
Antioxidanții, soldațeii care apară corpul de reziduuri
Dona16/10/2021Auzim foarte des vorbindu-se despre cât de nocivi sunt radicalii liberi din organism și despre recomandarea de a consuma alimente bogate în antioxidanți, care acționează împotriva acestora.
În reclamele la suplimente alimentare și pe raftul farmaciilor se regăsesc numeroase oferte de produse care conțin astfel de ‘soldăței’, însă se impune și o privire de ansamblu asupra antioxidanților, pentru a înțelege cum funcționează aceștia în beneficiul corpului.
Radicalii liberi sunt produși atât în organismul nostru, că reziduuri ale procesului de funcționare prin arderile ce au loc în cadrul metabolismului, dar provin și din exterior, din mediul poluat. Aceștia atacă membranele celulare, au acțiune distructivă asupra ADN-ului și constituie principala cauză a îmbătrânirii. De asemenea, dacă nu sunt anihilați, sunt declanșate o multitudine de boli, incluzând cancerul, afecțiunile plămânilor și funcționarea improprie a sistemului nervos și imunitar.
Inactivează radicalii liberi
Practic, antioxidanții reprezintă un cumul de elemente nutritive și enzime specifice, compuși naturali ce neutralizează moleculele de oxigen instabile, ajutând corpul să nu-și distrugă celulele.
Studiile medicale au arătat că aceștia pot inactiva radicalii liberi și sunt capabili chiar să oprească apariția unor boli grave precum tumorile, având un rol important și în încetinirea procesului de îmbătrânire.
Potrivit cercetătorilor, peste două sute de boli sunt legate de un dezechilibru dintre radicalii liberi și antioxidanții din corp. Printre factorii care pot declanșa un astfel de dezechilibru se numără stilul de viață trepidant, în care predomină stresul și odihnă insuficientă, fumatul, alcoolul consumat în exces, poluarea, anumite medicamente, exercițiile fizice intense și o alimentație precară.
Astfel, atunci când organismul este slăbit de boală sau de vârsta înaintată, când mediul înconjurător este excesiv de poluat ori atunci când alimentația nu conține suficienți antioxidanți pentru a combate efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, se recomandă luarea de măsuri prin care să se îndepărteze factorii cauzatori, să se adopte un stil de viață sănătos și să se apeleze la suplimente menite a restabili echilibrul prin întărirea mecanismului de autoapărare.
Printre elementele nutritive cu rol deosebit în apărarea organismului de atacul radicalilor liberi se numără vitaminele A, B C și E, seleniul și zincul.
Vitamina A (provitamina – caroten), se găsește din abundență în morcovi, cartofi dulci, spanac, dovleac, caise, verdeață și pepene galben. Potrivit studiilor, ea apară în special plămânii de acțiunea nocivă a poluării din aer, dar și pielea.
Vitamina B este una dintre cele mai importante pentru protejarea organismului ajutând în special la menținerea sănătății mucoaselor, dar și sistemelor respirator și neuro vegetativ. Alimentele cele mai bogate în vitamina B sunt: scoicile, ficatul, peștele, carne roșie, brânză și ouă.
Vitamina C, deosebit de importantă pentru imunitate și pentru regenerarea organismului, se găsește în special în citrice, ardei roșu, frunze, kiwi, căpșuni, roșii și broccoli.
Vitamina E, care se regăsește în mod deosebit în legume de culoare verde, ouă, germeni de grâu, ficat, uleiuri, tofu, spanac, nuci, semințe neprăjite și creveți, este esențială. Reprezintă un antioxidant puternic ce previne deteriorarea lipidelor și a uleiurilor esențiale bunei funcționări a corpului și lupta cu efectele nocive ale poluării. Un alt rol deosebit de important este faptul că vitamina E contribuie la producția glutationului, o moleculă importantă cu rol antioxidant.
Seleniul este considerat cel mai important mineral cu rol antioxidant pentru sănătatea umană. El, este de fapt o componentă esențială a mai multor enzime ce luptă cu radicalii liberi. Se găsește în fructe de mare, nuci, peste, cereale integrale și tărâțe, semințe nepreparate termic, în carne și ciuperci.
Zincul este un mineral esențial care, printre alte beneficii de neegalat, apară sistemul imunitar. Poate fi luat în mod natural din pește, fructe de mare, carne, organe, germeni de grâu, drojdie de bere, spanac, semințe de dovleac proaspete și nuci.
Atenție! Carența de vita16mine și minerale se stabilește prin analize de sânge, iar suplimentele, este indicat să fie recomandate de medic, în urmă rezultatului.