Alimentația greșită a gravidei, cauză a tumorilor la copii

Dona20/12/2021

După accidente, cancerul este a două cauza ce duce la deces în cazul copiilor. Tumorile pe creier sunt cea mai întâlnită formă de cancer pediatric. În acest sens, s-a dovedit științific faptul că există o legătură puternică între dietă mamei în timpul sarcinii și starea de sănătate de fătului.

Potrivit unor recente studii epidemiologice, consumul de alimente tratate, în timpul sarcinii, determina apariția unor tumori ce se vor dezvoltă în general în primii cinci ani de viață ai copilului. Femeile care consumă în această perioada alimente bogate în nitriți, cum ar fi cârnații, salamul, șuncă, crenvurștii, parizerul, carnea tocată și altele, prezintă un risc de șase ori mai mare decât gravidele care acordă importantă dietei sănătoase și echilibrate.

Nitriții sunt compuși chimici care sunt adăugați în alimentele procesate pentru a mari termenul de valabilitate al produselor. În condiții chimice extreme, precum aciditatea din stomac, nitriții reacționează cu amidele cum ar fi creatina sau creatinina (ce se găsesc de asemenea în carne) și crează nitrosamidele, factori cancerigeni. Cercetătorii cred că nitrosamidele care se formează în stomacul mamei sunt transportate către creierul fătului, lucru ce va duce mai târziu, în mod inevitabil, la apariția unor tumori în această zona.

Este bine de știut că nitriții se mai găsesc și în fumul de țigară.

Legumele și fructele apară organismul fătului

Alte studii au evidențiat faptul că un consum regulat de fructe și legume în timpul sarcinii are un rol protector pentru făt împotriva unor variate tipuri de tumori. În plus, cercetătorii au demonstrat că fructele și legumele au acționat că niște adevărați soldați și împotriva unui tip de rar de tumoare numită retinoblastom. Această se formează în general în spatele unui ochi și de multe ori tratamentul constă în îndepărtarea chirurgicală a ochiului respectiv.

Totuși, este foarte important și modul de preparare. Legumele e bine să fie consumate cu preponderență crude sau fierte ori gătite ușor în cuptor, fără grăsimi. Cartofii care sunt prăjiți, de exemplu, acționează precum carnea tratată, crescând riscul producerii unor tumori pe creierul copilului în primii ani de viață.


Aboneaza-te la Newsletter