tensiune arteriala

Ambele valori ale tensiunii arteriale sunt indicatori importanți pentru starea de sănătate a inimii

Dona03/01/2020

Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), hipertensiunea arterială are o prevalență de 40% în rândul adulților de ambele sexe cu vârsta peste 25 de ani (inclusiv) și este responsabilă pentru 7,5 milioane de decese, aproximativ 12,8%. Hipertensiunea este un risc major pentru afecțiuni coronariene și ischemice, dar și pentru atac vascular cerebral hemoragic și alte complicații (afecțiuni renale și insuficiență renală, insuficiență cardiacă, boală vasculară periferică, pierderea vederii).

De aceea, printre indicatorii monitorizați pentru riscul de afecțiuni cardiovasculare se numără și tensiunea arterială. OMS subliniază faptul că riscul se dublează pentru fiecare creștere a valorii hipertensiunii cu 20/10 mmHg de la valoarea 115/75 mmHg.

Studiile arată că ambele valori ale tensiunii arteriale sunt importante

Autoritatea americană CDC (Centers for Disease Control and Prevention) a prezentat statistici conform cărora cca 25% dintre decesele înregistrate în perioada 2001-2010 în SUA cauzate de afecțiuni cardiace, atacuri vasculare cerebrale și hipertensiunea puteau fi prevenite prin servicii medicale de prevenție care să diagnostice corect și la timp anumite probleme de sănătate pentru a stabili tratamente corecte. Este vorba, mai precis, de identificarea unor anumiți factori de risc ușor de identificat și tratabili pentru a preveni complicațiile și, implicit, decesul.

Anul acesta, un studiu publicat în The New England Journal of Medicine a adus informații noi și utile privind monitorizarea factorilor de risc pentru afecțiuni cardiovasculare.

Conform acestui studiu, atât tensiunea sistolică, cât și cea diastolică sunt indicatori importanți pentru starea de sănătate a inimii și trebuie considerați deopotrivă, indiferent de cum definim hipertensiunea (≥140/90 mm Hg sau ≥130/80 mm Hg). Ambele tipuri de tensiune, prin valorile înalte, influențează independent riscul de evenimente cardiovasculare.

Studiul a luat în considerare cazurile a 1,3 milioane de persoane pentru a stabili corelația dintre valorile înalte ale celor două tipuri de tensiune (sistolică și diastolică) și riscul pentru infarct miocardic, accident ischemic sau accident vascular hemoragic pe o durată de 8 ani.

Tipuri de tensiune arterială

Tensiunea sistolică este tensiunea care măsoară tensiunea în artere atunci când inima noastră se contractă. Aceasta este prima valoare pe care o citim pe rezultatele de la medic și cea mai mare (de aceea i se spune și maxima în jargonul medical).

Tensiunea diastolică este tensiunea care măsoară tensiunea în artere între contracțiile inimii. Aceasta este mai mică, de aceea în jargon medical i se spune și minima. Acest nou studiu vine să atragă atenția că și dacă minima are valori mari, deși maxima poate fi în limite normale, există riscuri să dezvoltări complicații cardiovasculare în timp.

Cum avem grijă de tensiunea noastră arterială

Deoarece hipertensiunea arterială este cel mai adesea rezultatul stilului nostru de viață, dacă vom controla anumiți factori de risc și ne revizuim anumite obiceiuri și comportamente, atunci și tensiunea noastră arterială va fi în limite normale. Este vorba de un consum moderat de alcool, de controlul greutății (supraponderea și obezitatea conduc la valori înalte alte tensiunii arteriale), de combaterea sedentarismului și o alimentație echilibrată (cu un aport normal spre redus de lipide și sodiu/ sare și cu un aport ridicat de vegetale, legume și fructe).

Monitorizarea anuală, indiferent de vârstă a stării de sănătate prin analize de sânge și investigații de bază (măsurarea tensiunii arteriale, măsurarea glicemiei, electrocardiogramă) pot determina din timp schimbări ale stării noastre de sănătate și ne pot ajuta să intervenim devreme cu schimbări ale stilului de viață și, dacă este nevoie, tratament pentru a reduce valorile tensiunii arteriale și a scădea factorii de risc cardiovascular.


Aboneaza-te la Newsletter