Alimentele de care diabeticii nu au voie să se atingă

Dona19/12/2021

Circa 2 milioane de români suferă de diabet zaharat, conform statisticilor prezentate anul trecut în Studiul Național privind Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezității, Dislipidemiei, Uricemiei și Bolii Cronice de Rinichi PREDATORR. Aceasta înseamnă că 11,6% din populația țării cu vârstă între 20 și 79 de ani sunt diagnosticați cu diabet tip 2, fapt ce plasează România pe locul 2 în Europa.
În ceea ce privește prediabetul, sunt afectate aproximativ 3 milioane de persoane din țară noastră (18,4%), 50% dintre acestea fiind predispuse să dezvolte diabet zaharat în următorii 10 ani în lipsa intervenției terapeutice.

În lume, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în prezent 280 milioane de persoane sunt diagnosticate cu diabet zaharat, iar dintre acestea 55,2% trăiesc în Europa. Potrivit oamenilor de știință, în următorii 20 de ani acest număr va crește până la 380 milioane.
În prezent, se observă o creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri în rândul copiilor și adolescenților cu 3% în fiecare an, iar la preșcolari cu 5% pe an.

Mai îngrijorător este faptul că jumătate dintre persoanele suspectate că ar suferi de această boală nu sunt încă diagnosticate, potrivit unui raport al Federației Internaționale de Diabet.

Conform Eurostat, rată de deces a populației afectate de diabet a depășit 8,7%. Practic, la nivel mondial, aproximativ 4,8 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza acestei boli.

Strugurii și prunele, fructele interzise

Cele două tipuri de diabet zaharat, cel insulino-dependent (tipul I) și cel nedependent de insulină (tipul ÎI), pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos, însă odată dobândite, vindecarea este deosebit de anevoioasă și de multe ori imposibilă, tratamentul medicamentos concentrându-se pe menținerea glicemiei în limite normale și pe ameliorarea simptomelor.

Este foarte important că bolnavii de diabet să facă sport în fiecare zi, să slăbească și să respecte regimul alimentar indicat de medic.

Pe lista alimentelor interzise se află zahărul, dulceață, marmeladă, bomboanele și, în general, dulciurile cu zahăr deoarece acestea fac să crească repede și pronunțat cantitatea de glucoză din sânge.

Este bine de știut că diabeticul nu trebuie să renunțe la consumul fructelor și al legumelor pentru că acestea sunt bogate în vitamine și în săruri minerale deosebit de benefice, iar fructoza este mai bine tolerată în acest caz decât glucoză. Excepție fac, însă, strugurii și prunele, care ar fi bine să fie evitate.

Grăsimile nu trebuie mâncate în cantități mari fiind recomandate uleiurile vegetale, preferabil din semințe, și fructele grase, precum avocado. Grăsimile animale nu trebuie să depășească jumătate din totalul de grăsimi, aproximativ 80-100 g în 24 de ore.

Laptele se consumă numai în cantitățile indicate de medic, la fel și pâinea. Această din urmă este bine să nu fie albă și să conțină tărâțe.

Carnea și gălbenușurile nu trebuie să fie prezente în fiecare zi în dietă, iar atunci când sunt consumate ele nu trebuie prăjite.

În privința băuturilor, berea, vinul dulce, mustul, siropurile, lichiorurile, vișinată și, în general, spirtoasele, sunt interzise. Supele cu rântaș, cu paște făinoase sau cu orez sunt și ele interzise deoarece făinoasele din farfurie sunt dificil de cântărit. Este de preferat să se consume supe-crema, din legume.

Mâncărurile cu rântaș, șnițelele cu pesmet sau cu făină, chiftele preparate cu pâine sau perișoarele cu orez sunt și ele interzise, la fel și peștele prăjit în pesmet.

În ceea ce privește brânzeturile, sunt permise brânză de vaci și urdă, dar numai cât recomandă  medicul.

Ouăle nu sunt contraindicate, însă este bine să se mănânce în special albușuri, cu măsură, și mai rar câte un gălbenuș.

Din categoria legumelor, se acordă atenție sporită pentru a nu se depăși cantitatea permisă pe zi în cazul cartofilor, morcovilor, țelinei, sfeclei, mazărei, cepei, lintei și fasolei.

Curmalele ori stafidele și, în general, toate fructele uscate sunt interzise pentru că sunt foarte bogate în hidrați de carbon ușor asimilabili.

Că regulă generală, este nevoie de precauție în privința oricărui aliment care conține glucoză peste 10%.

Liber la salate de crudități

Printre alimentele cu efecte pozitive în diabet se numără fasolea, deși trebuie acordată atenție cantității consumate. Această are un index glicemic scăzut și ține sub control nivelurile de zaharuri din sânge. Și ovăzul este recomandat în această boală pentru că menține nivelul de zahăr din sânge la valori normale. Așadar, este recomandat să se consume fulgi de ovăz, simpli, la micul dejun, preparați sub formă de terci, în apă fierbinte. De asemenea, se poate bea ceai din boabe de ovăz fierte, sub formă de cură. Se consumă o cană pe parcursul zilei, înainte de mese, timp de câteva săptămâni.

Indicate sunt și coacăzele, fie fructele consumate că atare, fie sub formă de infuzie. Alte ceaiuri utile bolnavilor de diabet sunt cel de urzică (se pun de seară frunzele în apă fierbinte, și se lasă până a două zi când se bea un sfert de pahar de trei ori pe zi, înainte de masă), cel de coadă-calului (se pun 30 g plantă într-o jumătate de litru de apă fierbinte, se lasă la infuzat câteva ore și se bea o jumătate de pahar de mai multe ori pe zi, înainte de masă) și cel de rădăcina de brusture (30 g de rădăcina mărunțită se lasă în jumătate de litru de apă fierbinte o jumătate de ora, iar lichidul se bea cald de mai multe ori pe zi).

Unele studii științifice au relevat faptul că majoritatea diabeticilor de tip II suferă de carență de vitamina C, așadar este bine să se consume  grepfrut, portocale și lămâi.

Alimentația zilnică a diabeticului trebuie să se bazeze pe salatele de crudități, proaspete și pe feluri de mâncare ușoare, preparate la aburi sau la cuptor. De altfel, oamenii de știință spun că legumele și frunzele verzi, dar și nucile și alunele sunt foarte importante în acest caz. Conform cercetărilor, cel puţin o porție și jumătate de legume verzi pe zi reduce riscul de a face diabet cu până la 14%, iar includerea nucilor, alunelor crude și migdalelor în dietă zilnică reduce riscul de diabet cu până la 21%.


Aboneaza-te la Newsletter