dinți sensibili

Ai dinți sensibili? Ce trebuie să faci

Dona11/12/2020

Vorbim de sensibilitate dentară sau dinți sensibili atunci când ai dureri sau disconfort atunci când consumi alimente reci, fierbinți, acre sau dulci, muști din ceva.

Această problemă de sănătate este destul de frecventă și este cauzată de afectarea dentinei (suprafeței dinților). Astfel, dintele devine mai ușor de agresat de ceea ce mâncăm, duritatea și temperatura alimentelor și băuturilor.

O altă cauză poate fi fisurarea dinților (superficială sau profundă) care și-au pierdut din enamel din cauza acidității alimentelor sau băuturilor și/ sau a salivei și/ sau a manevrelor de îngrijire. Enamelul este afectat de diferite produse și proceduri de albire a dinților, așadar alege cu grijă și discută cu dentistul ce opțiuni ai.

Putem resimți disconfort și/ sau durere și din cauza afectării gingiilor. Acestea pot deveni mai sensibile sau pot avea leziuni din cauza depunerilor de tartru sau a alimentelor pe care le consumăm, sau a anumitor afecțiuni. Gingiile se pot retrage în cazul gingivitei sau parodontozei și atunci rădăcina dinților devine mai expusă și ne crește nivelul de sensibilitate.

Ce poți face
  • Alege produse speciale pentru sensibilitate dentară! De la periuțe de dinți care sunt mai puțin dure și sunt testate ca să nu afecteze negativ dinții și gingiile, la pastă de dinți și apă de gură speciale.
  • Periajul dinților trebuie făcut de cel puțin 2 ori pe zi, dimineața și seara cu aceste produse speciale, dar cu grijă. Mișcările trebuie făcute circular, neagresiv. Folosește ața dentară sau periuțele speciale pentru spațiile interdentare!
  • Discută cu medicul problema ta de sănătate! Mergi periodic la control sau când ai nevoie! E posibil să ai o carie nouă sau să să îți refaci o plombă sau o lucrare.
  • Ai nevoie periodic ce detartraj, periaj profesional și de tratamente de remineralizare a dentinei.
  • Anumite afecțiuni, precum diabetul, afectează sistemul imunitar și sănătatea cavității bucale. Așadar trebuie să respecți tratamentul, recomandările nutriționale și privind stilul de viață și de igienă.
  • Evită alimentele și băuturile acide, dulci sau acidulate! Nu consuma alimente foarte tari, nu sparge în dinți, nu rupe/ tăia cu dinții!
  • Dacă ai nevoie de vitamine și minerale, așadar ai grijă la alimentație și, periodic, ia și suplimente alimentare.
  • Ia medicamente pentru durere atunci când ai nevoie, dar ține cont de recomandările medicului sau farmacistului!

 


Aboneaza-te la Newsletter