
Angina pectorală
Dona18/06/2021Una dintre problemele cardiovasculare frecvente este angina pectorală. Se manifestă ca un disconfort sau o durere resimțită în piept și este cauzată de reducerea fluxului sanguin către miocard numită și ischemie miocardică tranzitorie. Durerea se poate extinde din zona inimii (toracelui) către gât, maxilar/ față, brațe și/ sau spate.
Uneori te poți simți obosit(ă) și/ sau fără răsuflare.
Apare de obicei în timpul sau după un efort, sau în cazul unei situații de stres, simptomele ameliorându-se rapid dacă intri în repaos sau te liniștești și după administrarea sublinguală de nitroglicerină.
Fii atent/ă la durata manifestărilor
Dacă resimți au astfel de durere în piept și se repetă, mergi la consult. Angina nu este o afecțiune care să constituie o urgență medicală căci nu cauzează decesul pacientului, dar organismul tău te avertizează că are nevoie de ajutor și că ai putea face un infarct sau un accident vascular cerebral. În plus, pe termen lung pot apărea probleme și complicații serioase.
Dacă simptomele resimțite durează mai mult de câteva minute atunci poate fi vorba de un infarct așadar este o urgență medicală și trebuie sunat la 112.
Există două tipuri de angină pectorală
Poți avea o formă stabilă, cea mai des întâlnită formă, în care crizele anginoase au un factor declanșator cunoscut, ușor de identificat, precum un efort fizic, și trec după câteva minute de repaos.
Sau poți avea o formă instabilă, angina atipică, care este mai puțin predictibilă, deci și mai dificil de ținut sub control și mai periculoasă. Crizele pot avea sau nu un numit factor și pot continua în ciuda faptului că te odihnești sau te relaxezi și reduci nivelul de stres resimțit în acel moment.
Cazuistica a demonstrat că la unii pacienți angina stabilă poate deveni atipică. Așadar, dacă ai o astfel de problemă medicală este nevoie să mergi la medic pentru analize și investigații de specialitate.
Medicul cardiolog îți va pune întrebări despre simptome, forma și frecvența lor, vei efectua o electrocardiogramă și investigații imagistice ale miocardului (mușchiului inimii). Acestea sunt analize pe care le vei face periodic.
Care sunt cauzele anginei pectorale
Durerea sau presiunea apar când efortul și consumul de oxigen depășesc capacitatea arterelor coronariene de a permite volumul necesar de sânge oxigenat. De ce? Cea mai frecventă cauză este ateroscleroza, dar pot fi și un spasm arterial sau un embolism arterial. Tromboza coronariana acută poate cauza angină pectorală, deși în cele mai multe cazuri produce infarct miocardic.
Ce trebuie să faci
- Respectă tratamentul și calendarul de consultații și analize
- Mănâncă sănătos, multe legume, vegetale și fructe căci studiile arată că sunt cele mai sănătoase pentru inimă. Redu conținutul de grăsimi și ai grijă la sursele de colesterol din farfurie.
- Fii activ/ ă! Ai nevoie de mișcare 150-300 de minute de mișcare moderată la fiecare 5 zile (mergi, te plimbi), crescând treptat dificultatea și durata efortului
- Hidratează-te bine căci cei cu probleme cardiovasculare trebuie să bea mai multă apă!
- Nu fuma nici activ, nici pasiv! Miocardul tău are nevoie de oxigen, iar fumatul reduce cantitatea de oxigen din organism
- Odihnește-te suficient în fiecare noapte!
- Scapă de kilogramele în plus căci inima ta nu are nevoie de efort suplimentar și, în plus, sunt un factor de risc pentru afecțiunile cardiovasculare și complicațiile lor.