
Administrarea suplimentelor de vitamina D și Omega-3 la pacienții cu diabet de tip 2 nu previne apariția bolii cronice renale
Dona30/12/2019Boala cronică renală este una dintre afecțiunile cronice progresive silențioase, ca un iceberg, care se manifestă și este cel mai frecvent diagnosticată în formele avansate când succesul tratamentului este limitat, iar calitatea vieții pacientului este mult afectată.
Nu prezintă simptome decât în stadiul avansat, acestea putând fi confundate cu ale altor afecțiuni. Doar monitorizarea funcției renale prin analize periodice de laborator poate ajuta un diagnostic timpuriu. În fazele avansate, semnalele de alarmă sunt: oboseala, edeme (umflarea gleznelor, picioarelor și mâinilor), stare generală de rău, prezența sângelui în urină, probleme de respirație
Apariția bolii cronice renale este una dintre cele mai frecvente complicații ale diabetului de tip 2 și este asociată cu un risc cardio-vascular crescut și cauzează insuficiență renală la acești pacienți. Prevenția ei la pacienții cu diabet de tip 2 este dificilă, fiind disponibile prea puține opțiuni de tratament cu eficacitate limitată.
Pacienții cu acest tip de complicație au o calitate a vieții scăzută, o speranță de viață mai mică și necesită dializă.
Să ne amintim despre Vitamina D și acizii grași Omega-3
Acizii grași Omega-3 sunt acizi grași polinesaturați care contribuie, în principal, la menținerea sănătății sistemului cardio-vascular. Reduc nivelul trigliceridelor de aceea persoanelor cu afecțiuni cardiace și celor cu nivel mare al trigliceridelor le este recomandat să ia suplimente de Omega-3. Ajută la reducerea tensiunii arteriale, reduc riscul de aritmii și de formare a cheagurilor și a plăcilor aterosclerotice, scad fracția de LDL și colesterolul total. Doza zilnică recomandată este de 1g/zi.
Vitamina D3 are surse multiple, principala fiind expunerea la soare. Deoarece, din păcate, nu putem face asta zilnic, trebuie să ne asigurăm să avem în alimentație surse de vitamina D (lactate fortificate cu vitamina D, ouă, ulei de pește, pește gras) sau că luăm zilnic dintr-un supliment alimentar (mai ales lunile cu R, din septembrie – aprilie).
Necesarul zilnic depinde de vârstă: bebeluși până la 1 an – 8,5-10 micrograme/zi (μg/zi), copii mai mari de 1 an și adulți – 10 μg/zi. Aceasta vitamină ajută în procesul de asimilare a calciului, dar și sistemul imunitar.
Vitamina D și omega-3 pot ajuta la protecția funcției renale la pacienții cu diabet de tip 2?
Având în vedere implicațiile acestor afecțiuni, un grup de specialiști din Statele Unite ale Americii și-a propus să cerceteze dacă administrarea de suplimente cu vitamina D3 și acizi grași Omega-3 la pacienții cu diabet de tip 2 poate preveni apariția sau evoluția bolii cronice renale. Din păcate, rezultatele studiului publicat la începutul lunii noiembrie 2019 nu oferă speranțe diabeticilor.
Studiul a inclus 1312 adulți cu diabet de tip 2 recrutați în perioada noiembrie 2011-martie 2014 în 50 de state din SUA. Pacienții au fost împărțiti în patru grupuri care au primit timp de 5 ani de vitamina D (2000 IU/zi), acizi grași Omega-3 (1g/zi), și placebo în diferite combinații, după cum urmează:
- Grupul 1 – suplimente de vitamina D3 și acizi grași Omega-3
- Grupul 2 – vitamina D3și placebo
- Grupul 3 – placebo și Omega-3 și
- Grupul 4 – 2 placebo.
După perioada de 5 ani, cercetătorii au constatat că, din păcate, administrarea acestor suplimente nu a contribuit la protejarea funcției renale.