
Anestezia epidurală – nașterea fără dureri
Dona06/01/2022Viitoarele mămici care doresc să nască natural, nu prin operație de cezariană, dar care se tem că durerile vor fi greu de suportat, pot beneficia de avantajele oferite de anestezia epidurală. Datele statistice arată că aproximativ 50% dintre femeile care nasc în spitale apelează la epidurală. Practic, prin această variantă modernă, gravidele pot participa conștiente la naștere și totodată sunt ferite de senzațiile chinuitoare.
Anestezia amorțește abdomenul și picioarele
Anestezia epidurală presupune introducerea între vertebrele șirei spinării a unui ac ce se continuă cu un tub prin care este injectată substanța care va avea ca efect amorțirea abdomenului şi a picioarelor. Efectele încep să apară în circa 15 minute de la intervenție.
Procedura este efectuată de medicul anestezist la puțin timp înaintea nașterii, de obicei când contracțiile au devenit mai dureroase și dilatația este de cel puțin 4 cm.
După ce bebelușul vine pe lume, cateterul este scos și efectele anesteziei dispar în una-două ore.
Consultarea medicului anestezist, deosebit de importantă
Este bine de știut că gravidele care doresc să apeleze la anestezia epidurală trebuie să discute din timp cu medicul care le va asista la naștere pentru a afla dacă este nevoie să cumpere trusa epidurală sau dacă spitalul o are în dotare.
De asemenea, există situații în care acest tip de anestezie nu poate fi făcută, de aceea este foarte important ca viitoarea mămică să se consulte cu anestezistul în timpul sarcinii. Printre aceste situații se numără existența unei deformări a coloanei vertebrale, anomalii de coagulare a sângelui, anumite afecțiuni și/sau infecții sau o anumită medicație ce poate interfera cu substanțele din anestezie.
Poate crește durata travaliului
Avantajul principal al anesteziei epidurale este că mămica poate asista conștientă la naștere, fără a percepe durerile. Printre dezavantaje se numără faptul că metoda poate creşte durata travaliului deoarece nu mai sunt resimțite contracţiile, motiv pentru care se poate apela la administrarea de oxitocină, substanță ce accelerează travaliul. De asemenea, există riscul ca fătul să ia o poziţie nefavorabilă în uter, de aceea fiind posibilă apelarea la forceps. În cazuri extrem de rare este posibilă să apară o reacție negativă la anestezie cum ar fi şocul, convulsiile și problemele cardiace.
În ceea ce privește riscul asupra copilului, acesta este minim; se poate întâmpla ca micuțul să fie mai somnoros după ce vine pe lume și să prezinte dificultăți de alăptare.