viață activă

Alege o viață activă

Dona03/04/2021

Sedentarismul este unul dintre factorii principali de risc pentru toate afecțiunile cronice și severe și o cauză a multor boli grave, în special obezitate, diabet de tip 2, hipertensiunea arterială și o cauză a deceselor premature.

De fiecare dată, pe lângă recomandarea să mâncăm sănătos, medicii ne spun să facem și mișcare și să stăm cât mai puțin jos.

Când stai jos metabolismul tău încetinește

Dacă stai și aduni toate minutele în care stai pe scaun, în mașină sau în mijloacele de transport, pe canapea, vei vedea că ajungi să petreci prea multe ore jos. Sunt statistici care arată că europenii petrec peste 8 ore pe zi doar stând jos și nu, nu includ orele de somn!

Verifică numărul de pași pe care îl faci zilnic pe aplicația de telefon să vezi cât de puțini sunt. Ar trebui să faci 10.000 zilnic, intenționat, adică extra de cei parcurși când nu ai telefonul la tine, fie prin birou, fie prin casă. Pe parcursul a 5 zile ai nevoie de minim 75-150 de minute de activitate intensă și 150-300 de minute de activitate moderată.

Statul jos îți încetinește metabolismul, afectează procesele de reglare a glicemiei și tensiunii arteriale și procesarea lipidelor. În loc ca organismul tău să folosească energia, o va stoca. Așa apar kilogramele în plus și așa crește și nivelul de colesterol.

Fii mai activ/ă!

Dacă totuși nu ai ce face și trebuie să stai pe scaun, atunci ia pauze scurte de doar câteva minute la fiecare oră. Ridică-te, plimbă-te puțin, fă mișcare! Dacă ai de citit un document, mută-ți laptopul la înălțime ca să poți citi din picioare sau ia-ți documentul la plimbare pe terasă! Asta îți va ajuta cu ochii, deoarece ai nevoie periodic să îți scoți privirea din ecrane și să alternezi privitul aproape cu cel la distanță.

Studii din anii ‘50 din Anglia au arătat că șoferii de autobuz aveau risc de infarct de 2 ori mai mare decât colegii lor care verificau biletele călătorilor deoarece aceștia trebuiau să se deplaseze și să urce și să coboare scările de mai multe ori pe parcursul unei singure ture.

Caută-ți pasiuni care presupun să nu stai jos sau găsește opțiuni ca să reduci timpul petrecut sedentar.

Dacă ești un cititor înrăit, din când în când poți să îți asculți carte (audiobook-ul) în timp ce faci mișcare, sport, te plimbi, sau faci o treabă prin casă. Așa cum este bine să alternezi cititul în format digital cu cel clasic.

Urcă scările și evită liftul! Vei vedea că după câteva luni de perseverență te vei simți mai bine, vei scădea în greutate și vei avea o stare de spirit mai bună.

 

 


Aboneaza-te la Newsletter