Amigdalita cronică netratată poate duce la meningită

Dona25/09/2019

Dacă nu este tratată corespunzător, amigdalita, una dintre afecţiunile cele mai frecvente¨la copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 5 şi 15 ani, poate duce la complicaţii grave, una dintre acestea fiind meningita.
Amigdalita este o boală cauzată de inflamația amigdalelor, două glande limfatice situate la nivelul gâtului, de-o parte și de alta a omușorului.

Această inflamație este provocată de agenţi patogeni, virali sau bacterieni, care ajung în corp prin cavitatea bucală sau prin nas. Practic, amigdalita este un răspuns al sistemului imunitar contra agenților patogeni, o luptă ce ia forma inflamației prin mărirea în volum a amigdalelor, înroşire în gât și formarea de depozite purulente.

Amigdalita poate fi acută sau poate deveni cronică, atunci când revine frecvent.
În cazul formei acute pot să nu existe simptome supărătoare, însă chiar și așa bacteriile se pot transmite.

Alte simptome ale amigdalitei sunt: durere în gât, tuse, cefalee, durere la înghiţire, febră, stare de oboseală, durere în spatele urechilor, vărsături și inapetență.

Diagnosticul acestei boli este stabilit de medicul de familie sau de specialistul ORL. În cazul în care există simptome ce indică prezenţa unei bacterii, medicul va confirma diagnosticul prin efectuarea unei culturi bacteriene (exudat). De asemenea, este recomandat și un set de teste sangvine.

În caz de amigdalită se recomandă repausul la pat, evitarea băuturilor și alimentelor reci sau fierbinți, hidratarea, consumul de sucuri proaspete din fructe și legume, administrarea vitaminei C și a medicamentelor antipiretice, la sfatul medicului. Atenție! Antibioticele nu se administrează decât în caz de necesitate, după un control efectuat de medicul specialist.

În cazul amigdalitei cronice, până recent se recomanda intens amigdalectomia, însă din ce în ce mai multe studii științifice susțin că această intervenție ar trebui evitată pe cât posibil.

În cazul în care infecţiile amigdaliene nu sunt tratate corespunzător, pot apărea complicații cauzate de agenții patogeni. Una dintre acestea este otita medie. De asemenea, se poate ajunge la obstrucţia căilor aeriene, septicemie, meningită, mediastinită sau tromboflebita venei jugulare, afecţiunile articulare, cardiace şi renale.


Aboneaza-te la Newsletter