pancreatită acută vezica urinară

Ai grijă de vezica ta urinară

Dona03/02/2021

Fundația urologilor americani (Urology Care Foundation) a dat publicității o ediție specială a revistei UrologyHealth extra® dedicate femeilor despre incontinența urinară și sănătatea vezicii urinare.

Iată principalele recomandări ale specialiștilor:

  1. Vorbește cu medicul tău la consultul anual sau cu prima ocazie când mergi la cabinet

Orice problemă de sănătate ai trebuie discutată cu medicul tău. Nimic din ce ține de sănătatea ta nu este rușinos. Iar anumite probleme ascunse, se agravează în timp și se cronicizează, devenind foarte greu de tratat.

  1. Infecțiile urinare trebuie tratate și vindecate

Infecțiile urinare pot să apară la orice vârstă, chiar și la copiii mici. Acestea sunt probleme medicale care, dacă nu sunt diagnosticate și tratate corect, cauzează probleme ulterioare foarte supărătoare sau grave (afecțiuni renale).

Incidența infecțiilor urinare crește la persoanele cu diabet, probleme de imunitate, în sarcină și la femeile la menopauză (50-60 de ani) când dezechilibrele hormonale cauzează hiperactivitatea vezici urinare.

  1. Hidratează-te bine și nu te abține să mergi la baie când ai nevoie

Apa este obligatorie, mai ales dacă știi că ai probleme sau copilul tău are probleme. Apa contribuie la sănătatea întregului organism, dar mai ales a celui uro-genital.

Dacă te abții să urinezi când ai nevoie, vezica ta va suferi în timp. Mergi de fiecare dată și dacă apar semne care indică o infecție urinară (precum schimbarea aspectului urinei, dureri, usturimi sau jenă), mergi la medic.

Specialiștii spun că e normal să mergi la baie în medie de 4-8 ori în timpul zilei și de 2 ori noaptea.

  1. Cunoaște factorii de risc pentru sănătatea vezicii urinare ca să știi să îi eviți

Vestea bună este că dacă ai grijă de acești factori, întregul tău organism se va simți mai bine. Vezica urinară este afectată de sarcină, surplusul de kilograme, fumat, ridicarea constantă a unor greutăți și leziuni ale unor nervi. Altele țin de alte afecțiuni, precum infecțiile renale și urinare.

Nu poți renunța la a face un copil doar de teama de a nu face incontinență urinară. În schimb, poți avea grijă să nu iei mai mult de 11-13kg în timp greutate, să nu faci efort (să ridici) deoarece deja în abdomenul tău inferior este o presiune ridicată asupra vezicii din cauza uterului. Poți face exerciții pentru întărirea mușchilor pelvisului și, mai ales, vei bea apă și vei merge des la baie.

  1. Anumite alimente și băuturi îți irită vezica

Mănâncă echilibrat, dar ai în vedere că anumite alimente și băuturi îți vor irita vezica. Este vorba de cafea, alcool, anumite citrice, alimentele și băuturile pe bază de roșii, băuturi carbogazoase. Fumatul crește riscul apariției cancerului de vezică urinară de 3 ori!

  1. Include în alimentația zilnică anumite sursă de proteine, fibre și multă apă

Dacă tranzitul tău intestinal este normal și nu te lupți cu constipația și/ sau flatulența, atunci nu ai presiune suplimentară asupra vezicii. Anumite alimente îți dau proteine de calitate care prin gătire (fierbere, coacere la cuptor) nu vor deranja vezica. Este vorba de carnea slabă (vită, pasăre, porc) și peștele, sau surse vegetale de proteine (linte, fasole, mazăre).


Aboneaza-te la Newsletter