
Anexita poate duce la infertilitate
Dona13/10/2021Anexita e o boală ce constă în inflamația uterului în urma unor infecții cu anumite bacterii care ajung, din diverse motive, să invadeze aceste suprafețe sterile.
Pentru a nu avea probleme de acest gen, trebuie avută o grijă deosebită, căci infecțiile vaginale pot migra spre uter, trompe și ovare, și de aici pot începe o serie de probleme mai grave.
Este foarte bine de știut că anexita nu da întotdeauna simptome. Totuși, când sunt prezente, acestea pot fi: dureri localizate pe zona abdomenului inferior sau în partea de jos a spatelui, ciclu menstrual dureros, neregulat și mai abundent decât de obicei, uneori pierderi de sânge după menstruație, secreții vaginale abundente, urât mirositoare, disconfort în momentul actului sexual și chiar febră.
Trebuie evitat contactul sexual fără prezervativ
Încă că de la primele simptome persoana afectată trebuie să se prezinte la medic pentru a preîntâmpina alte neplăceri mai grave ce se pot ivi în lipsa unui tratament adecvat. O complicație ce poate apărea este infertilitatea. Potrivit statisticilor, fiecare a cincea femeie care a suferit de anexită se confruntă cu această problemă. Un alt pericol, care le vizează pe gravide care suferă de boală inflamatorie pelviană este sarcina extrauterină.
Pentru ca femeile să se ferească de astfel de probleme, întâi trebuie să aibă grijă să nu răcească, să nu meargă desculțe pe suprafețe reci și să nu resimtă senzația de frig la mijloc. De asemenea, este foarte important să poarte lenjerie intimă din bumbac, să se evite contactul sexual cu parteneri ocazionali fără folosirea prezervativului și să ia toate precauțiile necesare de igienă la folosirea tampoanelor interne.
Este bine de știut că boală inflamatorie pelviană este cauzată de bacteriile ce produc gonoree sau infecție clamidiană, boli cu transmitere sexuală. În acest caz, infecția se poate întinde până la țesuturile din jurul ficatului, complicație ce se numește sindrom Fitz-Hugh-Curtis.
În multe cazuri, infecția este recurentă
Atenție! Anexita se poate declanșa chiar și dacă inflamația inițială, acută, a dispărut deoarece bacteriile pot staționa în diverse focare cronice inflamatorii. Conform statisticilor, aproximativ 25% dintre femeile care au suferit de anexita prezintă o recurență a bolii. De aceea se recomandă atât examen pelvin cât și analize de sânge și de secreție vaginală.
În acest caz, tratamentul poate presupune inclusiv intervenția chirurgicală ce presupune un tratament al infertilității cauzate de afecțiuni ale trompelor uterine.
Și medicina naturistă poate fi de folos, pentru a susține tratamentul prescris de medicul de specialitate. Astfel, în cazul durerilor puternice în zona abdomenului inferior se pot folosi comprese cu biter suedez sau cu argilă.
În caz de anexită mai sunt recomandate și băile de șezut cu o lingură cu ceai de mușețel, una cu salvie, una cu cimbru și una cu coada-șoricelului, în 500 ml apă.