putem face?

Dacă noi suntem în situație de risc, cel mai bine ar fi să ne stabilim niște limite în care să realizăm ce dorim de Sărbători. Fie că este vorba de lucruri banale precum reorganizarea casei sau curățenie generală, fie că este vorba de pregătirea cadourilor pentru ce dragi sau a reuniunii de familie.

Odihna în timpul nopții este foarte importantă de aceea, dacă apar tulburări de somn sau devin mai accentuate, putem apela la produse special concepute pentru a ne ajuta să adormim mai repede și să ne odihnim fără treziri dese în timpul nopții. Ne vor ajuta și suplimentele care reduc nivelul de stres, cu magneziu și vitamina B6, ceaiurile de plante sau chiar cana de lapte cald cu miere seara la culcare.

Dacă este vorba de cineva apropiat, atunci trebuie să ne facem timp să ajutăm. Putem să preluăm comandarea listei de cumpărături, sau să transmitem rețeta online și apoi să mergem să ridicăm medicamentele de la farmacie. Am putea să fim mai empatici, să sunăm mai des, crescând numărul de interacțiuni în condițiile de siguranță specifice pandemiei.

 


Aboneaza-te la Newsletter