
Ai o afecțiune renală și ești însărcinată?
Dona23/08/2019Prin modificările produse în întreg organismul și complicațiile sale, sarcina este un efort suplimentar și pentru o femeie perfect sănătoasă. Așadar, dacă ai o afecțiune, discută cu medicul ce opțiuni ai și ce riscuri sunt, înainte de a rămâne însărcinată. Dacă ai o astfel de afecțiune, dar nu ai plănuit concepția, adresează-te medicului imediat ce ai aflat că ești însărcinată. Unele medicamente au efect teratogen asupra embrionului/ fătului.
De obicei, sarcina nu agravează afecțiunile renale preexistente, dacă ești sub tratament și monitorizare.
Să vedem ce se întâmplă în cazul a două afecțiuni grave – insuficiență cronică renală și boala cronică renală.
La anumite paciente care au afecțiuni grave precum insuficiența cronică renală, sarcina nu poate fi menținută și finalizată; iar dacă sarcina este dusă cât mai aproape de termen, femeia este monitorizată foarte atent, de cele mai multe ori trebuie să stea la pat și chiar sunt spitalizate imediat după intrarea în trimestrul 3 (săptămâna 28). Nașterea are loc mai devreme, de obicei chirugical și din cauza complicațiilor (preeclampsia, restricția de creștere fetală, insuficiența utero-placentară).
În cazul femeilor cu boală cronică renală (BCR), medicii vor efectua teste pentru a stabili riscurile combinate asupra organismului în perioada sarcinii. Oricum anumite tratamente pentru afecțiunile renale au un impact negativ asupra fertilității și asupra produsul de concepție. De aceea, controalele și discutarea opțiunilor înaintea concepției sunt cele mai importante. Este vorba de trei riscuri principale ale sarcinii la femeile cu BCR și anume:
- Apariția hipertensiunii arteriale, una dintre principalele complicații atât ale sarcinii, cât și ale bolii cronice renale (BCR)
- Apariția preeclampsiei, o afecțiune serioasă specifice celei de-a doua jumătăți a sarcinii care ridică tensiunea arterială și nivelul proteinelor în urină. Este o afecțiune cu risc crescut de morbiditate atât pentru mamă, cât și pentru făt. Dintre simptome: durerile de cap, retenția de fluide cu umflarea feței, mâinilor și/ sau picioarelor, vederea încețoșată.
- Înrăutățirea funcției renale – oricum în sarcină rinichii lucrează mai mult, ca și inima; așadar cu cât funcția renală este mai bună la începutul sarcinii, cu atât scade riscul de complicații până la final. De aceea, vor exista și cazuri în care medicii nu vor recomanda concepția sau chiar menținerea unei sarcini dacă funcția renală a pacientei este serios afectată.
Alte complicații asupra sănătății mamei sunt: agravarea anemiei, diabetul gestațional, tromboza (cheagurile de sânge).
În privința dezvoltării fătului și nașterii, fătul riscă să nu se dezvolte cum ar trebui (ceea ce va conduce la probleme de sănătate după naștere sau chiar la deces), iar nașterea va avea loc înainte de termen (săptămâna 37).
Atenționări speciale pentru femeile însărcinate care au o afecțiune renală
Trebuie știut că tratamentul recomandat de echipa medicală trebuie luat cu seriozitate. Medicii vor lucra împreună și vor evalua riscurile, în funcție de asta recomandat tratamentul și suplimentele. Nu vei lua decât ceea ce îți este recomandat și în dozele exacte. Dozele de acid folic necesar în primul trimestru de sarcină vor fi ajustate deoarece anumite medicamente pentru rinichi îi afectează absorbția.
Pentru prevenția riscului mai ridicat de preeclampsie și de tromboză (cheaguri de sânge) dacă ai un nivel ridicat de proteine în urină îți poate fi recomandată o anumită doză de aspirină (care poate fi luată doar până în săptămâna 28 de sarcină); după acest prag, aspirina va fi înlocuită cu un alt medicament injectabil antitrombotic.
Există un risc mai crescut de anemie în cazul femeilor cu BCR, de aceea medicii îți vor face periodic analize de sânge și îți pot administra fier.
De asemenea, riscul pentru diabet gestațional este mult mai mare, așadar glicemia îți va fi mai des monitorizată și este posibil să ai nevoie de insulină.