Analiza colesterolului total nu este suficientă

Dona05/12/2021

Nivelul de colesterol din sânge este o oglindă a alimentației. Această substanță organică produsă de ficat ajută la buna funcționare a organismului. În mod obișnuit, corpul secretă toată cantitatea de colesterol de care are nevoie, însă în cazul în care, în urmă analizelor de laborator, se constată că nivelul lui îl depășește pe cel considerat normal, înseamnă că surplusul este cauzat de obișnuință de a consumă alimente nesănătoase, situație în care se poate ajunge la apariția unor boli cardiovasculare.

Deoarece nu se dizolvă în sânge, colesterolul este transportat prin vasele de sânge cu ajutorul lipoproteinelor LDL (lipoproteine cu densitate joasă) – colesterol cunoscut sub denumirea de „colesterol rău” – și HDL (lipoproteine cu densitate înalta) – cunoscut drept „colesterol bun”.

Se poate depune pe artere

LDL poartă colesterolul spre țesuturi, iar leucocitele, celulele albe din sânge, cu rol de protecție, încearcă să apere corpul de „colesterolul rău” și să îl acapareze, convertindu-l. Însă, în urmă acestui proces, leucocitele și celulele de LDL se acumulează în vasele de sânge, fapt ce conduce către formarea de depuneri pe artere, numite plăci de aterom, compuse din colesterol și reziduuri. În timp, acestea se îngroașă, iar circulația sângelui este îngreunată, vasele de sânge se pot rupe, pot apărea cheagurile și mai apoi probleme grave de sănătate precum atacul de cord.

Pentru a preveni creșterea nivelului de colesterol LDL peste pragul normal de 130 mg/dl (pentru adultul tânăr), 100 mg/dl (pentru persoanele care asociază alți factori de risc cardiovascular) și 70 mg/dl (pentru persoanele cu cardiopatie ischemică), este necesară schimbarea imediată a stilului de viață. Se va renunța la fumat, la alimentele „grele” bogate în grăsimi animale, precum carne grasă ori smântână, și la produse de patiserie. De asemenea, este recomandat să se înceapă un program zilnic de exerciții fizice. Foarte importante sunt și eliminarea kilogramelor în plus, dar și consumul de cel puțin doi litri de lichide sănătoase pe zi.

În situația în care aceste schimbări nu dau roade, medicul poate prescrie pastile destinate scăderii nivelului de colesterol LDL, printre care se numără statinele.

Se poate ajunge la boli de inima grave

HDL îndepărtează excesul de colesterol LDL din țesuturi și de pe vasele sanguine și îl poartă spre ficat, care îl procesează pentru a-l elimina din organism.

Nivelul normal de HDL colesterol este în jur de 45 mg/dl pentru bărbați și în jur de 55 mg/dl pentru femei, însă valorile normale sunt cuprinse între 35 și 100 mg/dl. Există un risc crescut de cardiopatie ischemică atunci cînd nivelul de HDL se află sub aceste valori.

De asemenea, HDL apară pereții vaselor de sânge (endotelii) împiedicând deteriorarea acestora și apariția aterosclerozei (cauza a infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral).

În situația în care o persoană are un nivel de colesterol HDL scăzut, posibilitatea să de a dezvoltă o boală de inima este mult mai mare. Prin urmare, este absolut necesar să se mențină un nivel optim de HDL în organism. În acest sens, sunt recomandate legumele și fructele, consumate în fiecare zi, activitățile fizice practicate cu regularitate, renunțarea la fumat și evitarea produselor bogate în grăsimi animale.

Un nou tip de colesterol?

O formă necunoscută până acum de colesterol a fost evidențiată recent de oamenii de știință. Este vorba despre oxicolesterol, despre care cercetătorii afirmă că este mai nociv decât LDL și momentan nu se știe dacă poate fi combătut cu medicamentele clasice. Unul dintre cei care a tras un semnal de alarmă în privința oxicolesterolului a fost Zhen-Yu Chen de la Universitatea din Hong Kong, care a elaborat un studiu despre efectele acestui nou tip de colesterol asupra sănătății. “La ora actuală oamenii de știință nu știu dacă statinele, medicamentele folosite în toată lumea pentru scăderea colesterolului, sunt capabile să scadă și nivelurile de oxicolesterol, care nu este altceva decât o formă oxidata a colesterolului”, a declarat Chen.

Oxicolesterolul se găsește în alimentele foarte procesate, bogate în grăsimi hidrogenate. De asemenea, acesta se formează și în timpul procesului de prăjire, din cauza temperaturii înalte.

Chen a demonstrat în studiul sau că acest tip de colesterol slăbește sistemul imunitar, contribuie la degenerarea celulară, crește formarea plăcilor aterosclerotice și reduce elasticitatea vaselor sanguine.

Testarea nivelului trigliceridelor, o necesitate

Pentru un plus de relevanță, atunci când se efectuează analize pentru aflarea profilului lipidic, nu se testează numai colesterolul total, ci și colesterolul LDL, colesterolul HDL și nivelul trigliceridelor. Acestea din urmă reprezintă un alt tip de grăsimi, și ele secretate de ficat, dar care pot crește în corp și din cauza alimentației nesănătoase, bogată în grăsimi animale, produse de patiserie și prea mult zahăr (dulciuri și băuturi carbogazoase îndulcite consumate în exces), dar și a sedentarismului și fumatului.

Nivelul mare de trigliceride – peste 150 mg/dl – crește riscul de apariție a unor boli de inima și a diabetului zaharat.


Aboneaza-te la Newsletter