
Administrăm sau nu vitamine sau suplimente copiilor?
Dona03/10/2019Cu toții ne dorim să avem copiii sănătoși, să se dezvolte armonios și să nu se îmbolnăvească. Ne întrebăm ce să facem pentru asta, dacă și cum îi putem ajuta, unde să nu greșim. Să le administrăm ceva pentru imunitate? Să le dăm vitamine și minerale?
Sunt întrebări care ne revin mai ales la (re)intrarea în colectivitate deoarece începe perioada de îmbolnăviri frecvente la copiii sub 7 ani sau la copiii cu anumite sensibilități. Acest articol va fi despre copiii sănătoși, fără afecțiuni cronice sau anumite predispoziții. De ce? În celelalte cazuri numai medicul care le urmărește cazul va putea aprecia ce este necesar și îi ajută.
Așadar, care este răspunsul?
Ideal, nu. Deoarece un copil cu o alimentație echilibrată își ia toți micro și macronutrienții necesari din alimente. Dacă face și mișcare zilnic și respectă și regulile de igienă de bază, atunci va trece în mod normal peste perioadele de îmbolnăvire și își va forma în mod natural, imunitatea fără complicații majore. Cu excepția vitaminei D, care știm că are un statut special și trebuie administrată atât la adulți, cât și la copii, zilnic în lunile cu mai puțină expunere la soare (lunile cu R). Există și alte situații excepționale, precum: perioadele cu efort fizic sau psihic intens, perioadele de convalescență sau de creștere accelerată.
Să nu uităm că, voind să le facem un bine copiilor, riscăm să creăm dezechilibre deoarece supradozele de vitamine au risc de toxicitate.
Am cerut și opinia pediatrului.
“Putem administra copiilor multivitamine și minerale în perioadele de suprasolicitare a organismului( oboseală școlară, efort fizic intens și prelungit), după boli acute, după tratamente antibiotice prelungite. Multivitaminele și mineralele fortifică organismul și ajută în perioadele de convalescență. Este de preferat ca administrarea să fie făcută la recomandarea medicului. Părinții pot administra multivitamine și fără recomandare, dar doar pe perioade scurte de maxim 10-14 zile și doar în dozele recomandate de producător, fară a repeta frecvent administrarea. În cazul bolile cronice administrarea multivitaminelor va fi făcută doar la recomandarea medicului.
Un copil cu o alimentație diversificată cu ingrediente naturale, un stil de viață sănătos și fără boli cronice nu necesită administrarea preventivă de multivitamine și minerale. Excepție face doar vitamina D care se recomandă preventiv în lipsa expunerii la soare și în perioadele de creștere rapidă. În cazul unei alimentații incorecte și dezechilibrate soluția poate fi administrarea de multivitamine pe o perioada scurtă însă corelată cu un efort susținut pentru echilibrarea alimentației.” (Dr. Camelia Toader, medic specialist pediatrie, colaborator Centrul Medical Medsana)
Putem alege ca în analizele anuale de screening să includem mai multe investigații de laborator (de exemplu, pentru a stabili dacă beneficiază de suficientă vitamina D, dacă are suficient calciu sau fier). În baza rezultatelor, medicul va stabili dacă e nevoie de suplimentarea cu anumite alimente sau administrarea unor suplimente cu vitamine sau minerale.
Dacă totuși alegem să îi dăm copilului suplimente pe perioade scurte, atunci trebuie să avem grijă ca acestea să fie corespunzătoare grupei de vârstă, să fie achiziționate din farmacii (pentru mai multă siguranță), să fie produse de o firmă cunoscută și, mai ales, să nu ofere mai mult decât doza zilnică recomandată (DZR) copilului.