alimentație colici

Alimentația ta cauzează colicii bebelușului pe care îl alăptezi?

Dona18/12/2020

Statisticile ne arată că până la vârsta de 4 luni, 1 din 5 bebeluși are colici, iar această problemă gastrointestinală funcțională afectează fără discriminare atât bebelușii alăptați exclusiv, cât și pe cei hrăniți cu formulă sau mixt.

Vorbim despre colici ca disconfort gastric manifestat la copiii sănătoși fără probleme medicale cunoscute legate de tractul gastrointestinal sau fără a avea febră. Acești copiii, mai mici de 5 luni, fără o cauză evidentă, sunt mai agitați, se foiesc sau plâng sau țipă pe perioade prelungite și recurente de timp.

Afectează sau nu alimentația mamei?

Sunt vehiculate tot feluri de informații despre cum alimentația mamei care alăptează ar cauza colicii și că aceasta ar trebui să ia anumite produse sau să bea anumite ceaiuri. Însă nu există nicio dovadă medicală care să susțină aceste recomandări, deși specialiștii au derulat nenumărate studii.

Nu-i așa că totul ar deveni mult mai simplu? Ai alege să ai o perioadă o alimentație supusă unor restricții și, ca prin minune, problema de sănătate a bebelușului tău ar dispărea.

Însă specialiștii insistă asupra respectarea unor reguli.

  • Alimentația mamei trebuie să fie echilibrată, variată și moderată. Adică trebuie să mănânci puțin din toate, ca să acoperi toate grupele de nutrienți.
  • Trebuie să eviți însă anumite alimente – surse de cofeină, alcoolul (este complet interzis, indiferent de concentrație!) deoarece trec în laptele matern și vor afecta bebelușul, peștii grași care conțin mercur, anumite alimente crude care pot cauza toxiinfecții (de exemplu, ouă crude).
  • Evită pentru tine alimentele care îți cauzează probleme gastrice deoarece treci printr-o perioadă care te solicită și ai nevoie să fii bine!

Anumiți bebeluși alăptați reacționează la proteina din laptele de vacă băut de mamă. Specialiștii gastroenterologi menționează studii care au demonstrat că severitatea colicilor bebelușului s-a redus după ce mama a exclus din alimentația ei laptele de vacă.

Așadar, ce trebuie să faci?

Am povestit pe larg în articole anterioare și pe site-ul nostru cum să faci față colicilor bebelușului. Pe scurt:

  • Poartă-ți copilul în brațe fără teama că va ajunge un alintat!
  • Alină-ți copilul piele pe piele!
  • Pune-i zgomote albe!
  • Alege tetine speciale și produse (picături) anticolici (farmacistul DONA și medicul te pot îndruma)!
  • Ajută-l să regurgiteze după fiecare masă!
  • Fă-l să se simtă în siguranță și iubit și ai răbare!

Te asigurăm că va trece repede această perioadă!

 


Aboneaza-te la Newsletter