
Ai o boală de inimă și vrei să ai un copil?
Dona23/07/2019Inima este unul dintre organele cele mai solicitate în timpul sarcinii, de aceea sarcina pentru femeile care au o boală cardiacă prezintă un risc de deces. Până la finele primului trimestru efortul depus de inimă crește cu 50% și acest va trebuie susținut încă 6 luni, pe toată durata sarcinii. Mai mult, circulația sângelui în timpul sarcinii crește cu peste 40%, acest efort fiind susținut doar de inimă. De aceea femeile gravide sunt supuse unui screening atent și le sunt periodic monitorizați anumiți biomarkeri și tensiunea arterială.
În aceste condiții, dacă ai o afecțiune cardiacă poți să ai un copil? Depinde. Cel mai bine este să discuți cu medicul cardiolog și obstetrician înainte de concepție. Ei îți vor spune riscurile în funcție de afecțiunea pe care o ai și implicațiile medicamentației, dacă vei putea continua tratamentul și ce ar presupune întreruperea lui. Tot medicii sunt singurii care îți pot explica dacă poți transmite afecțiunea viitorului copil (în cazul unei afecțiuni cardiace congenitale), ce teste și investigații sunt disponibile și te pot sfătui obiectiv ce să faci. Poate va fi nevoie de un anumit tratament, poate vei avea nevoie să mai scazi în greutate, în afara monitorizării stricte a greutății pe durata sarcinii. De exemplu, este bine de știut că epidurala în timpul nașterii este o opțiune discutabilă și cu multe riscuri în situația ta deoarece cauzează o scădere semnificativă a tensiunii arteriale, ceea ce pentru femeile cardiace nu poate fi deloc ignorată.
Doar echipa medicală care te urmărește îți poate explica ce riscuri presupune urmarea unui tratament pentru afecțiunea ta cardiacă în timpul sarcinii și dacă nu cumva te vei pune în pericol și îți vei pune în pericol și viitorul copil.
De exemplu, dacă ai o afecțiune rară precum hipertensiunea arterială pulmonară, atunci riscul este mult prea ridicat și specialiștii nu recomandă deloc sarcina. Însă trebuie să mai ții cont și de faptul că, pe măsură ce depășești pragul vârstei de 20 de ani, crește riscul de complicații în timpul sarcinii la orice femeie. Așadar ia în considerare posibilitatea de a concepe și da naștere unui copil mai repede, cât ești încă foarte tânără.
Specialiștii ne avertizează că printre pacientele cardiace însărcinate cu riscuri mari sunt cele cu: cardiomiopatie, stenoza valvei aortice, stenoza valvei mitrale, afecțiuni aortice (sindromul Marfan sau sindromul Leys-Dietz).
Așadar, sarcina trebuie să fie bine evaluată din perspectiva riscurilor și planificată înainte, dacă ai deja astfel de probleme de sănătate. Deoarece printre dintre complicațiile care apar în sarcină la femeile fără istoric medical cardio înainte sunt și de cele cardio-vasculare sau cu implicații cardio-vasculare: hipertensiunea arterială, infarctul (una dintre principalele cauze de deces maternal chiar și în țările mai dezvoltate), preeclampsia, cardiomiopatia, diabetul gestațional. Acestea sunt afecțiuni grave și de aceea decizia de a face un copil trebuie luată după o atentă evaluare medicală.
Din cauza efortului depus pentru a susține sarcina, miocardul se poate îmbolnăvi și astfel poate să apară cardiomiopatia peripartum în ultimul trimestru de sarcină sau în primele 5 luni după naștere. Viitoarele mame cu cardiomiopatie se simt mai obosite decât celelalte gravide, respiră sacadat, li se umflă membrele, în special gleznele, vasele de sânge din zona gâtului, suferă de palpitații. Din cauza acestor complicații, femeile care cardiomiopatie, mai ales apărut după o sarcină, sunt sfătuite să nu mai rămână gravide.
Până în 6% dintre femeile gravide intrate în trimestrul doi sau care au dat naștere se confruntă cu pre-eclampsie. Aceasta are niște simptome care o anunță, dar care uneori sunt trecute cu vederea (hipertensiune arterială, proteine în urină). Pre-eclampsia prezintă riscuri nu doar pentru mamă, ci și pentru făt, iar unul dintre factorii care se pare că favorizează apariția aceste complicații în sarcină este tensiunea arterială ridicată.
Așadar, menținerea tensiunii arteriale în valori normale este o prioritate în sarcină, inclusiv la femeile fără istoric medical preconcepție, darmite la cele cu o afecțiune cardiacă. Tot prioritară este prevenția diabetului.