Alimentația sănătoasă poate preveni apariția unor alergii, încă din copilărie
Dona30/07/2019Specialiștii ne avertizează că alimentele de tip junk food pot fi responsabile de epidemia de alergii alimentare în rândul copiilor, din cauză că acestea conțin cantități ridicate de AGEs (advances glycation end products sau produse avansate finale de glicare).
Aceasta este concluzia studiului dat publicității de o echipă a Universității din Napole Federico II, în cadrul celei de-a 52-a Reuniuni anuale a Societății Europene de Gastroenterologie Pediatrică, Hepatologie și Nutriție.
La realizarea acestui studiu au participat 61 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani, împărțiți în 3 grupuri: un grup de copii cu alergii alimentare, un grup cu alergii respiratorii și un grup de control, cu copii fără alergii, sănătoși. În cazul copiilor cu alergii alimentare, specialiștii au evidențiat o corelare semnificativă între nivelul subcutanat de AGEs mai ridicat și consumul de alimente de tip junk food (alimente procesate, expuse la microunde, cărnuri prăjite sau pe grătar), comparativ cu copii din celelalte două grupuri.
Până acum era cunoscut că aceste substanțe AGEs joacă un rol important în procesele oxidative din anumite afecțiuni (diabet, ateroscleroză, afecțiuni neurologice). Este primul studiu care evidențiază o legătură între mecanismul de acțiune al produselor avansate finale de glicare (AGEs) și alergiile alimentare.
Specialiștii atrag atenția asupra creșterii prevalenței alergiilor alimentare în rândul copiilor cu 10% în anumite țări, făcând o corelație cu creșterea considerată dramatică a consumului de produse foarte procesate (deci cu un conținut ridicat de AGEs), în țările europene aceste alimente cu nivel ridicat de procesare ajungând să reprezinte până la 50% din totalul aportului zilnic de energie al unui copil.
Echipa de cercetare a declarat că este nevoie de aprofundarea concluziilor studiului pentru confirmarea legăturii dintre consumul de junk food și alergiile alimentare și pentru a putea construi politici guvernamentale prin care să fie limitat consumul de junk food în cazul copiilor.
Infograficul ESPGHAN poate fi vizualizat aici.
Ce ne rămâne de făcut?
Părinții, familiile, personalul medical și personalul din instituțiile de educație joacă un rol important în formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase ale copilului încă de la naștere. Dacă recomandările medicale privind alimentația mamei și a copilului sunt respectate încă din perioada sarcinii, apoi după naștere, mai ales când începem diversificarea, atunci bătălia cu modernitatea și bolile asociate precum alergiile alimentare, este aproape câștigată.
Diversificarea este un moment foarte important pentru copil. Trebuie începută în jurul vârstei de 6 luni (ideal după ce copilul a beneficiat 6 luni exclusiv de lapte matern), nefiind atât de restrictivă cât apare pe multe surse prost informate. Alimentele din grupele incluse în piramida alimentară se introduc repede până la vârsta de 1 an, fără restricții (excepție fac sarea, zahărul, mierea). Bineînțeles, în cazul copiilor cu anumite afecțiuni, pot să existe recomandări nutriționale speciale emise de echipa medicală care urmărește copilul.
Pentru părinți, principalele surse de informare corecte sunt ghidurile și recomandările emise de: ESPGHAN, instituții în subordinea Ministerului Sănătății, Centrul Național de Studii pentru Medicina Familiei (Ghidul de Prevenție) și Organizația Mondială a Sănătății. Pentru vorbitorii de limba engleză, NHSul (Autoritatea națională de sănătate din Marea Britanie) are un program special creat pentru părinți care completează informațiile medicale de pe site-ul oficial cu recomandări nutriționale, inclusiv rețete, sugestii de gustări și alimente sănătoase.