
Ai grijă să ai mereu surse de calciu și magneziu
Dona15/09/2020Două dintre cele mai importante minerale pentru organism sunt calciul și magneziul. Aceștia sunt numiți și electroliți, adică reglează cele mai importante funcții din organism (reacțiile nervoase și funcțiile musculare). De aceea auzi deseori că, dacă ești obosit, stresat sau ai crampe musculare, te vei simți mai bine dacă vei lua magneziu și calciu.
Calciul, de exemplu, este deosebit de important pentru sistemul osos (99% este depozitat în oase), dar și muscular.
Ne asigură contracția mușchilor, inclusiv miocardului, așadar contribuie la menținerea unui ritm cardiac normal. În plus, are un rol important în coagularea sângelui. Dacă ai lipsă de calciu, atunci ai probleme cu densitatea oaselor, dentiția, funcționarea sistemului muscular și, nu în ultimul rând, poți avea probleme cardiovasculare.
Un adult are nevoie de 1 g/ zi, sau 1,2-1,5g la gravide și mame care alăptează. La copii diferă pe vârste. Necesarul crește la sportivi, indiferent ce vârstă.
Cele mai bune surse de calciu sunt laptele și lactatele. Vegetarienii, în schimb, au mai puține opțiuni, iar absorbția calciului este mai mică: vegetale cu frunză verde (cu excepția spanacului) sunt bogate în calciu (broccoli, varză, salată, okra), soia, tofu, cereale și băuturi îmbunătățite, nuci, pește cu oase (sardine).
Magneziul este esențial pentru transformarea nutrienților din alimente în energie, în metabolizarea glucozei, acizilor grași și aminoacizilor și în metabolismul calciului, vitaminei D, potasiului.
În plus, asigură o funcționare anormală a glandei paratiroide, ajută în transmiterea impulsurilor nervoase, deci implicit a funcționării tuturor mușchilor și, implicit, a inimii. Îl iei zilnic din apă și alimente, deficitul putând să fie cauzat de anumite afecțiuni (cele de malabsorbție, tulburări ale glandelor paratiroide, diabet zaharat, diaree cu sau fără vărsături), de consumul excesiv de alcool și de anumite medicamente (diuretice). La valori scăzute resimți greață, tahicardie, slăbiciune musculară sau tremor, nervozitate, nu ai poftă de mâncare, iar în cazuri extreme vorbim de anxietate, nervozitate, confuzie, dezorientare, depresie.
Doza zilnică recomandată la adulți este de 300mg la bărbați și 270 mg la femei.
Pentru magneziu, asigură-te că ai în farfurie, zilnic: lactate, carne, fructe de mare, orez brun, migdale, legume, soia, legume cu frunze verzi, anumite fructe (bananele), pâinea integrală și cerealele neprocesate.