
Ai vene modificate pe picioare?
Dona30/07/2019Dacă observi că ai pe picioare vase varicoase – capilare modificate, pleznite, ca niște pânze mici de păianjen, iar anumite vene mai umflate, albastre, cu aspect de varice, atunci ai probleme de circulație și de coagulare a sângelui. Și trebuie să te adresezi unui medic hematolog pentru anumite teste și analize, stabilirea cu precizie a diagnosticului și prescrierea unui tratament.
Cu siguranță nu este de glumit și nu trebuie să o iei în derâdere. Modificările survenite la nivelul picioarelor îți arată că ai și un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare (de exemplu, de accident vascular cerebral sau de insuficiență venoasă cronică). Așadar ai nevoie să te preocupi mai mult de tine și de sănătatea ta.
Venele varicoase vin la pachet și cu alte simptome, accentuate în perioadele calde, precum:
- Picioare obosite, dureroase, cu senzații de arsură
- Umflarea picioarelor, cu precădere a gambelor și gleznelor. Aceasta devine mai evidentă dacă porți șosete scurte și nu ciorapi speciali, de compresie. Sau dacă ai stat mult în picioare, pe tocuri sau pe scaun fără a alterna perioadele de ortostatism cu cele de mișcare
- Crampe musculare, în principal nocturne
- Piele deshidratată și mai subțire în zona venelor varicoase
Din cauza unora dintre aceste simptome este afectată calitatea somnului. Așadar intervin stresul, oboseala, iritabilitatea.
Care sunt cauzele și factorii de risc?
Din păcate și această afecțiune are o predilecție pentru femei. Apoi intervin istoricul familial (rude de gradul I), surplusul ponderal și obezitatea, înaintarea în vârstă și declanșarea unei mulțimi de procese degenerative, stilul de viață, hormonii (sarcina, sindromul premenstrual, menopauza) și riscurile profesionale. Sarcina accentuează simptomele din cauza hormonilor specifici.
Printre cauze se pot regăsi și insuficiența valvulară venoasă inferioară care determină fluxul invers la sângelui sau slăbiciunea structurală a pereților venoși. În unele cazuri, varicele sunt cauzate de insuficiența venoasă cronică (o afecțiune severă) și de hipertensiunea venoasă cronică. Alte cauze pot fi – problemele de coagulare, inflamație sau tumoră în pelvis, vase de sânge anormale.
Profilaxie și tratament
În urma analizelor de laborator specifice, medicul va deci ce terapie medicamentoasă este mai potrivită și cum trebuie intervenit punctual asupra a ceea ce se vede la suprafața pielii – venele varicoase. Strict pentru venele varicoase, tratamentul va consta în folosirea ciorapilor medicinali de compresie, îngrijirea leziunilor, folosirea unor unguente locale, scleroterapie (injectarea varicelor pentru dispariția lor) sau intervenție laser și intervenție chirurgicală.
Tratamentul urmărește ameliorarea simptomelor, îmbunătățirea aspectului picioarelor și prevenția complicațiilor. Din păcate, în ciuda tratamentului vor apărea alte vene varicoase care vor necesita intervenție în timp.
Însă există anumite lucruri pe care le putem face ca să ni se amelioreze simptomele:
- Evităm să stăm în picioare pe perioade lungi de timp și alternăm perioadele de repaos cu cele de mișcare la fiecare jumătate de oră
- Evităm pozițiile mai puțin comode (chircite sau picior peste picior) și evităm să ținem ceva greu pe picioare (de exemplu, să ne ținem copilul în brațe fie că stăm pe scaun, pe podea, pe o canapea sau în picioare)
- Purtăm încălțăminte comodă, ideal cu toc mic pentru a nu crește presiunea la nivelul picioarelor
- Facem mișcare în mod regulat
- Consumăm legume, vegetale și fructe din belșug, bem zilnic 2l de apă, luăm zilnic supliment de Omega-3
- Renunțăm la fumat, consum ridicat de cafea, sodiu sau alcool
- Evaluăm necesitatea pilulelor contraceptive și alegem o opțiune cu un impact mic sau inexistent asupra sistemului circulator
- Scăpăm de kilogramele în plus și ne menținem greutatea ideală după ce am obținut-o
- Eliminăm, pe cât posibil, stresul din viața de zi cu zi
- Ne monitorizăm periodic starea de sănătate și încercăm să controlăm anumite categorii de factori de risc.
Care sunt principalele complicații ale vaselor varicoase
Pe lângă aspectul inestetic, varicele ne expun anumitor complicații:
- Sângerări – varicele se pot sparge accidental (când le lovim sau ne tăiem în zona piciorului unde sunt ele situate). Sângerarea trebuie oprită imediat, mai ales dacă luăm tratament cu anticoagulante și/ sau antiagregante plachetare (precum aspirina). În acest caz trebuie să ne întindem, ridicăm ușor piciorul respectiv și vom pune presiune pe zona respectivă
- Cheaguri de sânge (tromboflebită, tromboza venoasă profundă și embolism pulmonar)
- Insuficiență cronică venoasă deoarece circulația sângelui în membrele inferioare nu se desfășoară în parametri normali, deci sângele nu aduce suficienți nutrienți și oxigen celulelor din aceste țesuturi. La rândul său această afecțiune va cauza propriile complicații.