Ajută vitamina D în prevenția diabetului?

Dona30/07/2019

Vitamina D este una dintre vitaminele pe care ni le-am putem procura foarte ușor, nu numai din alimentație sau suplimente. Trebuie doar să ne expunem zilnic la soare. Însă acest lucru devine din ce în ce mai dificil deoarece astăzi, ca să ne ferim de ultraviolete, trebuie să ne dăm cu creme cu factor ridicat de protecție, deci organismul nostru nu își mai poate sintetiza prin piele vitamina D necesară. Din alimentația zilnică, vitamina D ne-o procurăm din lactate fortificate cu vitamina D, ouă, ulei de pește, pește gras, suplimente alimentare. Este o vitamină esențială pentru organism, jucând un rol important atât în absorbția intestinală a calciului  și fosforului (deci în dezvoltarea sănătoasă și menținerea sistemului osos și a dinților), în buna funcționare a sistemului nervos și a sistemului imunitar.  Deficiența de vitamina D este asociată cu autoimunitate crescută și un risc ridicat de infecții.

De aceea, din prima zi de viață a copilului medicul recomandă administrarea ei, ca supliment. Iar din ce în ce mai mulți medici, astăzi, le recomandă inclusiv adulților suplimentele zilnice de vitamina D. Acest lucru nu este legat doar de faptul că astăzi ne expunem controlat la soare (folosind creme de protecție, haine care ne acoperă pielea); ci și de scăderea aproape la jumătate a capacității pielii de a produce vitamina D după expunerea la soare în cazul persoanelor în vârstă. Pigmentul pielii contează și el – cu cât pielea este mai închisă, cu atât e nevoie de creșterea timpului de expunere la soare.

Ajută vitamina D în cazul diabetului?

Unii specialiști și anumite studii vorbesc despre un rol mai puțin cunoscut al vitaminei D și anume  stimularea producției de insulină. În cazul deficitului de vitamina D, organismul nu produce suficientă insulină, ceea ce contribuie la apariția diabetului.

Un studiu din 2011 arată că administrarea vitaminei D pe termen scurt la pacienții cu risc de diabet de tip 2 a îmbunătățit funcționarea celulelor pancreatice β și un efect marginal în atenuarea creșterii valorilor hemoglobinei glicate Hb A(1c).

Însă conform studiului D2d dat publicității în iunie 2019 de către NIH/National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (Institutul Național pentru Diabet și afecțiuni renale și Digestive din Statele Unite ale Americii), administrarea zilnică a 4000 de U.I. de vitamina D nu ajută în prevenția diabetului de tip 2 la pacienții cu risc crescut. Acesta este cel mai extins studiu realizat până acum, incluzând 2432 de adulți cu vârsta de peste 30 de ani, respectând criterii de diversitate privind vârsta, sexul, indexul de masă corporală, rasă și etnie, semnificative pentru un risc crescut de diabet de tip 2; participanții au fost împărțiți în două grupuri – unul în care au luat 4.000 de U.I. (unități internaționale) de vitamina D pe zi, și un grup placebo. Participanții au fost evaluați la fiecare 3-6 luni pe o durată medie de 2,5 ani pentru a constata evoluția cazurilor de diabetul. Astfel, 293 din 1211 de participanți (24,2%) care au luat vitamina D au dezvoltat diabet comparativ cu 323 din 1212 (26,7%) din grupul placebo, o diferență considerată  nesemnificativă din punct de vedere statistic de către specialiști.


Aboneaza-te la Newsletter