alcool cancer

Alcoolul este unul dintre factorii de risc pentru cancer

Dona11/06/2020

Specialiștii de la Societatea Americană de luptă împotriva Cancerului recomandă consumul minim sau zero de alcool în Ghidul de nutriție și mișcare pentru prevenirea cancerului care a fost dat publicității la începutul acestei luni.

Cancerul este o afecțiune severă, printre primele cauze de mortalitate la nivel mondial, care are implicații nu doar asupra pacientului care suferă din cauza simptomelor pe durata mai multor ani, ci și asupra familiei și comunității din care acesta face parte.

În multe cazuri cancerul poate fi prevenit printr-un control al factorilor de risc care țin de noi, și anume cei legați de stilul de viață. Surplusul de kilograme, sedentarismul, alimentația dezechilibrată, consumul de alcool contribuie, în combinație la 18,2% din cazurile de cancer, conform specialiștilor americani. Așadar, un procentaj semnificativ de persoane care ar putea să trăiască mai mult și mai bine alături de cei dragi.

Recomandările specialiștilor

Din punctul de vedere al greutății, recomandările specialiștilor au rămas aceleași. Trebuie să ne menținem greutatea în limite normale și să scăpăm de kilogramele în plus cu orice preț.

Trebuie să facem mișcare minim 75-150 de minute pe săptămână (susținută) sau 150-300 de minute (moderată). Cât mai multă mișcare, cu atât mai bine!

În cazul copiilor, aceștia trebuie să își creeze un obicei din a face mișcare zilnic, minim 1 h de activitate fizică în mod organizat, în afară de jocurile lor obișnuite sau activitățile din pauzele de la școală sau grădiniță.

Alimentația zilnică trebuie să fie bazată în special pe: legume, vegetale și fructe din toate categoriile și de toate culorile (pentru a ne aduce un aport cât mai variat de nutrienți) și cereale integrale. În cantități limitate sau deloc – carne roșie și procesată, băuturi dulci și acidulate, fast-food și cereale procesate. De preferință apa va fi prima și cea mai importantă sursă de hidratare.

Și nu în ultimul rând, alcoolul trebuie evitat sau consumat în cantități foarte mici.

Dacă vom urma aceste recomandări, ne vom odihni suficient și vom reduce nivelul zilnic de stres, atunci riscul pentru orice boală, nu doar pentru cancer, va fi diminuat considerabil.

 


Aboneaza-te la Newsletter