
Anevrismul vascular cerebral
Dona30/06/2020Anevrismul cerebral reprezintă o dilatație anormală apărută la nivelul peretelui arterial, din cauza slăbiciunii acestuia. Popular, un vas de sânge se umflă ni se umflă în creier și poate sau nu să se rupă. De obicei, un anevrism cerebral fără ruptură nu cauzează simptome.
Ocazional, dacă dilatația fără ruptură este mare sau produce o anumită presiune pe țesuturi sau nervi, pot apărea anumite manifestări care să ne alerteze și anume:
- Probleme de vedere (vedere dublă, nu mai vedem)
- Durere deasupra ochiului sau în jurul acestuia
- Stare de somnolență, amorțeală sau slăbiciune pe una din părțile feței
- Probleme cognitive (dificultăți de vorbire, de concentrare și de memorie pe termen scurt)
- Probleme de coordonare motrică și de echilibru
- Dureri de cap
În cazul apariției unei rupturi, de obicei, primul simptom este durerea de cap imposibil de suportat. Alte simptome care apar brusc și prezintă o urgență medicală:
- Stare de rău sau de vomă
- Gât înțepenit sau durere de ceafă
- Modificări la nivelul simțurilor (sensibilitate la lumină, vedere dublată sau încețoșată)
- Probleme cognitive, stări de confuzie
- Pierderea conștienței
- Stări convulsive
- Senzații modificate la nivelul membrelor sau pe o parte a corpului (slăbiciune)
Diagnosticul și tratamentul
Diagnosticul este pus în urma unor investigații imagistice (computer tomograf, angiografie cerebrală și angio-CT), în urma cărora se stabilește severitatea anevrismului și localizarea lui. Tratamentul depinde de tipul de anevrism.
Anevrismul este o urgență medicală, mai ales în cazul anevrismelor mari sau cu ruptură. 3 din 5 persoane care au hemoragie subarahnoidală decedează în primele 14 zile. Cei care supraviețuiesc rămân cu dizabilități și afectarea creierului.
Anevrismul poate fi prevenit?
Există niște factori de risc și anume: fumatul, hipertensiunea și un istoricul familial de anevrism cerebral. Poate să apară la orice vârstă, dar statisticile arată că frecvența anevrismului este mai ridicată la persoanele trecute de 40 de ani și afectează mai mult femeile decât bărbații.
Principalele măsuri de prevenție coincid cu cele comunicae în mod obișnuit de medici pentru a ne menține starea de sănătate și a preveni bolile cardiovasculare. Trebuie să renunțăm la fumat, să consumăm cu moderație cafea sau băuturi cu cofeină și alcool cât mai puțin sau deloc (maxim 14 unități pe săptămână). Să bem apă minim 2l pe zi și să avem o alimentație echilibrată și sănătoasă, bogată în legume și fructe și săracă în grăsimi și sare.
Să facem mișcare susținută în mod regulat, în fiecare zi. Să ne menținem tensiunea arterială în limite normale dacă avem această problemă medical urmând tratamentul recomandat de medic și mergând periodic la control. Să ne menținem greutatea sau să scăpăm de kilogramele în plus. Să ne odihnim suficient și să controlăm nivelul de stres.