
Animalele de companie ne ajută să fim mai sănătoși
Dona04/09/2019Nu de puține ori auzim părinți sau adulți care se opun coexistenței copiilor cu animale de companie. Argumentele contra sunt diferite – lasă păr, fac zgomot, dezvoltă copilul alergii, transmit boli, etc. Însă puțini se gândesc la beneficii. Să vedem însă dacă există un pericol pentru copii și pentru noi să avem animale de companie în casă și care sunt de fapt beneficiile pe care micii-marii noștri companioni ni le aduc zi de zi.
Un animal de companie care este periodic vaccinat, deparazitat, văzut de medicul veterinar nu prezintă riscuri pentru sănătatea familiei. Dimpotrivă. Ne va ajuta mult să combatem stresul, să ne bucurăm de mici momente, să facem mișcare, să descoperim lucruri noi.
Mai mult, un copil crescut cu un animal de companie, își dezvoltă mai bine sistemul imunitar, învață de mic să respecte mai bine regulile de igienă personală. În plus, are permanent un partener de joacă, învață să fie mai sociabil, mai comunicativ și mai empatic cu cei din jur, respectând anumite limite.
Din punct de vedere psihologic, adultul va avea în animalul său un companion loial, mereu plăcut, care îl va ajuta să și relaționeze / socializeze contribuind astfel la combaterea singurătății și a depresiei.
Terapia cu animale este folosită frecvent în cazul copiilor și adulților cu anumite afecțiuni datorită beneficiilor emoționale care sunt foarte valoroase indiferent de vârsta pe care o avem, sau de starea de sănătate. Animalele s-au dovedit deosebit de empatice față de copii și vârstnici, inclusiv față de copiii cu autism sau ADHD.
Ne cresc sau nu riscul de alergii?
Expunerea copiilor la diferiți alergeni încă de la vârstă mică este una dintre mai folosite practici în țări occidentale pentru a reduce incidența unor tipuri de alergii. Specialiștii au constatat că ne-am sensibilizat copiii în urma exceselor legate de igienă, expunerea la alimente procesate și anumite substanțe chimice, viața preponderent urbană și, de ce nu, practici parentale exagerate (ținerea copilului sub globul de sticlă).
Așadar, pentru a inversa acest proces, astăzi copiii sunt duși la ferme, lăsați să se joace pe câmp sau în aer liber pentru a intra în contact cu diferiți factori și a-și dezvolta treptat răspunsul autoimun.
Există un studiu care arată că dacă un copil are pisică sau câine, acestuia îi scade riscul de a face alergie la vârsta de 18 ani; chiar dacă rezultatele sunt încă discutate, specialiștii au convenit că acest studiu dovedește, cel puțin, că toți copiii care au avut o pisică sau câine în copilărie nu au dezvoltat alergii din cauza acestora.
Ne ajută să combatem stresul zilnic și să facem mișcare
Pentru combaterea stresului sunt tot felul de metode, însă coexistența pașnică și plăcută cu un animal de companie este printre cele mai eficiente. De exemplu, joaca timp de 15 minute cu patrupedul familiei (sau, de ce nu, cu zburătorul familiei) ne va lua mintea de la sarcinile și neplăcerile zilnice și ne va scădea nivelul hormonilor de stres. Așadar, avem de câștigat pe termen lung, căci hormonii de stres sunt legați de multe afecțiuni grave, printre care și cele cardiovasculare și cancerul.
Inclusiv vizualizarea de filme amuzante cu diferite animale ne poate aduce beneficii pentru sănătatea, deoarece ne ajută să combatem stresul. La această concluzie a ajuns un studiu din 2015, efectuat în SUA, implicând 7000 de persoane care urmăresc filme cu pisici, această plăcere fiind considerată de cercetători nu o plăcere vinovată, ci benefică pe termen mediu și lung.
Câinele care trebuie scos la plimbare ne va ajuta să facem cele 30 de minute de mers/ mișcare moderată recomandate zilnic de către medici. În recuperarea persoanelor care au suferit un infarct sau au afecțiuni cardiovasculare, plimbările în compania patrupedului au doar efecte benefice. Copiii care au câine sau contact frecvent cu un câine încă din primul an de viață, au o incidență mai scăzută a infecțiilor respiratorii (studiu).
Pisicile sunt micii noștri terapeuți la domiciliu
Pisicile, deși ne sunt alături de mulți ani, rămân un mister pentru noi. Specialiștii încearcă să își explice cum apare torsul, rolul acestuia și de ce pisicile își reglează frecvența torsului în funcție de circumstanțe. Conform măsurătorilor, torsul este diferit atunci când pisicile torc de plăcere sau când sunt stresate. Are o cu totul altă frecvență în prezența unui membru al familiei cu o afecțiune cardiacă; prin torsul lor, pisicile ne liniștesc și ne îmbunătățesc activitatea inimii. De exemplu, un studiu din 2009 arată un risc mai scăzut de deces cauzat de afecțiuni cardiovasculare la proprietarii de pisici.
De asemenea, specialiștii au descoperit că frecvența torsului diferă la pisici în funcție de afecțiunile noastre, așadar torsul micilor noastre feline ne ajută să ne vindecăm mai repede când avem fracturi, probleme osteo-musculo-articulare sau ne luptăm cu diferite infecții.
Citind toate acestea, nu-i așa că ne apreciem mai mult companionii necuvântători?