Anemia, una dintre cele mai importante cauze de dizabilitate din lume

Dona28/01/2019

Anemia este una dintre cele mai importante cauze de dizabilitate din lume si astfel una dintre cele mai serioase probleme de sanatate publica la nivel global, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

In cazul anemiei, numarul de globule rosii este diminuat sau capacitatea acestora de a transporta oxigen este insuficienta pentru a satisface nevoile fizice, acestea din urma In cazul anemiei, numarul de globule rosii este diminuat sau capacitatea acestora de a transporta oxigen este insuficienta pentru a satisface nevoile fizice, acestea din urma variind in functie de varsta, sex, altitudine, existenta unei sarcini sau practicarea unor obiceiuri nocive precum fumatul ori abuzul de alcool.

Deficitul de fier (anemia feripriva) este cea mai comuna cauza a anemiei la nivel mondial. Acest tip de anemie este responsabil de circa un milion de decese pe an, dintre care trei sferturi sunt inregistrate in Africa si Asia de Sud-Est, potrivit Research Gate.

Insa, la baza anemiei se pot afla si alte cauze precum o cantitate insuficienta de acid folic, vitamina B12 sau vitamina A, prezenta unor inflamatii cronice, infectii parazitare sau unele boli mostenite si altele. Practic, exista cateva sute de tipuri de anemie, multe dintre ele fiind rare.

In cea mai severa forma, anemia este asociata cu oboseala, starea de slabiciune, paloare, ameteala, somnolenta, dispnee, cresterea frecventei batailor inimii, dureri de cap, incapacitate de efort, sistem imunitar slabit.

Femeile gravide si copiii sunt grupele cele mai vulnerabile. Anemia afecteaza peste o jumatate dintre copiii prescolari si femeile insarcinate din tarile aflate in curs de dezvoltare si cel putin 30-40% din tarile industrializate, potrivit datelor OMS.

Anemia este mai frecventa la femei din cauza pierderii lunare de sange prin menstruatie.

Valorile normale ale concentratiei de hemoglobina din sangele periferic sunt intre 12 si 15,5 grame/dl la femei si 13,5 si 17,5 grame/dl la barbati. In cazul in care cantitatea de hemoglobina din corp scade sub valoarea minima considerata normala se poate vorbi despre anemie. Asadar, aceasta problema de sanatate poate fi descoperita la analizele periodice (hemograma) sau in urma testelor de sange efectuate dupa observarea simptomelor specifice.

In cele mai multe cazuri, anemia este determinata de o alimentatie necorespunzatoare. Din fericire, aceasta cauza este usor de corectat, prin asigurarea unui aport suficient de vitamine si minerale corpului, prin hrana si/sau suplimente, la recomandarea medicului.

Alimentele bogate in fier care sunt rapid absorbite in organism sunt carnea (in special organele), ouale, fructele de mare, fasolea rosie, mazarea, fructele uscate, soia, sfecla, fructele de padure si mai ales legumele verzi (spanac, varza, sparanghel, broccoli).

De asemenea, este important sa se asigure un aport suficient de vitamina C, care sustine absorbtia de fier in organism si sa se evite consumul excesiv de alimente care impiedica acumularea fierului, printre acestea numarandu-se cofeina (din cafeaua, majoritatea tipurilor de ceai, unele alimente si bauturi racoritoare si energizante), painea alba, calciul, zincul în cantități excesive si altele. De asemenea, abuzul de alcool si fumatul excesiv pot cauza aparitia anemiei.


Aboneaza-te la Newsletter