
Ai grijă de picioarele tale și te vei simți mai bine!
Dona08/07/2020Ai observat că dacă ai grijă periodic de tine, inclusiv de picioarele tale, te simți mai bine și parcă te încarci cu un plus de energie să faci față perioadelor stresante? Fiecare moment pe care îl petreci având grijă și de tine, nu este doar o dovadă de răsfăț, ci un pas important pe care îl faci pentru starea ta de bine.
Nu degeaba picioarele sunt importante în reflexoterapie și presopunctură. Și nu degeaba podiatrii (specialiștii în sănătatea piciorului) pun accent pe alegerea corectă a obiectelor de încălțăminte și menținerea unui ritual zilnic de îngrijire. Studiile medicale arată că durerea de picioare cauzează un disconfort ridicat pacienților și cei cu dureri mari la nivelul labei piciorului prezintă un risc mai ridicat de depresie și anxietate.
Dar probabil ai observat că atunci când stai prea mult în picioare sau mergi prea mult cu o încălțăminte nepotrivite sau nu porți ceva confortabil și ai un disconfort, imediat ți se modifică starea de spirit. Apoi devii mai nervoasă, îți este afectată starea de concentrare și parcă nu ai același randament.
Dar știai că printre părțile corpului cele mai afectate de stres sunt picioarele?
Da, dacă disconfortul picioarelor ne afectează stare de spirit, se întâmplă și inversul – stresul ne cauzează un disconfort pe care îl resimțim în picioare.
Stresul ne afectează pe toți, chiar dacă nu suntem mereu conștienți de asta. Un studiu din 2017 efectuat de American Institute of Stress arăta că, în America, cca 75% dintre cei intervievați resimt zilnic simptome psihologice ale stresului și 77% resimt simptome fizice, multe la nivelul piciorului.
Hormonii de stres (adrenalina și cortizolul) produc multe schimbări în organism, ne afectează circulația sângelui, sistemul respirator, mușchii și sistemul imunitar.
Pielea se deshidratează, devine aspră și crăpată, mai ales că, în perioadele tensionate avem tendința să consumăm mai multă cafea și/ sau energizante, ne hidratăm mai puțin și nu mai suntem atenți să avem o alimentație echilibrată.
În plus, la stresul cauzat de activitatea profesională sau stilul de viață, se adaugă cel produs de factori de mediu, precum temperaturile ridicate. Mai ales femeile resimt acest tip de stres și au picioarele mai umflate și mai tensionate pe timpul verii.
Cum să ai grijă de picioarele tale
În primul rând, încearcă să reduci sau să contracarezi stresul zilnic, prin schimbări ale stilului de viață.
Faci mișcare moderată minim 30 de minute pe zi, ai o alimentație echilibrată, bogată în legume și fructe și consumi zilnic 2l de apă.
În al doilea rând trebuie să ai un ritual propriu de îngrijire.
Pielea uscată, îngroșată, uneori crăpată mai ales la călcâie, îți accentuează starea de disconfort și poate cauza durere. Impactul emoțional al aspectului inestetic nu mai trebuie menționat; nicio femeie nu se simte bine când are astfel de probleme. Se simte mai puțin sigură pe sine. Simte nevoia să se ascundă de privirile celorlalți alegând o încălțăminte închisă sau evitând situații în care este nevoie să își expună picioarele (mersul la plajă, mersul la piscină).
Este important să își răsfeți mai mult picioarele în băi cu apă căldă. Sau poți să le aloci mai multă atenție la duș. Trebuie să folosești produse de îngrijire speciale pentru înlăturarea delicată a zonelor de piele îngroșată dar fără a-ți produce leziuni, căci acestea se pot infecta. Pielea trebuie să își recapete elasticitatea și are nevoie de creme emoliente, unele fiind special create pentru repararea călcâielor. Dacă ai diabet sau neuropatie, atunci trebuie să ai și mai multă grijă față de picioarele tale. Din cauza modificărilor produse în organism, picioarele suferă și dor din cauza acestor afecțiuni; pielea se deshidratează, călcăiele se îngroașă, riscul de leziuni și infecții este mai ridicat.
Masajul reduce disconfortul; așadar, sesiuni scurte de masaj de 10-15 minute la finalul unei zile, pot completa cu succes ritualul de îngrijire zilnică. Mai ales dacă ne forțăm picioarele făcând efort fizic prelungit sau purtând tocuri înalte.
În al doilea rând, încălțămintea trebuie să fie potrivită, nu doar ca mărime, ci și ca format
Cred că fiecare dintre noi s-a îndrăgostit cel puțin o dată în viață de o pereche de pantofi sau sandale deosebit de frumoase, dar foarte inconfortabile, nu? Din când în când poți purta, ca un moft, și pantofii sau sandalele preferate deși inconfortabile; dar trebuie să ai grijă să compensezi cu mai multă grijă față de picioarele tale. Podiatrii ne recomandă să optăm pentru încălțăminte confortabilă, din materiale naturale, în care picioarele ne pot respira și nu obosesc suplimentar.