Alaptarea la san imediat dupa nastere, cel mai eficient scut de protectie pentru nou-nascut

Dona28/01/2019

Alăptarea la sân în mai puţin de o oră după naştere reduce riscurile ca sugarul să contacteze o infecţie sau să sufere de malnutriţie, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). De asemenea, alăptarea la sân a tuturor sugarilor în primii doi ani de viaţă duce, conform estimărilor aceleiaşi organizaţii, la salvarea vieţilor a peste 820.000 de copii în fiecare an.

Iată de ce hrănirea exclusivă la sân a sugarilor, încă din primele clipe după naştere, are un rol deosebit de important pentru prevenirea apariţiei unor probleme de sănătate grave, ce pot fi foarte uşor evitate în acest mod deosebit de simplu şi cât se poate de natural.

Conform celor mai recente recomandări ale OMS  şi ale Fondului Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF), copiii sugari, chiar şi cei prematuri, subponderali sau care au o sănătate precară, trebuie să fie exclusiv hrăniţi la sân încă din maternitate şi în mod ideal timp de doi ani. În acest sens, specialiştii recomandă ca maternităţile, spitalele şi clinicile medicale să sprijine prospetele mămici să alăpteze imediat după naştere şi să promoveze folosirea de lapte formulă doar în situaţiile în care există o motivaţie medicală temeinică.

Este bine de ştiut că bebeluşii sunt expuşi unui risc mai mare de a muri de diaree sau de alte infecţii atunci când sunt doar parţial hrăniţi la sân sau nu sunt alăptaţi deloc în mod natural.

În plus, alăptarea la sân îmbunătăţeşte mai târziu coeficientul de inteligenţă al copiilor şi performanţele lor şcolare.

De asemenea, alăptarea la sân este asociată, conform OMS, cu o mai bună calitate a vieţii la maturitate – adulţii care în copilărie au fost alăptaţi exclusiv la sân au, conform studiilor, cariere de succes şi venituri mai mari.

Nu în ultimul rând, alăptarea la sân reduce riscul ca mama să se îmbolnăvească de cancer mamar.

Din păcate, în ultimii ani, rata de alăptare exclusivă la sân în primele şase luni de viaţă a stagnat la aproximativ 40% la nivel mondial, conform estimărilor OMS. În plus, s-a constatat o tendinţă de separare a mamei şi copilului imediat după sarcină care, potrivit specialiştilor, nu este benefică pentru hrănirea naturală încă din primele ore de viaţă. OMS susţine că mama şi copilul trebuie lăsaţi să stea împreună, “piele pe piele”, imediat după naştere şi nu să fie separaţi.

De asemenea, este esenţial ca femeile să beneficieze, înainte de naştere, de sfaturi competente privind procesul de hrănire naturală a sugarului şi să nu se oprească din alăptarea la sân mai devreme decât ar trebui.


Aboneaza-te la Newsletter