
Antioxidanții de primăvară din farfurie
Dona22/03/2021V-am povestit pe larg aici că avem mare nevoie de antioxidanți nu doar pentru buna funcționare a organismului zi de zi și să ne protejăm de stresul oxidativ, dar și pentru a avea un sistem imunitar puternic și a preveni boli grave, precum cele cardiovasculare, cancerul, sau anumite boli degenerative și oftalmologice, precum cataracta.
Un alt motiv pentru care ar trebui să înghesuim în farfurie și în orice gustare antioxidanți este că vrem să încetinim procesul de îmbătrânire a organismului. Nu îl putem opri, dar putem îmbătrâni frumos, nu-i așa?
Avem nevoie de acești antioxidanți pe care îi putem lua din suplimente, dar mai ales din alimentația zilnică. Este vorba de anumite vitamine (A, C, E), betacarotenul, minerale (zinc, seleniu), ginseng și gingko.
Avem nevoie de antioxidanți pentru a avea o inimă cât mai sănătoasă
Există numeroase studii care arată că stresul oxidativ, prin diferite mecanisme, contribuie la apariția și complicarea aterosclerozei și bolii arteriale coronariene. Acest stres oxidativ cauzează disfuncție endotelială adică reducerea biodisponibilității acelor substanțe vasodilatatoare de care organismul nostru are nevoi, în special a oxidului nitric și creșterea biodisponibilității substanțelor vasoconstrictoare. În plus, cauzează inflamație în organism, activează răspunsul imun și formarea trombilor.
V-am povestit că studiile arată că sistemul cardiovascular, deci și inima, nu poate fi sănătos fără să consumăm legume, vegetale și fructe zilnic, din belșug.
Să consumăm verdețuri, legume și fructe de sezon, mai ales crude
Acum că primăvara ne-a bătut deja la ușă, avem posibilitatea să ne refacem rezervele și să ne regândim lista de cumpărături pentru a include cât mai multe verdețuri, crudități, legume și fructe proaspete, de sezon.
Ideal este să le consumăm crude sau cât mai puțin gătite, ca să nu reducem cantitatea de vitamine și fitonutrienți antioxidanți din ele.
Verdețurile, legumele și fructele consumate tradițional în aceste luni sunt foarte variate și bogate în nutrienți: salate, spanac, ștevie, lobodă, urzici, usturoi, ceapă verde, verdețuri – mărar, pătrunjel, coriandru, mazăre și fasole verde, fructe de pădure, căpșuni și cireșe. Ele conțin vitamina C, vitamine din grupul B, acid folic, betacaroten, diferite minerale (calciu, fier, potasiu, magneziu), oligoelemente precum zincul, iodul și sulful, fibre și fitonutrienți.
Aceștia combat stresul oxidativ, contribuie la sănătatea tractului digestiv și a sistemului imunitar și reduc colesterolul rău. În plus sunt și foarte gustoase și ne permit să le combinăm în nenumărate variante ca să nu ne plictisim prea repede.