
Ai nevoie de ochelari de citit?
Dona30/05/2021Simți nevoia să îndepărtezi obiectele de tine ca să le vezi mai bine? Ți se pare că ai nevoie să mărești fontul pe ecranul calculatorului sau telefonului? Parcă ai vederea blurată și simți că depui un efort mai mare ca să citești scrisul mic de pe un ambalaj sau un anunț? Trebuie să îți îngustezi ochii ca să vezi mai clar ceva aproape? Resimți dureri de cap și/ sau oboseală sau jenă la ochi după ce ai depus un efort care ți-a solicitat să îți concentrezi privirea asupra a ceva aflat în proximitate, fie că ai lucrat ceva manual, fie că ai depus o activitate intelectuală? Sau poate doar ai stat cu telefonul în față?
Atunci ai nevoie să mergi la un oftalmolog sau la optometrist deoarece, cel mai probabil, ai hipermetropie și ai nevoie de ochelari de citit.
Dacă miopia este un viciu de refracție al vederii la distanță, hipermetropia este legată de vederea de aproape. Mulți dintre noi au nevoie, la un moment dat să apeleze la ochelari de citit. Unii dintre noi mai devreme, din copilărie sau un pic mai târziu, dar cei mai mulți odată cu înaintarea în vârstă când trecerea timpului și stilul de viață își lasă amprenta asupra organismului nostru.
Cauzele hipermetropiei
Uneori hipermetropia poate avea o cauză fiziologică, care ține de o problemă de structură a unuia sau ambilor ochi (de exemplu, globul ocular poate fi prea scurt și imaginea nu se va forma corect sau corneea este plată). Poate fi și o problemă genetică.
Alteori, hipermetropia apare ca o consecință a suprasolicitării vederii mult timp sau a altor factori, precum modificări ale cristalinului cauzate de vârsta și stilul de viață al pacientului.
Așadar, pe cine afectează hipermetropia?
Problemele de vedere de aproape nu țin cont de vârstă, este drept. La copii trebuie să urmărim orice semnal ca să intervenim rapid, mai ales că ei cresc repede și dacă nu văd bine, nu pot învăța, se frustrează la grădiniță sau la școală și nu se pot integra.
Adulții, dacă efectuează controalele obișnuite anuale de screening și de protecția muncii, de obicei pot detecta rapid astfel de schimbări. După pragul vârstei de 40 de ani, apar treptat schimbări în organism care cauzează și schimbarea acuității vederii de aproape.
Ce este bine de știut e că, nu de puține ori, la copii și tineri problemele de hipermetropie se corectează pentru o perioadă de timp după ce poartă corect ochelarii și respectă indicațiile de specialitate.
Nu neglija semnalele problemelor de vedere
Imediat ce sesizezi că apar astfel de simptome, mergi la un consult oftalmologic sau la un specialist în optometria! E posibil ca să fie o problemă contextuală, trecătoare, cauzată de oboseală și/ sau suprasolicitare. De exemplu, după o perioadă încărcată de studiu sau la birou. Atunci măsurătorile îți vor spune exact ce viciu de refracție ai și de ce tip de corecție ai nevoie.
Chiar dacă ai nevoie de o dioptrie mică, nu întârzia să îți faci ochelarii potriviți și alege cu grijă lentilele ca să îți ofere protecție sporită față de expunerea la ecrane. Poartă-i apoi corect, de fiecare dată când citești, lucrezi sau îți soliciți ochii pentru a vedea obiecte aproape!
Sau este posibil ca medicul să îți recomande o intervenție chirurgicală cu laser care să corecteze viciul de refracție. Informează-te despre opțiunile pe care le ai și alege ce ți se potrivește cel mai bine!
Află aici ce poți face ca să ai maibine grijă de ochii tăi