Alăptarea

Alăptarea este benefică pentru sănătatea ta

Dona14/09/2020

Dacă poți alăptează-ți copilul deoarece alăptarea are beneficii de sănătate și pentru tine și pentru copil. Există consilieri în alăptare și poți să începi în prima oră după naștere. Există dovezi medicale că alăptarea reduce riscul de cancer mamar, ovarian, de osteoporoză, afecțiuni cardiovasculare și obezitate. Și cu cât alăptezi mai mult, cu atât e mai bine pentru corpul tău. Dacă ai doar un plus de 500 de calorii pe zi când alăptezi, atunci vei pierde în greutate cca 0,5-1 kg pe lună.

În perioada în care alăptezi ai nevoie de un plus de 500 de calorii/zi, deoarece în sarcină faci niște rezerve de țesut adipos și acum poți scăpa inteligent de ele.

Beneficiile de mai sus rămân valabile dacă respecți recomandările nutriționale speciale

Trebuie să te hidratezi (un pahar de apă de fiecare dată când alăptezi și la fiecare masă). Eviți surse de cofeină și alcool, mănâci mai echilibrat. Dacă ești vegetariană, nu consumi lactate sau ții dietă, atunci discută cu medicul căci vei avea nevoie de suplimente alimentare.

Alimentația ta zilnică trebuie să îți furnizeze lipide 15-30%, glucide 50-60%, restul proteine. Necesarul de proteine crește la 65 g/zi, deci doar cu 15g. Necesarul de calciu, fosfor și vitamina D rămâne același din timpul sarcinii; de exemplu, cca 210mg/zi de calciu este excretat în laptele matern, de aceea suplimentarea cu calciu devine necesară în lactația prelungită (peste 6-12 luni). Dacă nu mănânci lactate, ouă și pește și nu stai la soare, atunci ai nevoie de un plus de vitamina D de 10 μg/zi. Ai nevoie de 100 μg echivalenţi folați pe zi în perioada alăptării pentru ca amândoi să fiți bine.

Beneficiile pentru copilul tău îți oferă și ție un plus de mulțumire

Știi că laptele matern este special creat de corpul tău pentru nevoile copilului tău și nicio formulă de lapte nu se va compara cu el. Îi va oferi protecție față de diferite boli prin anticorpii pe care îi conține și, în plus, se va simți protejat, în siguranță și iubit de fiecare dată când îl ții în brațe cu drag ca să îl hrănești. Copilul alăptat cel puțin până la 6 luni, va avea un sistem imunitar mai bun, cu risc mai mic de a face diaree sau de sindromul morții subite, de a deveni obez sau de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare ca adult.

 


Aboneaza-te la Newsletter