
Ai anemie în timpul sarcinii?
Dona23/07/2019Anemia este un deficit de fier pe care nu trebuie să îl subestimăm ca importanță pentru organismul nostru. Mai ales la viitoarele mame care au nevoie să fie cât mai sănătoase ca să poată susțină timp de 37-40 de săptămâni sarcina și schimbările prin care trec și mai ales, dezvoltarea în cele mai bune condiții a viitorului lor copil. Anemia crește semnificativ riscul unor complicații care pot să apară atât în timpul sarcinii, cât și după naștere.
Deficitul de fier este cel mai obișnuit cauzat de pierderea sângelui (de exemplu o hemoragie sau chiar de menstruație), dar și de sarcină. De ce? Numai în primul trimestru volumul de sânge crește cu peste 40% și se menține astfel până la finele sarcinii, de aceea mama are nevoie să i se monitorizeze nivelul de fier din organism și, eventual, să i se suplimenteze aportul alimentar cu suplimente. Atenție însă! Suplimentele cu fier trebuie ținute departe de copii deoarece au o toxicitate ridicată!
Organismul nostru are nevoie de fier pentru a-și forma hemoglobina, proteina din celulele roșii responsabilă de transportul oxigenului în corpul nostru. Mai puțin fier înseamnă scăderea hemoglobinei, deci și a oxigenului care ajunge la celulele noastre. Fără oxigen, organismul nostru se simte slăbit, obosit, avem palpitații, probleme de respirație, dureri de cap, amețeli, dureri în piept, stare de rău, devenim iritabili.
Care sunt cauzele anemiei
Poți avea anemie dacă (poate fi o singură cauză din cele de mai jos sau pot fi combinate):
- Alimentația ta este săracă în surse de fier hem (cel mai ușor asimilabil), precum carnea roșie, peștele, carnea de pasăre, de exemplu. Fierul din surse vegetale se absoarbe în proporție mult mai mică, așadar dacă ai un meniu vegetarian, atunci discută cu medicul despre asta.
- Ai o problemă de absorbție fierului, cel mai probabil cauzată de o afecțiune precum boala celiacă sau ai o boală de sânge precum talasemia.
- Ai un necesar de fier mai ridicat decât ce acoperi prin alimentația zilnică, în ciuda faptului că ai grijă să mănânci echilibrat.
- Ai pierdut fier – fie ai avut o hemoragie, fie ai menstruații abundente sau ai o afecțiune care îți cauzează scăderea nivelului de fier din organism.
- Ești însărcinată. 20% dintre femeile gravide din Europa se confruntă cu anemia în perioada sarcinii. Gravidele tinere, sub 20 de ani, se confruntă mai adesea cu anemia în timpul sarcinii. La fel și tinerele mame care au nașteri succesive la perioade scurte de timp (sub 1 an). Dar și femeile cu sarcini multiple se confruntă cu anemie, având în vedere necesarul mult mai mare solicitat de sarcina cu gemei sau tripleți.
- Ai o anemie cauzată de un nivel scăzut de B12 sau folați, chiar dacă ai suficient fier. De aceea, în cazuri mai rare, suplimentele cu fier nu au rezultate. Analizele de sânge vor confirma cauza corectă.
După analize, medicul va fi în măsură să stabilească ce ai de făcut. Dacă mergi la medic înainte de concepția copilului, atunci ai mai mult timp să te refaci înainte ca organismul tău să treacă prin transformările complexe ale sarcinii. Medicul va putea stabili care este cauza anemiei, iar dacă este o afecțiune, vei putea începe tratamentul.
Dacă nu îți faci periodic analize de screening sau u mergi la o vizită de screening prenatal, atunci anemia va fi depistată cu siguranță la primele teste de sânge recomandate de medicul ginecolog care te va urmări. Din cauza implicațiilor asupra organismului, este una dintre analizele de rutină recomandate gravidelor nu doar în România, ci și în alte state.
Care sunt riscurile anemiei în timpul sarcinii
Femeia însărcinată este expusă deja unor riscuri cauzate de sarcină și schimbările produse în organism. Însă în cazul gravidelor cu anemie, aceste riscuri cresc semnificativ, nu numai pentru ele, ci și pentru făt.
Deficiența de fier afectează nivelul de oxigen din toate celulele, afectează funcționarea intestinului, dar și a mușchilor, scăzând mult rezistența la efort. Iar sarcina presupune un efort ridicat zi de zi, mai ales în ultimul trimestru când creșterea săptămânală în greutate a fătului este accelerată, efortul de pus de inima noastră este mai mare, iar organismul trebuie să se pregătească pentru naștere.
Uneori medicul poate decide administrarea de fier intravenos mamei în ultima perioadă a sarcinii și postpartum.
Nașterea va presupune monitorizate și mai atentă și poate chiar și transfuzii de sânge, deoarece mama deja anemică va pierde sânge și riscă nu numai să fie foarte slăbită și obosită după naștere, dar și să nu își poată alăpta copilul și are un risc mai crescut de depresie postnatală.
Copilul poate fi afectat de anemia mamei și să nu ia corespunzător în greutate în perioada intrauterină și să se nască prematur. După naștere va avea și el probleme cu nivelul scăzut al fierului, de aceea va avea nevoie de monitorizare și suplimentarea cu fier.
Așadar, ce e de făcut?
Pe lângă alimentația echilibrată, zi de zi, cu alimente din toate grupele, controalele medicale sunt foarte importante. Ideal, nu uita de analizele anuale de screening și de un control prenatal când te gândești că ai dori să ai un copil. Analizele de sânge îți vor arăta dacă ai sau nu probleme de sănătate, dacă nivelul de fier în organismul tău este corespunzător nu doar pentru susținerea unei sarcini, ci și pentru buna funcționare a organismului tău zi de zi.
Reține că acidul folic și vitamina C ajută la creșterea nivelul de absorbție fierului din alimentele. Așadar, un pahar de suc de citrice zilnic te poate ajuta. Alimentele prea bogate în calciu, cafeaua, ceaiul contribuie la scăderea nivelului de absorbție a fierului din alimente, așadar atenție la acestea! Consumă-le separat, la un interval de timp de sursele de fier sau mult după ce ți-ai luat suplimentul cu fier.
Dacă ești însărcinată, nu lua medicamente și suplimente după sfaturile cunoscuților! Doar medicul este cel care îți poate recomanda vitamine și minerale, inclusiv fier, și îți va ajusta dozele în funcție de rezultatele analizelor efectuate.