
Analiza periodică a acidului uric poate preveni apariția gutei
Dona20/09/2021Guta este una dintre bolile cel mai frecvent înregistrate de-a lungul istoriei. Ea reprezintă o inflamație a încheieturilor, care afectează mai ales bărbații de vârstă mijlocie dar și femeile, după menopauză. Principala cauză a acestei afecțiuni este nivelul ridicat de acid uric. Acesta este, de obicei, dizolvat în sânge, însă, atunci când nivelul său crește foarte mult, se formează cristale sub formă de ace, la nivelul încheieturilor, care declanșează episoadele acute de gută.
Poate fi ereditară
Boală propriu-zisă apare după câțiva ani în care cristalele de acid uric se depun la nivelul articulațiilor și țesuturilor învecinate. Principalul simptom al gutei este durerea mare la degetele mari de la picioare, dar pot fi afectate și alte articulații, precum cele ale mâinii, genunchiului, degetelor sau coatelor. Unele persoane nu prezintă atacuri recurente de guta, dar pot dezvolta o formă cronică a bolii, care este mai puțin dureroasă și poate fi confundată cu alte forme de artrită.
Atacul acut durează în jur de o săptămână, timp în care mai pot apărea o ușoară febră precum și pierderea poftei de mâncare.
Studiile au demonstrat că persoanele care consumă cantități mari de carne și de alcool (în special bere), sunt cele mai predispuse către această afecțiune. Factorul ereditar este și el foarte important, de aceea, dacă aveți cazuri în familie, este mai bine să aveți mare grijă la ce mâncați.
Se verifică nivelul de acid uric din sânge
Este necesar un consult medical de specialitate atunci când apar următoarele simptome: durere severă, rapid instalată, la nivelul unei articulații sau când locul dureros este umflat, cald și cu pielea înroșită. Trebuie să vă adresați medicului de familie, unui medic generalist, reumatolog sau ortoped. Specialistul vă va evalua starea generală de sănătate și va stabili tratamentul corespunzător fiecărui caz în parte.
Diagnosticul de certitudine în gută se obține prin aspirația de lichid articular, verificarea nivelului mare de acid uric în sânge sau, în cazurile grave, prin radiografierea extremităților (mâini și picioare).
Usturoiul, un remediu eficient
Pentru a scapă de această afecțiune, urmăriți să aveți un regim alimentar sănătos, din care să reduceți carnea, alcoolul, tutunul și alimentele grele. Mâncați multe fructe și legume, deoarece acestea reduc aciditatea sângelui. Consumați, cât se poate de multe, coacăze negre, căpșuni, portocale, lămâi, pere (chiar până la două kilograme pe zi, înainte de mese, sau beți suc proaspăt preparat), prune, piersici sau struguri.
De asemenea, mâncați, cât de mult puteți, țelină, praz, salată verde și neapărat usturoi. și cireșele sunt un remediu foarte bun împotriva gutei – trebuie să consumați cel puțin 10-15 fructe pe zi pentru a scapă de atacurile recurente. Sucul din aceste fructe gustoase este, de asemenea, indicat, iar cantitatea minimă indicată este de un pahar pe zi. Deoarece cireșele nu sunt disponibile în toate anotimpurile, pot fi înlocuite cu mere, astfel că este important să consumați cel puțin un măr pe zi.
Consumați lichide diuretice
Pentru a ajuta la eliminarea mai rapidă a acidului uric, este necesar să beți suficientă apă, de preferat călduță. Chiar și mai bine este să beți ceaiuri diuretice, de urzică, de frunze de mesteacăn, de nuc și de codițe de cireșe.
Luați câte o linguriță cu oțet de mere amestecată cu o linguriță cu miere, de două ori pe zi sau beți de trei ori pe zi un pahar cu apă în care ați stors o jumătate de lămâie, deoarece acest fruct este bogat în vitamina C și ajută la eliminarea mai rapidă a depozitelor de urați.
Extern, faceți masaje local cu ulei de ricin și aplicați cataplasme cu făină de muștar în combinație cu făină de in. Măcinați boabele de muștar și semințele de in cu ajutorul unei râșnite de cafea, adăugați apă călduță pentru a obține o pastă, aplicați-o pe zona dureroasă și lăsați-o să acționeze. Tot extern, mai puteți pune cataplasme cu resturile rămase de la struguri atunci când se face vin, cu varză crudă strivită, cu argilă, cu o pernuță umplută cu pedicuța sau faceți băi de ferigă.
Este foarte important să nu folosiți aspirina, deoarece această împiedică eliminarea de acid uric și să vă feriți de frig și de curenți de aer.
Se recomandă revenirea la o greutate normală
Pentru prevenirea atacurilor recurente este recomandată slăbirea și menținerea unei greutăți normale, eliminarea consumului de alcool deoarece acesta inhibă eliminarea renală a acidului uric, evitarea consumului excesiv de carne și efectuarea de exerciții fizice regulat.