
Albastrul de metilen: probleme de sănătate frecvente pe care le poate trata
Dona19/05/2022Albastrul de metilen este un preparat cu multiple beneficii terapeutice, care se bucură de o atenție sporită, în ultima perioadă, atât în rândul pacienților, cât și al medicilor; în primul rând, datorită efectului său antiseptic și antimicrobian. În medicină, albastrul de metilen este folosit în tratamentul durerilor în gât, al infecțiilor urinare sau pentru dezinfecția tegumentului, fiind un produs versatil și ușor de administrat.
Ce este albastrul de metilen
Albastrul de metilen sau clorura de metiltioniniu este un compus chimic sintetic, un pigment, sintetizat în anul 1876 de chimistul german Heinrich Caro, cu scopul de a fi folosit pe post de colorant pentru produsele din industria textilă.
Pornind de la observația că această substanță colorează în mod pregnant materialele textile, dar are și capacitatea de a inactiva microbii de pe țesătură, cercetătorul și medicul în devenire, Paul Ehrlich, a decis, în 1886, să studieze efectul albastrului de metilen în tratamentul bolilor tropicale. Administrarea lui cu succes în tratamentul malariei a transformat albastrul de metilen în primul compus sintetic folosit în terapia medicală, dar și în primul pigment antiseptic folosit terapeutic.
Ehrlich a reușit pentru prima oară în istorie să vindece o boală infecțioasă cu un produs obținut pe cale sintetică, dar, deoarece în acea perioadă chinina era folosită ca tratament pentru malarie, albastrul de metilen nu a fost primit cu entuziasm de comunitatea medicală.
În ultimii ani, însă, malaria a început să devină rezistentă la medicamentele uzuale, iar cercetătorii au început să analizeze posibilitatea de a folosi albastrul de metilen ca tratament, datorită proprietăților sale superioare.
Proprietăți ale albastrului de metilen
Albastrul de metilen este folosit în medicina umană și veterinară ca agent de diagnosticare; în hematologie, imunohematologie, microbiologie clinică sau în diverse terapii, ca antiseptic, dezinfectant sau pentru rolul său antimicrobian. Albastrul de metilen este inclus și în tratamentul de urgență al mai multor afecțiuni, precum:
– methemoglobina, afecțiune care apare prin expunerea la substanțe oxidante: nitriți, nitrați, vopsea, diverse medicamente
– encefalopatia indusă de ifosfamidă
– intoxicații cu cianuri, monoxid de carbon
Antimicrobian
Albastrul de metilen are rol antimicrobian, acționând împotriva mai multor tipuri de microbi, precum bacteriile, virusurile, mucegaiul. Atunci când bacteriile intră în contact cu substanța cu proprietăți antimicrobiene, substanța antimicrobiană distruge membrana celulară și ADN-ul bacteriei, provocându-i moartea.
Albastrul de metilen și-a demonstrat eficiența, atât singur, cât și în combinație cu alte substanțe antimicrobiene, împotriva mai multor tulpini de bacterii, precum: Serratia marcescens și Escherichia coli.
Antiseptic
Albastrul de metilen acționează și ca antiseptic, deoarece, atunci când este aplicat pe piele sau pe diverse țesuturi, reduce riscul de apariție al infecției sau al suprainfecției. Albastrul de metilen este și un bun agent antifungic și poate inhiba dezvoltarea candidei, prin afectarea mitocondriilor celulelor acestei ciuperci care este responsabilă de apariția candidozei.
Dezinfectant
Potențialul dezinfectant al albastrului de metilen este explorat de mulți, ani atât pentru echipamentele de protecție, cât și pentru aparatura medicală. Albastrul de metilen a fost folosit și în terapia ortodontică ca dezinfectant pentru aparatele dentare, alături de alte substanțe dezinfectante, dar și ca dezinfectant al apei din acvarii.
În ultima perioadă, oamenii de știință au început să exploreze potențialul dezinfectant al acestei substanțe și pentru alte domenii, precum dezinfectarea măștilor de unică folosință. În mod obișnuit, măștile medicale trebuie folosite o singură dată, iar, după aceea, aruncate. Cercetătorii de la Universitatea din Calgary au identificat o metodă prin care, cu ajutorul albastrului de metilen și al oxigenului, pot dezinfecta măștile medicale de unică folosință. Prin această metodă, virusurile sunt distruse, iar masca nu se deteriorează. Cercetările în această direcție sunt încă la început, dar oamenii de știință sunt optimiști că rezultatele analizelor ulterioare vor fi pozitive.
Beneficiile albastrului de metilen pentru sănătate
De la prima utilizare pentru tratarea malariei, albastrul de metilen a fost administrat și în tratamentul infecțiilor urinare, al demenței și a altor afecțiuni neurologice, al methemoglobinemiei, dar a fost folosit și ca antidepresiv sau pentru a încetini procesul de îmbătrânire a pielii.
Atunci când este combinat cu terapia cu lumină, albastrul de metilen și-a demonstrat eficiența în controlul lichenului plan care poate provoca umflături și iritații la nivelul pielii, a părului și a membranelor mucoase, în tratamentul herpesului recurent precum și altor afecțiuni.
Albastrul de metilen este cunoscut, însă, cel mai mult pentru efectele antiseptice și antimicrobiene pe care le are în tratamentul răcelii și a manifestărilor asociate cu aceasta, a infecțiilor urinare și a afecțiunilor neurologice.
În tratamentele medicale, albastrul de metilen se administrează sub formă de tablete de supt, tablete cu administrare orală, spray bucal, tratament injectabil și soluție de albastru de metilen. Albastrul de metilen este sigur, dacă este folosit în doze terapeutice, mai puțin de 2 mg/kg.
Albastrul de metilen – remediu pentru durerile de gât
Durerile în gât pot apărea din diverse cauze, de la consumul alimentelor sau al băuturilor reci, ca urmare a uscării mucoasei bucale și a gâtului (situație care se întâlnește la persoanele care au nasul înfundat și respiră mai mult pe gură), dar și în răceală și gripă.
Administrarea de albastru de metilen sub formă de tablete de supt, care se dizolvă lent în gură, asigură eliberarea lentă a acestei substanțe în cavitatea bucală. Albastrul de metilen inactivează bacteriile și virusurile din cavitatea bucală și de la nivelul gâtului și diminuează riscul de agravare al infecției locale.
Albastrul de metilen – tratarea răcelii
Răceala este, alături de gripă, una dintre cele mai frecvente infecții virale respiratorii și poate fi provocată de aproximativ 200 de virusuri.
Răceala afectează, în primul rând, gâtul și nasul și se manifestă prin:
– durere și usturime în gât
– strănut
– tuse
– nas înfundat sau secreții nazale abundente
Durerea și usturimea în gât pot fi diminuate prin administrarea albastrului de metilen pe cale orală, prin tablete de supt. Cavitatea bucală este, alături de cavitatea nazală, una dintre porțile prin care virusurile responsabile de apariția răcelii pot pătrunde în organism. Pentru o eficiență ridicată, tabletele trebuie administrate de la primele simptome sau cât mai curând după debutul bolii, pentru a putea ține sub control și a reduce dezvoltarea virusurilor de la nivelul cavității bucale.
Albastrul de metilen – tratamentul infecțiilor urinare
Albastrul de metilen acționează și asupra bacteriilor din tractul urinar care sunt responsabile de apariția infecțiilor urinare. Infecțiile urinare se întâlnesc cel mai des la femei, din cauza particularităților anatomice ale acestora: apropierea dintre anus și orificiul urinar. Peste 85% dintre infecțiile urinare sunt provocate de bacteria Escherichia coli, iar apariția lor este favorizată de expunerea la frig, infecțiile genitale, precum și litiaza renală.
Albastrul de metilen distruge și elimină bacteriile din tractul urinar, datorită proprietăților dezinfectante, antimicrobiene și antiseptice. Un beneficiu demn de menționat al albastrului de metilen este faptul că acesta poate fi administrat pe perioade lungi, având toxicitate redusă. În urma administrării pe cale orală a acestei substanțe, urina va căpăta o culoare albastră sau verde, semn că albastrul de metilen este eliminat prin căile urinare.
Albastrul de metilen – tratamentul aftelor bucale
Aftele bucale sunt mici formațiuni dureroase de culoare albă înconjurate de o zonă roșiatică care pot apărea în urma unor infecții virale sau bacteriene sau pe fondul unui sistem imunitar slăbit. Aftele bucale apar pe mucoasa cavității bucale sau la marginea limbii și pot provoca disconfort local.
Prin acțiunea antiseptică și antimicrobiană, albastrul de metilen este un remediu eficient și în tratamentul aftelor bucale alături de alte tratamente locale. Pentru tratarea aftelor se folosește soluția de albastru de metilen care se aplică cu un tifon curat direct pe afte, de mai multe ori pe zi, până la diminuarea simptomelor.
Albastrul de metilen – în răni ușoare
Rănile reprezintă traume la nivelul pielii, dar și o poartă prin care bacteriile și fungii pot pătrunde ușor în organism și pot provoca infecții. Datorită proprietăților antiseptice și dezinfectante, albastrul de metilen se folosește și pentru dezinfectarea rănilor ușoare, superficiale.
Albastrul de metilen se aplică pe rană cu un tifon steril, pentru a minimiza riscul de infecție. Zona va fi dezinfectată, însă va rămâne ușor colorată, pentru câteva zile, de aceea, este de dorit ca acest produs să fie folosit doar pe acele zone ale corpului pe care le putem acoperi cu haine.
Albastrul de metilen – neuroprotector
O serie de studii au arătat că administrarea albastrului de metilen poate contribui la îmbunătățirea memoriei, la stimularea capacităților cognitive, dar are efecte benefice și când este administrat în depresia severă.
Boala Alzheimer și alte forme de demență sunt asociate cu acumularea de proteine Tau în organism. Studii clinice au evidențiat că albastrul de metilen inhibă acumularea de proteine Tau, dar are și capacitatea de a repara funcția mitocondrială și metabolismul celular – două funcții care sunt deseori afectate de boala Alzheimer. Aceste rezultate încurajatoare i-au determinat pe oamenii de știință să investigheze folosirea albastrului de metilen în studii ulterioare, pentru a fi introdus în tratamentul bolii Alzheimer.
Afecțiuni în care este util albastrul de metilen
Afecțiunile sistemului respirator precum faringitele, bronșitele, virozele respiratorii pot fi semnificativ ameliorate prin administrarea de remedii locale cu albastru de metilen, deoarece acesta acționează local asupra mucoasei bucale și a gâtului, reducând capacitatea bacteriilor și a virusurilor să intre în organism, dar și de a se multiplica.
Faringite
Faringita este o inflamație a faringelui, organ care este localizat în partea din spate a gâtului și poate fi produsă de infecții bacteriene sau virale. Faringita este asociată, deseori cu durere în gât și dificultăți la înghițire.
Albastrul de metilen poate fi util în această afecțiune, deoarece are acțiune antimicrobiană și antiseptică la nivelul cavității bucale și reduce riscul de suprainfectare.
Laringite
Laringita este o afecțiune respiratorie care poate fi produsă de virusuri, bacterii, factori iritanți (gaze, substanțe chimice, praf), suprasolicitarea corzilor vocale precum și ca urmare a refluxului gastro-esofagian. Laringita reprezintă inflamația laringelui, mai precis a corzilor vocale care sunt localizate în interiorul laringelui. Ca urmare a acestei inflamații apare distorsionarea sunetelor produse de aerul care circulă printre corzile vocale și așa apare răgușeala.
Dacă laringita este provocată de factori bacterieni sau virali, administrarea unui antiseptic și antibacterian local, precum albastrul de metilen, poate contribui la reducerea numărului de bacterii sau virusuri din cavitatea bucală și din gât.
Traheite
Traheea este o parte a sistemului respirator sub forma unui tub, situată în partea de sus a pieptului și în interiorul gâtului. Traheea este responsabilă de transportul aerului către plămâni și înapoi, în timpul procesului de respirație. Traheita acută este inflamația mucoasei din interiorul traheei și poate fi provocată de bacterii, de virusuri sau ca urmare a inhalării de substanțe toxice.
Forma des întâlnită este traheita acută virală care se răspândește, în general, primăvara și toamna. În cazul traheitei, tratamentul recomandat de medic diferă în funcție de cauza care a provocat-o: pentru traheitele virale se recomandă antitusive, iar pentru cele bacteriene, antibioticele. Administrarea albastrului de metilen în completarea tratamentului, poate reduce încărcătura virală și bacteriană de la nivelul mucoasei bucale și din gât.
Tuse
Tusea este un reflex natural, o manifestare care apare în diferite afecțiuni ale sistemului respirator și are ca scop acela de a nu permite să pătrundă în plămâni bacterii, virusuri, particule străine sau alte lucruri nedorite. Cele mai cunoscute tipuri de tuse sunt tusea seacă (tuse iritantă, fără mucozități) și tusea productivă (tuse care apare ca un reflex de expulzare a mucusului din căile respiratorii). Albastrul de metilen este util pentru dezinfectarea mucoasei gâtului și este mai des folosit în tusea uscată.
Bronșite
Bronșitele apar ca urmare a expunerii la bacterii, virusuri, fum sau poluare și se manifestă prin inflamarea bronhiilor și bronșiolelor fiind asociată cu mucus în exces. Tusea productivă este unul dintre simptomele bronșitei și poate fi însoțită de respirație șuierătoare și oboseală la efort. Prin administrarea albastrului de metilen sub formă de pastile de supt se poate reduce numărul de bacterii din cavitatea bucală și din gât ceea ce poate contribui, alături de tratamentul recomandat, la reducerea severității bronșitei.
Viroze respiratorii
Virozele respiratorii sau infecțiile virale, cum mai sunt numite, sunt afecțiuni ale căilor respiratorii care se transmit de la o persoană la alta și care pot afecta atât căile respiratorii superioare cât și cele inferioare. Virozele respiratorii sunt provocate de mai multe tipuri de virusuri precum rinovirusurile (responsabile de răcelile comune), virusurile gripale, adenovirusurile (responsabile de apariția bronșitelor). Afecțiuni ca faringita, laringita, amigdalita, bronșita sau pneumonia de cauză virală sunt câteva din cele mai cunoscute viroze respiratorii în cazul cărora administrarea albastrului de metilen este benefică datorită rolului său antiseptic și dezinfectant al mucoaselor.
Produse cu albastru de metilen
Albastrul de metilen se poate folosi pentru uz intern și extern și se poate administra sub formă de dropsuri și tablete de supt (pentru infecțiile căilor respiratorii și urinare), tablete cu administrare orală (pentru infecțiile urinare), spray (pentru dezinfecția cavității bucale), soluție injectabilă (se administrează doar de către personalul medical specializat), soluție cu aplicare topică (pentru dezinfectarea pielii, în tratamentul amigdalitei sau al aftelor bucale).
Pentru o eficiență optimă, este indicat să alegem acele produse care conțin albastru de metilen în concentrația cea mai potrivită pentru problema cu care ne confruntăm. Astfel, pentru infecțiile căilor respiratorii, este de dorit să administrăm tablete de supt care permit eliberarea lentă și gradată a albastrului de metilen, putându-se astfel beneficia la maximum de proprietățile dezinfectante, antimicrobiene și antiseptice ale acestei substanțe.
SeptiBlu, Sanvero – calmează iritațiile gâtului
SeptiBlu cu albastru de metilen este un supliment alimentar fără zahăr, care contribuie la menținerea sănătății căilor respiratorii prin efectul său antiseptic, antimicrobian și dezinfectant la nivelul mucoasei buco-faringiene, dar și prin acțiunea emolientă și decongestionantă.
SeptiBlu este benefic în viroze respiratorii, în faringite, laringite, traheite, bronșite și răgușeală, afecțiuni care sunt, de multe ori, asociate cu infecții.
Prezentare și ingrediente
SeptiBlu acționează atât prin dezinfectarea mucoasei bucale și a gâtului, prin conținutul de albastru de metilen care împiedică dezvoltarea bacteriilor și virusurilor, dar și prin aportul de vitamine care stimulează sistemul imunitar și ajută la recuperarea mai ușoară a organismului. SeptiBlu are și proprietăți anestetice locale, calmând durerea și inflamația de la nivelul mucoasei.
SeptiBlu conține vitamina C, care are rol imunostimulator, crescând rezistența organismului la infecții, dar și vitaminele B1 și B6, care contribuie la refacerea mai rapidă a organismului și cresc nivelul de energie.
SeptiBlu este îmbogățit cu uleiuri esențiale și mentol care au acțiune calmantă și decongestionantă asupra căilor respiratorii și stimulează expectorația.
Uleiul de eucalipt și mentolul contribuie la decongestionarea nasului, la calmarea inflamației căilor respiratorii, dar și la curățarea tractului respirator de mucus.
Uleiul de lămâie are proprietăți emoliente și antibacteriene, iar uleiul din cimbru de cultură are acțiune antivirală și antibacteriană, fluidifică secrețiile bronșice și calmează mucoasa iritată.
SeptiBlu se prezintă sub forma unei cutii cu 30 de comprimate de supt.
Fiecare comprimat de SeptiBlu conține:
– albastru de metilen – 3 mg
– vitamina C
– vitamina B1
– vitamina B6
– mentol
– ulei de eucalipt
– ulei de lămâie
– ulei de cimbru de cultură
Mod de administrare
Se recomandă administrarea a 1-2 comprimate de supt, după masă.
SeptiBlu nu conține zahăr și poate fi administrat și persoanelor care suferă de diabet, deoarece nu afectează aportul de zaharuri din dietă.
Albastru de metilen: prospect, atenționări
SeptiBlu se recomandă:
– pacienților care acuză durere și usturime în gât
– pacienților cu inflamații nazo-faringiene și dificultate la înghițire
– la adulți care prezintă simptome de răceală sau gripă
– în laringite și răgușeală
– ca tratament adjuvant în tuse productivă sau uscată
– în bronșite și alte afecțiuni respiratorii
– în iritații bucofaringiene și pentru împrospătarea respirației
Precauții: se recomandă administrarea SeptiBlu cu precauție, deoarece consumul excesiv poate avea efecte laxative
SeptiBlu conține lactoză și nu ar trebui administrat la persoanele care au intoleranță la această substanță
Găsești acum suplimentul alimentar SeptiBlu cu un preț special și în farmaciile DONA!
Albastru de metilen: contraindicații
Deși, în cele mai multe cazuri, administrarea albastrului de metilen este sigură, dacă se face conform indicațiilor din prospect, există situații în care albastrul de metilen nu este recomandat sau se recomandă administrarea lui cu prudență:
– la persoane cu hipersensibilitate la albastru de metilen sau orice colorant tiazinic
– persoane cu deficiență cunoscută sau suspectată de Glucozo-6-Fosfat Dehidrogenază (G-6-PD)
– femeile gravide sau care doresc să rămână însărcinate
Întrebări frecvente
Albastrul de metilen se înghite?
Albastrul de metilen se poate administra sub formă de soluție, tablete de supt, spray, tablete cu administrare orală. Tabletele cu albastru de metilen recomandate în tratamentul infecțiilor urinare se administrează prin înghițire, în timp ce pentru infecțiile respiratorii se recomandă tabletele de supt, cu eliberare lentă.
Albastrul de metilen în sarcină este sigur?
Se recomandă ca, în sarcină, administrarea suplimentelor alimentare, deci și a albastrului de metilen să să facă numai la recomandarea medicului de specialitate. Acesta poate recomanda cel mai eficient tratament în funcție de problema de sănătate cu care se confruntă viitoarea mămică.
Surse:
https://monographs.iarc.who.int/wp-content/uploads/2018/06/mono108-06.pdf
https://asm.org/Articles/2022/March/Methylene-Blue-The-Little-Known-Disinfectant
https://www.cbc.ca/news/canada/calgary/belinda-heyne-university-of-calgary-john-conly-alberta-1.5911566
https://www.mdpi.com/2079-6382/9/3/117/htm
https://www.drugs.com/monograph/methylene-blue.html