
Aftele, dureroase dar necontagioase
Dona17/01/2022Aftele sunt ulcerații ale mucoasei bucale, întâlnite cel mai adesea la persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 25 de ani. Acestea trec fără un tratament special, însă pot reveni periodic.
Se regăsesc, de obicei, pe zonele mobile ale cavității bucale, cum ar fi limba sau fața internă a buzelor și a obrajilor și la baza gingiilor. Ulcerațiile încep ca niște umflături mici, roșii și sensibile, care dau dureri și senzația de arsură, apoi se pot acoperi cu o membrană galbenă sau albă și dau o senzație de usturime, ce deranjează în timpul masticației.
Simptomele mai pot include febră ușoară și umflarea zonei din jurul aftei, iar în cazurile severe se poate ajunge până la răni deschise, dureroase, însoțite de inflamarea ganglionilor limfatici, care durează chiar și două săptămâni.
Sistemul imunitar slăbit este una dintre cauze
Aftele nu sunt cauzate de anumite bacterii sau virusuri, deși alergia la un anumit tip de bacterie care se găsește în cavitatea bucală le poate declanșa. Pot apărea în urma unei mușcături accidentale, a unei zgârieturi cu periuța de dinți, a alimentației excesiv de sărată, picantă sau fierbinte, sau a unor mici leziuni produse în timpul tratamentelor stomatologice. De asemenea, substanța numită sodium lauryl sulfat, folosită și ca agent spumant în pastele de dinți, dar şi aspartamul (îndulcitor pentru sucuri şi gume de mestecat) pot provoca apariţia aftelor.
O altă cauză a aftelor este sistemul imunitar slăbit, dar și probleme precum herpesul sau gingivita, lipsa vitaminei C şi alergia la anumite substanțe (de la substanțe conținute în plombe până la anumite alimente sau ingrediente).
Nu sunt contagioase
Pentru tratarea şi prevenirea aftelor trebuie să descoperiți, în primul rând, cauza acestora şi să o eliminaţi, fie că este vorba despre schimbarea pastei de dinţi, de renunţarea la un anumit aliment sau de înlocuirea unei plombe dentare cu un alt material. În acest sens, chiar dacă problema este aparent banală, este indicat să vă adresați medicului de familie, pentru a primi îngrijiri corespunzătoare.
Din fericire, aftele nu sunt contagioase.
Este bine de știut și că, potrivit medicinei tradiționale chineze, există o legătură strânsă între starea de funcționare a splinei și a stomacului și aspectul cavității bucale, deoarece gura reprezintă deschiderea energetică a celor două organe.
În cazul în care apariția aftelor bucale devine cronică trebuie să luați în calcul semnele pe care vi le dă organismul și să faceți unele investigații medicale asupra celor două organe. Primul pas ar fi o investigație ecografică și o consultare a medicului specialist gastro-enterolog. Astfel, se poate descoperi o gastrită hiper sau hipoacidă, sau alte afecțiuni gastrice, ori o splină ușor mărită.
Clătiți-vă gura cu apă cu sare
În cazul în care aveți afte evitați o perioadă lactatele, alimentele iuți, roșiile, citricele şi murăturile, deoarece sunt iritante.
Pentru a preîntâmpina apariția ulcerațiilor bucale este indicat să vă clătiţi gura după fiecare spălare pe dinţi cu o soluţie salină obţinută prin adăugarea unei jumătăţi de linguriţă cu sare grunjoasă într-un pahar cu apă călduţă. Pentru clătire mai puteţi folosi infuzii din plante cu efect emolient şi antiseptic, precum: salvie, nalbă şi pelin, gălbenele şi păpădie sau flori de salcâm şi anghinare.
Urmăriţi să aveţi o dietă echilibrată, înlocuiți, pe cât posibil, zahărul cu mierea, care favorizează reducerea aftelor și renunțați la îndulcitori artificiali. Evitaţi alimentele sărate, picante şi foarte fierbinţi și renunţaţi la fumat. Consumaţi alimente bogate în vitamina A (ajută organismul să lupte împotriva infecţiilor şi contribuie la refacerea mucoaselor), complexul B (stimulează creşterea şi vindecarea celulelor), vitamina C şi vitamina E, sub formă de ulei aplicat direct pe ulceraţie.