Afecțiunile tiroidiene pot cauza probleme de fertilitate

Dona22/05/2020

Tiroida, glanda noastră mică sub formă de fluture joacă un rol important în funcționarea organismului nostru. Disfuncția tiroidiană (hipotiroidismul) este una dintre cauzele medicale ale problemelor de fertilitate.

Când vorbim despre probleme de fertilitate

Conform statisticilor, 20% dintre cupluri întâmpină probleme de concepție, din mai multe motive, majoritare fiind cele medicale. De obicei,  80% dintre cupluri obțin o sarcină dacă întrețin regulat relații sexuale (la 2-3 zile) în maxim un an de zile.

Jumătate dintre cuplurile care nu concep în primul an, vor obține o sarcină în cel de-al doilea an, de aceea nu se discută despre o potențială infertilitate decât după ce trece perioada de 2 ani.

Rata fertilității în Europa este în scădere de mai mulți ani, una dintre cauze fiind infertilitatea feminină. Conform statisticilor, infertilitatea de cuplu afectează unul din șase cupluri la nivel mondial și 25 de milioane de cetățeni în Uniunea Europeană . Anual numărul de persoane care se adresează centrelor medicale de infertilitate crește cu 8-9% și crește numărul copiilor concepuți prin fertilizare in-vitro.

Deoarece problemele de fertilitate au un impact major nu doar asupra cuplurilor, ci și societății pe termen mediu și lung, guvernele au creat politici publice care includ programe de informare și chiar subvenții acordate pentru investigații și tratamente.

Hipotiroidismul afectează fertilitatea 

Dacă tiroida nu produce suficienți hormoni (cum se întâmplă în hipotiroidism), este afectată ovulația. În plus, specialiștii ne spun că fertilitatea poate fi afectată și de unele dintre cauzele apariției hipotiroidismului, precum anumite afecțiuni autoimune sau ale glandei pituitare. De aceea, în screeningul cuplurilor care doresc să aibă un copil se regăsesc și analize endocrinologice (dintre cele de tiroidă este vorba de T3, T4 și aTPO).

Studiile arată că problemele tiroidiene afectează calitatea embrionilor; de exemplu când nivelul TSH este normal, dar cel al markerului autoimun aTPO (specific tiroiditei autoimune Hashimoto) este ridicat.

Dar efectele negative nu se opresc doar la obținerea unei sarcini, la concepție

Din păcate, această afecțiune tiroidiană crește riscul unui avort și poate avea un impact negativ asupra dezvoltării fătului în timpul sarcinii. De aceea, funcția tiroidiană trebuie atent monitorizată la femeile însărcinate și tratamentul trebuie ajustat în funcție de rezultatul analizelor de laborator.


Aboneaza-te la Newsletter